Koření a sůl můžete klidně přidat. Jinak všem děkuji za vyzkoušení a těší mě, pokud je spokojenost. :-)
Dobry den, muzu pridat sul a koreni?
výborné,budu dělat znova! :-)
tak asi nezkazí. jednu sklinku už jsem snědla na večeři.. a bez vajec:) přikládám fotku, než sním všechno:) jestli se nám urodí více rajčat nebo zase někde natrefím na levná, určitě udělám další várku
moje babička dělá lečo stejně už spoustu let a je výýýýborné... přidávám do něj už jen vajíčko... jinak rozdíl mezi zeleninovým lečem a čalamádou je obrovský :) čalamádu bych teplou nejedla a lečo bych zase nejedla studený ;-)
Ešte k tej čalamáde, u nás sa pod čalamádou rozumie zmes na kolieska nastrúhaných uhoriek, cibule, zelených paradajok, na rezance narezanej papriky trochy kapusty v sladkokyslom alebo kyslom náleve, ktorá sa podáva ako príloha k jedlám, rovnako ako kyslé uhorky. Tú moju zmes by som najvýstižnejšie nazvala ako Paradajky a papriky vo vlastnej šťave, ako napísala Iva-Ma, nakoľko to nie zmes iba na lečo.
Iva-Ma, pochopili ste to dobre. Narežem paradajky a papriky , premiešam v mise, naložím do fliaš, uvoľnenú šťavu rozlejem a uzavriem. Sterilizujem vo vodnom kúpeli 20 min od začiatku varu. Takto zavarené papriky a paradajky môýem použiť nielen na lečo, ale všade tam, kde potrebujem paradajky a papriky.
Simčo, vzhľadom k tomu, že tie moje papriky a paradajky môžem použiť na čokoľvek, nielen lečo, vidí sa mi príhodný názov ako napísala Iva.Ma : Papriky a paradajky vo vlastnej šťave". Čalamáda je skutočne to, čo popisuje Oldřich i Maruš. U nás sa klasická čalamáda chápe ako zmes na tenké kolieska narezaných uhoriek, zelených paradajok, cibule, na rezance narezanej kapusty a papriky v kyslom alebo sladkokyslom náleve, ktorá sa podáva ako príloha k jedlu , trebárs namiesto uhoriek. Akékoľvek iné zmesi zeleniny sa čalamádou nenazývajú.
Tak teraz som sa naštvala, písala som príspevok a zmizol. Takže ešte raz - Iva-Ma, pochopili ste to dobre. Narežem paradajky a papriky , premiešam v mise, naložím do fliaš, uvoľnenú šťavu rozlejem a uzavriem. Sterilizujem vo vodnom kúpeli 20 min od začiatku varu. Takto zavarené papriky a paradajky môýem použiť nielen na lečo, ale všade tam, kde potrebujem paradajky a papriky.
Iva-Ma, áno, chápete to dobre. Narežem paradakly, papriky, premiešam v mise a naložím do fliaš, čťavu, ktorá sa uvoľní z paradajok, rozlejem do fliaš a uzavriem. Sterilizujem vo vodnom kúpeli, od bodu varu 20 min. Takto zasterilizovanú zeleninu môžem použiť nielen na prípravu leča, ale aj akýkoľvek iný účel, kde je treba papriky a paradajky. Presne ako píšete, vo vlastnej čťave.
A ještě k čalamádě,ta se používá a konzumuje jako saláty,čalamáda je více kořeněná a sladkokyselá,z více druhů zeleniny,prostě jedlá sama o sobě.Tady tohle ne.A milé dámy,co tak vyzkoušet? :-)) Si představte 6 kg zeleniny a 15 dkg cukru.....:-)) Sladké to nebude.
Konzervárny prodávají tento polotovar pod názvem Zeleninové lečo. A když je třeba lečo někde v ingrediencích,myslím,že nikoho nenapadne např.do nějakého ohnivého masa dávat hotové jídlo s uzeninou a vejci :-))
Lečo je většinou chápáno jako hotové jídlo (s uzeninou, vejci), čalamáda je zeleninová směs, někdy kořeněná, ale obvykle s octem. V tomto případě asi za LEČO těžko najdeme pokud možno jednoslovný název.
No pravda, taky bych pod pojmem lečo čekala recept jak se vaří lečo = hotové jídlo. Je to sice v kategorii "zavařujeme" , ale člověk asi spíš hledá prostě podle názvu... Tady to by se spíš mohlo jmenovat "Čalamáda", neboť to má to sladokokyselé ochucení. A to, co psala Terezka, tak "Zelenina na přípravu leča" ....
Terezko, chápu dobře, že to je spíš jako papriky a rajčata ˇ"ve vlastní štávě" a sterilizovat. - mám na mysli Váš příspěvěk.
No,hotové jídlo,nevím,byla by to hotovka,kdybych tam dala ty vejce a párek,ne?Tak,jako to kupujeme někdy v konzervě.Ale takhle je to jen polotovar,jestli se správně vyjadřuji.Terezko,no,je to možné,že jsem málo sterilizovala.je pravda,že jsem na všechno dala nová víčka a s tím mám fakt blbé zkušenosti a nejen já.Jeden rok jsme s kámoškama zavařovaly broskve.Nááádhera,jak tenisáky.Dovezené až z Jižní Moravy.Takže,nová víčka a jdem na to.VŠEM se nám většina pokazila.Hrůza.
Janka, pravdepodobne si málo sterilizovala a nechytlo viečko. Nakladám takto zeleninu už 35 rokov a výdy je výborná, Vlani sme mali hrozne veľa paradjok, takže ešte teraz mám asi 15 fliaš. Sú krásne, nič sa nekazí. A skutočne nedávam nič, ani soľ. Pod lečom rozumiem hotové jedlo, presne ako píše Laďka.
já tenhle recept znám pod názvem čalamáda a jak píše Terezka,dá se pak použít na cokoli.Pod pojmem lečo si taky představím hotové jídlo -rajčata,paprika,vejce, někdy uzenina.takže tady mám pocit,že se tu sešly dva pokrmy pod 1 názvem, ale to je jen můj názor,nechci rozputávat debatu,který název je ten nej...jen jak se používá u nás.Ćalamáda a lečo.To 1. má širší použití, to 2.je hotové rychlé jídlo :-)))Laďka
Terezko,já to normálně dusím i s cibulí a trochou oleje.Vždy vynikající,Někdy si opečeme klobásku,nebo párek,na to šoupneme to lečo,zahustíme vejci a super rychlá večeře je na světě.Jednou jsem to udělala tak,jak píšeš ty,protože mi to poradila mamka a ani se neptej,jak to dopadlo.Jestli jsem měla dobré 2 sklenice,tak to je hodně.Nevím,proč.Možná,že ta trocha oleje to trochu konzervuje,nevím,ale takhle se mi lečo nikdy nezkazilo.
Nakladám len papriku a paradajky narezané a zmiešané, nič nedusím, napechujenm do fliaš , rozlejem šťavu, ktorá sa uvošnila, a vysterilizujem, aby chytlo viečko. Na lečo máme radi cibuľu čerstvo podusenú, je voňavejšia. Zároveň môžem použiť zmes na akýkoľvek iný účel.
nedávám ocet,na co?Olej jen trochu na podušení a taky mám pocit,že se to nekazí,když je tam trošku oleje.Ale cukr?Jen trochu soli,paprika,cibule,rajčata.Leo,tohle lečo můžete použít i jinak.Je to rychlá večeře,kdo má rád.opečeme klobásku na kostičky,nebo párek,jak kdo má rád,na to tohle lečo a zahustíme vejci.K tomu chleba a mňam!!
Chtěla jsem zjistit, jestli dělá lečo někdoj inak, ale vidím, že zůstanu u svého - jen rajčata a papriky. Cibulka je lepší osmažená a pak šup lečo. Take se hodí jen jako zelenina pod masíčko, když je v zimě drahá :-)
Také nechápu proč se tam dává olej, ocet a cukr, to přece do leča nepatří?
Zavářím si jen papriky s rajčaty, bez cibule. Používám jako polotovar do různých pokrmů, nejen na lečo, takže by mi tam cukr, olej a ocet asi překážely. Ale proti gustu ....
Nakladám tiež ako paskudílek, ako polotovar. Mám rada čerstvo upraženú cibuľu a dochutenie a okrem toho môžem použiť aj na iný účel ako lečo.
Já dělám lečo jen lormální,bez cukru a octu. Je to takový polotovat.Jak se to nakonec upraví,to se uvidí podle toho,co se z toho nakonec uvaří.Přidat a dochutit se to může vždycky.
Zijem v Mexicu od mojich 20 narodenin som moc rada, ze existuje tato stranka pretoze, recepty si nepamatam a kucharske knihy nie su tak dobre ako recepty.cz, drzim palce a este raz dakujem za pomoc kazdy den...
Já osobně dělám lečo na sladkokyselo.Kdysi jsem podle nějakého receptu zeleninu jen nakrájela a syrovou zavařila.To nebylo dobré.Pak jsem zeleninu podusila jen se solí a zavařila.Ještě to nebylo ono.Tak jsem důkladně prostudovala etiketu z leča od firmy Hamé.Tam je místo rajčat r.protlak a taky ocet,cukr a dokonce ještě umělé sladidlo.Tady v tomto receptu je 15 dkg.cukru na 6 kg.zeleniny+ ocet a to se mi nezdá mnoho.Je ale pravda,že každá hospodyňka vyžaduje něco jiného a každá rodina má jiné chutě.Kdo nemá rád lečo na sladkokyselo,ať ocet a cukr vynechá.Když rajčata jsou moc bledé,přidám do leča rajčatový protlak.
Do leča cukor nepatrý a do zaváraného už vôbec.Ak budete v zime potrebovať lečo trebárs do gulášu dáte to s cukrom? Ak má niekto rád lečo s cukrom odporúčam prisladiť až pri priamom použití.