Papriky omyjeme a nakrájíme na proužky. Rajčata omyjeme a nakrájíme na kostky nebo čtvrtky, jsou-li malá, koktejlová, která jsou nejvhodnější. Oloupeme a nakrájíme nadrobno cibuli. Salám Český, Gothaj či Dvorský si necháme v obchodě nakrájet na cca 1 cm tlustá kolečka a pokrájíme na kostičky. Nasekáme si najemno česnek.
2
V hrnci rozpustíme sádlo a přidáme olej a cibuli, kterou osmahneme dozlatova. Množství oleje je jen orientační, použijeme "přiměřeně", aby se cibulka dobře osmažila. Jakmile je cibulka osmažená, přidáme mletou papriku - opět, přiměřeně, více papriky dodá pikantnější chuť i barvu, promícháme a rychle zalijeme půllitrem vody, aby nezhořkla. Přidáme papriky, sůl a špetku pepře. Podusíme zhruba 10 minut, aby papriky změkly a přidáme rajčata a salám. Povaříme dalších zhruba 5 minut, přidám česnek a povaříme, aby se rajčata skoro rozvařila.
3
V půllitru vody rozkvedláme polohrubou mouku pro zahuštění, množství je opět orientační, záleží na tom, jak hustou omáčku chceme. Zalijeme touto "amerikou" obsah hrnce a provaříme cca 3 minuty. Nakonec přidáme smetanu, provaříme 2 minuty. Dochutíme pepřem a solí. Podáváme s pečivem a dáváme si pozor, aby nám nepraskly boule za ušima.