Skvělé jídlo...Sádlo jsem nahradila olejem a nakonec jsem přidala ještě máslo a spooooustu osmažené cibulky :-P
U nás děláme pod názvem Kočičák, brambory jen šťoucháme a jako psali ostatní přidáváme osmaženou slaninu. Podáváme s hrnkem studeného mléka jako samotné jídlo :-)
Já přidávám osmaženou anglickou a navíc ještě česnek a jíme to jen tak samotné :) bašta
Dělala jsem k prejtu a bušili jsme tak, až jsme měli boule za ušima.
Děláme doma (už generace:-) ) trošku jinak : brambory uvařené s kmínem slít, přidat lžíci sádla/másla, rozšťouchat. Pak vmíchat pokrájené syrové a vymačkané zelí. Výsledkem není hladká kaše! To je pak úplně jiné jídlo. Výsledkem je hromada skvělých šťouchaných brambor. Jíme taky k masu, uzenině, nejoblíbenější je ale s vařeným vejcem zapíjená podmáslím.
Tak sme si tú lepenicu medzi sviatkami urobili, pretože už sme nevedeli čo do úst, ani sladké ani slané nám nešlo. Lepenica bola výborná, akurát manžel ju obohatil o rozpraženú slaninku. Mäsko sme ale vynechali, stačila tá slanina. Dávam jedničečku, pretože nám výborne napravila chute:)))
Lepenice bývala u nás doma jedním ze štědrovečerních chodů a těšila jsem se na ni víc než na kapra:-)) Dnes už bohužel několikachodový jídelníček z pohodlnosti doma nedodržuju, ale ráda vzpomínám...
Myslím, že lahodnost tohoto jídla spočívá právě v tom, že se kysané zelí přidává syrové. Výborné jako samostatné jídlo. Kdo zkusí, bude mít problém přestat.
Brambory rozšťouchám,zelí chvíli dusím,smíchám brambory a zelí a přidávám majoránku.Hoši jedí bez uzeniny i masa jako samostatné jídlo a ač puberťáci, toto jídlo milují!