g
ovoce
jakékoli sezonní ovoce, popřípadě i kompotované
2
balíček
vanilkový pudink
4
dl
voda
4
dl
sirup
jablečný, mandarinkový,...
Postup přípravy receptu
1
Nejdříve si upečeme piškot. Můžete použít svůj recept na piškot - tenhle mám však ráda, protože je pěkně nadýchaný. 4 vejce a horkou vodu šleháme šlehačem do pěny 1 minutu při nejvyšší rychlosti a postupně přidáváme cukr a vanilkový cukr. 3 minuty šleháme a nakonec pomalu přisypáváme mouku, solamyl a prášek do pečiva. Teď už šleháme pomalu. Těsto rozetřeme asi do 1 cm vrstvy na vymaštěný a vysypaný plech a ihned vložíme do předehřáté trouby: elekrická 200-225 °C, plynová 3-5 stupeň. Pečeme 10-15 minut a nepropichujeme, aby piškot neklesl. Po upečení necháme zchladnout.
2
Až je piškot chladný, poklademe ho nakrájeným ovocem (množství zaleží na nás) a do hrnce nalijeme vodu, sirup a pudinky a na mírném ohni vaříme, dokud hmota nezačne houstnout a průhlednět. Ještě horkou hmotu nalijeme rozvnoměrně na piškot s ovocem, uhladíme a necháme vychladnout. Nejlepší jsou jahody a rybíz nebo také kompotované broskve. Sirup se může použít jakýkoliv, ale nejlepší je jablečný, protože je průhledný a ovoce je pak lépe vidět.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Jitka
|25. 8. 2016 06:06
Vyborna. Krem nepotrebuje.
niobe nightingale
|26. 2. 2009 21:09
jéé, tomuhle dezertu (s drobnýma variacema a obměnama) říkáme doma "ošizená buchta" .) myslim, že jednou za čas, když jí udělám, mizí rychlejc než 'klasický' zákusky s krémem nebo ovocem, protože je lehká a má opravdu zvláštní chuť! doporučení dne: kdo nezná, ať vyzkouší :D
Gábina H
|20. 6. 2008 12:05
Já bych použila džus nebo šťávu z kompotu. Podle mě klasický sirup by byl moc sladký - když je tam poměr k vodě 1:1
Kateřina
|19. 6. 2008 20:06
Holkym, ten sirup, to je normální šťáva? Děkuji:-)
jk
|4. 2. 2007 11:49
vynikající..kyselkavo-sladké..vonavé...lahodné...prostě zkuste!!!!ted v zimě mi to připomíná léto..už aby bylo!!
ivana argayova
|19. 9. 2006 22:44
tenhle kolac je tak dobry,ze jsem ani nestihla ochutnat a uz nebyl.davam 1
Hanka P.
|19. 9. 2006 20:06
Dnes jsem tento koláč pekla!!!!!Fantazie-neumím popsat tu skvělou, osvěžující chuť!!!Přiznám se, že když jsem přišla z práce a měla jsem hlad, snědla jsem celou půlku sama. Udělala jsem ho napůl z jahod (které jsem měla ještě zmražené z léta) a napůl z kompotovanyých broskví! Použila jsem jablečný sirup a mělo to takovou kyselkavou chuť, která se mísila se sladkou chutí voňavého nadýchaného piškotu!!Tohle budu dělat často!!!a i v zimě-kompotované ovoce tomu vůbec nevadí!A v létě udělám s meruňkami!!!Rozhodně vyzkoušejte!!!
Jana
|7. 8. 2006 09:04
Máte pravdu,s jahodami je to nejlepší.Moje maminka tenhle piškot dělala a přidávala pudink jahodový,je to pak hezky červené a u nás to mizelo závodní rychlostí.