fuuuuj smrdiiiiis ;-) ;-) ;-) ;-)
Ahoj moc děkuju za tenhle super recept právě smažím a už u toho zběsile slintám..
Docela rychlé a levné jídlo. Je to dobré.
No letos je po problému.Mrazit není co, to málo co najdu stačíme sníst najednou.Ale četla a slyšela jsem, že pro delší uchování se houby trochu povařit mají.S malými hříbky to ale taky nedělám.Nejhorší je prý podušení na tuku a následné zmrazení.Co vy na to?
Odkdy jsou houby rostliny, proboha???????????????????Stará škola, že?
Moc se mi to nepovedlo. Měl jsem to spíše jako karbenátky. Dělal jsem to z růžovek, které jsem mněl namrazené. Příště musím dělat opravdu placičky. Rodině to chutnalo. Jako přílohu jsem udělal rozšlápnuté brambory a krom tatarky jsem přidal houbový salát a naložené houby.
Niektoré druhy húb rastú dokonca aj v zime pod snehom. Sú jedlé. Ibaže kto by sa za nimi v snehu brodil, však ? Huba je rastlina, blanšírovaním sa iba zničia enzýmy, ktoré rastlinu rozkladajú. Podobne ako hociktorú zeleninu, ktorú mrazíte. Takže je na každom, čo zvolí. Ak chcem huby držať v mrazáku dlho, tak blanšírovať je lepšie. Ak chcem len kratší čas, nemusí to byť. Rozhodne sa neblôanšírované huby nestanú v mraze jedovatými.
Houby by se nemely mrazit bez povareni, v televizi dokonce varovaly pred houbami sebranymi po mrazicich.Ale musim rict, ze jsme driv sbirali houby i po mrazicich (snih napadl na zacatku zari, takze jsme dokonce potom sbirali i pod zbytky snehu) a prezili jsme to, tak nevim, kde je pravda.
Mrazila jsem houby syrové, ale celý mrazák byl navoněn houbami s ostaním, takže nyní povařím 2 minuty dám do igelit pytlíku a s pytlíkem do vaničky od tvarohu nechám zchladnout a naskládám do mrazáku jako cihly. Je to velká uspora místa a nic nevoní nebo nesmrdí po houbách.
Myslela jsem, že se houby dávají před zmrazením povařit jenom kvůli tomu, že tím ztratí část svého objemu a budou tím pádem zabírat méně místa v mražáku.Já osobně to nedělám a mrazím je nakrájené, čerstvé.
Tak jsem se jen utvrdila v tom co říkají odborníci, dále budu houby mrazit bez povaření.Každá minuta dobrá.Díky za odpovědi, milé dámy.Přeji hezký den:-))
Ani já jsem nevěděla,že bych měla houdy před zmražením povařit.Dávám je vždy mrazit syrové a nikdy nebyl žádný problém.
Houby jsou složeny z mikroorganismů a těm velký mráz často nevadí,mohou se však vyvíjet nežadoucím směrem. Proto se varem ten růst zastaví...aspoň tak mě to učili...ale ráda se nechám poučit :-).
Nedávno jsem v televizi sledovala nějakou debatu s mykology, kde mimo jiné bylo řečeno, že se houby před zmrazením nemusí tepelně upravovat. Že právě ty, jen nakrájené a zmrazené si uchovávají ty nejlepší chuťové vlastnosti. Tak jsem byla ráda, že to mám potvrzeno i odborníky :-)
léta mrazím houby bez povaření, můžete mi vysvětlit proč by se měly povařit?
Jinak tyhle řízky se dají dělat i ze zmražených hub, to považuju za docela slušnou výhodu. Podotýkám, že před zmražením se musí houby povařit (nebo podusit), ale to snad už dnes každý ví.
Výsledek mě překvapil. Studené jsou přímo na 1*.Moc děkuji.
Pro paní Janu Ponáhlou - rychlovka na vejce: rozkvedlaná vajíčka trochu zředěná vodou dám do plastové misky s víkem, opatrně proklepu popř. opatrně obrátím dnem vzhůru a pak vyklopím na cedník, který je nad druhou miskou. Mouku a strouhanku dávám taky do sáčku nebo do větších plastových misek s víkem.
také milujeme klasické obalované houbičky...a můj zrychlováček : na velký hluboký plech poskládám (už při čištění) vhodné kousky kloboučkem dolů pak celé posolím,nechám chvilku stát (houby se z té soli orosí :-)) a pak celý plech posypu přiměřeně hladkou moukou opatrně promísím, aby se hezky obalili v hladké mouce a po plných hrstech házím do rozšlehaného vejce s mlékem (dělám si to řidší).Pak to děrovanou naběračkou přesunu do hlubšího kastrolu se strouhankou a zase opatrně promísím...je to docela rychlé a pak smažím ve friťáku
Tak Lidko, je to vyskúšané. Bolo to výborné, ale asi som bola ešte lenivšia ako vy, žiadne zemiaky sa mi nechcelo babrať. Zbaštili sme to s fúrou zeleninového šalátu. Manžel podotkol, že k tomu skutočne ten šalát stačí, čím ma nesmierne potešil. A požadoval opakovanie. Sú výborné, chutné. Za 1* :)))
Recept chválím už proto, že dělám něco obdobného. Ale obalované houby klasicky a smažené , to je něco. Moje vychytávka: do igelitového sáčku dám mouku, do druhého igeliťáku dám strouhanku, jen vajíčko je v misce. Nakrájené, osolené kusy hub dám do sáčku s moukou, jemně proklepu aby se houby obalily, potom do vajíčka (tam zatím rychlovku nemám) a další obalování je v sáčku se strouhankou. Mně tento způsob obalování hub přijde rychlý.
Obalování hub mě také nebaví.Já to řeším tak,že si z mouky,vajec a strouhanky udělám těstíčko a místo obalování namáčím v těstíčku.Je to mnohem rychlejší.
Dobře, narvu je tam pod tlakem, ale teď zrovna přestaly u nás růst, ale ještě není všem dnům konec!!!Já jim ještě ukážu.
Lidko, dnes kúpim rožky, zajtra vyskúšam , pozajtra dám vedieť. Vyzerá to výborne. V nedeľu som pražila klobúky, teraz bude zmena. Ako som písala v diskusii, húb v lese je na kosenie.
Aleno, proto tahle vychytávka, obalování hub mě deptá. Chuťově je to k řízkům blízko, úspora práce je 90 %. Záleží jen na tom, jaký zvolíte poměr hub a rohlíků, doporučuji tam narvat těch hub co nejvíc. Jinak já tam občas přidám i strouhaný hermelín či nivu.
Ani mě ne, loni jsem jich obalovala a smažila 56ks, letos si je radši nedám.