kg
rajčata
, můžeme předem oloupat nebo propasírovat na pyré
200
g
hořčice plnotučná
200
ml
olej
40
g
sůl
40
g
cukr krupice
Postup přípravy receptu
1
Očištěné papriky pokrájíme na kostky (nudličky) a cibuli na půlkolečka nebo klínky, rajčata na čtvrtky a vše dáme do většího hrnce nebo kastrólu. Pokud nemáme rádi slupky z rajčat v leču, doporučuji předem spařit a oloupat nebo krátce v jiném hrnci povařit a do pokrájené zeleniny, přes cedník propasírovat pouze rajské pyré.
Takto připravenou zeleninu osolíme a osladíme (nebo místo soli použijeme přes cedník přesypané deko, množství dle chuti) a pod poklicí podusíme od bodu varu cca 5-7 minut.
Ke konci dušení vmícháme kelímek plnotučné hořčice (doporučuji námi oblíbenou značku), vše ještě krátce společně provaříme a takto připravené horké lečo, plníme do čistých suchých sklenic (cca čtyři sklenice 700 ml), které následně pevně uzavřeme čistými víčky a otočíme dnem vzhůru na cca 10 minut.
4
Takto připravené zchladlé lečo uklidíme do sucha a temna (sklep, komora) a odebíráme dle potřeby. Bez sterilace vydrží bez problému do další sezóny a možná i déle. Lečo používáme klasicky s uzeninou a vejci, jak jsme zvyklí, nebo ho používáme pod maso, do masových směsí (srbská...). Využití dle vlastních zvyklostí a chuti... :-)
5
Hořčice je v leču cítit jen jemně, dá zelenině pouze pikantnější nádech.