Budete potřebovat kulatou dortovou formu (já použila malou – průměr 20 cm) - mám radši vyšší cheesecake). Pokud máte větší, budete mít nižší, nebo přizpůsobte množství ingrediencí a čas pečení. Nejprve si z pečicího papíru vystřihněte kolečko o velikosti dna formy. Stěny potřete máslem a vysypte cukrem krystal.
Sušenky rozdrťte a smíchejte s cukrem, vanilkou a rozpuštěným máslem. Zpracujte prsty a natlačte na dno formy v rovnoměrné vrstvě. Dobře upěchujte. Pečte asi 7 minut na 180°C.
3
Na náplň smíchejte v robotu s nástavcem na hnětení těsta tvaroh, smetanu/jogurt, vanilku a cukr. Směs by měla být jen lehce našlehaná, ale hlavně hladká. Pak přidejte mouku a pořádně smíchejte. Po jednom přidávejte vejce a promíchejte. V této fázi nechcete "přešlehat", aby se při pečení nenafoukl nebo nepopraskal.
Nalijte náplň do upečené sušenkové krusty. Pečte cca 35min na 170 °C - dokud střed není pevný.
5
Zatímco se peče cheesecake, připravte si Lemon Pie náplň. Smíchejte cukr a škrob v menším hrnci ideálně s nepřilnavou úpravou. Přilijte vodu, míchejte a povařte na středním ohni do zhoustnutí. Až zhoustne, nechte ještě 3-4 minutky povařit. Teprve potom přilijte citronovou šťávu (kyselost citronu by při delším vaření narušovala škrobové vazby a náplň by pak neztuhla), a kůru. Žloutky v misce rozšlehejte, přilijte k nim naběračku citronové směsi, intenzivně míchejte. Pak žloutkovou směs nalijte zpět do hrnce, můžete přikápnout trošku žlutého potravinářského barviva, ale není to potřeba. Míchejte a povařte tak 2 minutky. Odstavte z plotny, vmíchejte máslo a nechte mírně zchladnout.