Koření a sůl můžete klidně přidat. Jinak všem děkuji za vyzkoušení a těší mě, pokud je spokojenost. :-)
Dobry den, muzu pridat sul a koreni?
výborné,budu dělat znova! :-)
tak asi nezkazí. jednu sklinku už jsem snědla na večeři.. a bez vajec přikládám fotku, než sním všechno jestli se nám urodí více rajčat nebo zase někde natrefím na levná, určitě udělám další várku
moje babička dělá lečo stejně už spoustu let a je výýýýborné... přidávám do něj už jen vajíčko... jinak rozdíl mezi zeleninovým lečem a čalamádou je obrovský čalamádu bych teplou nejedla a lečo bych zase nejedla studený ;-)
Ešte k tej čalamáde, u nás sa pod čalamádou rozumie zmes na kolieska nastrúhaných uhoriek, cibule, zelených paradajok, na rezance narezanej papriky trochy kapusty v sladkokyslom alebo kyslom náleve, ktorá sa podáva ako príloha k jedlám, rovnako ako kyslé uhorky. Tú moju zmes by som najvýstižnejšie nazvala ako Paradajky a papriky vo vlastnej šťave, ako napísala Iva-Ma, nakoľko to nie zmes iba na lečo.
Iva-Ma, pochopili ste to dobre. Narežem paradajky a papriky , premiešam v mise, naložím do fliaš, uvoľnenú šťavu rozlejem a uzavriem. Sterilizujem vo vodnom kúpeli 20 min od začiatku varu. Takto zavarené papriky a paradajky môýem použiť nielen na lečo, ale všade tam, kde potrebujem paradajky a papriky.
Simčo, vzhľadom k tomu, že tie moje papriky a paradajky môžem použiť na čokoľvek, nielen lečo, vidí sa mi príhodný názov ako napísala Iva.Ma : Papriky a paradajky vo vlastnej šťave". Čalamáda je skutočne to, čo popisuje Oldřich i Maruš. U nás sa klasická čalamáda chápe ako zmes na tenké kolieska narezaných uhoriek, zelených paradajok, cibule, na rezance narezanej kapusty a papriky v kyslom alebo sladkokyslom náleve, ktorá sa podáva ako príloha k jedlu , trebárs namiesto uhoriek. Akékoľvek iné zmesi zeleniny sa čalamádou nenazývajú.
Tak teraz som sa naštvala, písala som príspevok a zmizol. Takže ešte raz - Iva-Ma, pochopili ste to dobre. Narežem paradajky a papriky , premiešam v mise, naložím do fliaš, uvoľnenú šťavu rozlejem a uzavriem. Sterilizujem vo vodnom kúpeli 20 min od začiatku varu. Takto zavarené papriky a paradajky môýem použiť nielen na lečo, ale všade tam, kde potrebujem paradajky a papriky.
Iva-Ma, áno, chápete to dobre. Narežem paradakly, papriky, premiešam v mise a naložím do fliaš, čťavu, ktorá sa uvoľní z paradajok, rozlejem do fliaš a uzavriem. Sterilizujem vo vodnom kúpeli, od bodu varu 20 min. Takto zasterilizovanú zeleninu môžem použiť nielen na prípravu leča, ale aj akýkoľvek iný účel, kde je treba papriky a paradajky. Presne ako píšete, vo vlastnej čťave.
A ještě k čalamádě,ta se používá a konzumuje jako saláty,čalamáda je více kořeněná a sladkokyselá,z více druhů zeleniny,prostě jedlá sama o sobě.Tady tohle ne.A milé dámy,co tak vyzkoušet? :-)) Si představte 6 kg zeleniny a 15 dkg cukru.....:-)) Sladké to nebude.
Konzervárny prodávají tento polotovar pod názvem Zeleninové lečo. A když je třeba lečo někde v ingrediencích,myslím,že nikoho nenapadne např.do nějakého ohnivého masa dávat hotové jídlo s uzeninou a vejci :-))
Lečo je většinou chápáno jako hotové jídlo (s uzeninou, vejci), čalamáda je zeleninová směs, někdy kořeněná, ale obvykle s octem. V tomto případě asi za LEČO těžko najdeme pokud možno jednoslovný název.
No pravda, taky bych pod pojmem lečo čekala recept jak se vaří lečo = hotové jídlo. Je to sice v kategorii "zavařujeme" , ale člověk asi spíš hledá prostě podle názvu... Tady to by se spíš mohlo jmenovat "Čalamáda", neboť to má to sladokokyselé ochucení. A to, co psala Terezka, tak "Zelenina na přípravu leča" ....
Terezko, chápu dobře, že to je spíš jako papriky a rajčata ˇ"ve vlastní štávě" a sterilizovat. - mám na mysli Váš příspěvěk.
No,hotové jídlo,nevím,byla by to hotovka,kdybych tam dala ty vejce a párek,ne?Tak,jako to kupujeme někdy v konzervě.Ale takhle je to jen polotovar,jestli se správně vyjadřuji.Terezko,no,je to možné,že jsem málo sterilizovala.je pravda,že jsem na všechno dala nová víčka a s tím mám fakt blbé zkušenosti a nejen já.Jeden rok jsme s kámoškama zavařovaly broskve.Nááádhera,jak tenisáky.Dovezené až z Jižní Moravy.Takže,nová víčka a jdem na to.VŠEM se nám většina pokazila.Hrůza.
Janka, pravdepodobne si málo sterilizovala a nechytlo viečko. Nakladám takto zeleninu už 35 rokov a výdy je výborná, Vlani sme mali hrozne veľa paradjok, takže ešte teraz mám asi 15 fliaš. Sú krásne, nič sa nekazí. A skutočne nedávam nič, ani soľ. Pod lečom rozumiem hotové jedlo, presne ako píše Laďka.
já tenhle recept znám pod názvem čalamáda a jak píše Terezka,dá se pak použít na cokoli.Pod pojmem lečo si taky představím hotové jídlo -rajčata,paprika,vejce, někdy uzenina.takže tady mám pocit,že se tu sešly dva pokrmy pod 1 názvem, ale to je jen můj názor,nechci rozputávat debatu,který název je ten nej...jen jak se používá u nás.Ćalamáda a lečo.To 1. má širší použití, to 2.je hotové rychlé jídlo :-)))Laďka
Terezko,já to normálně dusím i s cibulí a trochou oleje.Vždy vynikající,Někdy si opečeme klobásku,nebo párek,na to šoupneme to lečo,zahustíme vejci a super rychlá večeře je na světě.Jednou jsem to udělala tak,jak píšeš ty,protože mi to poradila mamka a ani se neptej,jak to dopadlo.Jestli jsem měla dobré 2 sklenice,tak to je hodně.Nevím,proč.Možná,že ta trocha oleje to trochu konzervuje,nevím,ale takhle se mi lečo nikdy nezkazilo.
Nakladám len papriku a paradajky narezané a zmiešané, nič nedusím, napechujenm do fliaš , rozlejem šťavu, ktorá sa uvošnila, a vysterilizujem, aby chytlo viečko. Na lečo máme radi cibuľu čerstvo podusenú, je voňavejšia. Zároveň môžem použiť zmes na akýkoľvek iný účel.
nedávám ocet,na co?Olej jen trochu na podušení a taky mám pocit,že se to nekazí,když je tam trošku oleje.Ale cukr?Jen trochu soli,paprika,cibule,rajčata.Leo,tohle lečo můžete použít i jinak.Je to rychlá večeře,kdo má rád.opečeme klobásku na kostičky,nebo párek,jak kdo má rád,na to tohle lečo a zahustíme vejci.K tomu chleba a mňam!!
Chtěla jsem zjistit, jestli dělá lečo někdoj inak, ale vidím, že zůstanu u svého - jen rajčata a papriky. Cibulka je lepší osmažená a pak šup lečo. Take se hodí jen jako zelenina pod masíčko, když je v zimě drahá :-)
Také nechápu proč se tam dává olej, ocet a cukr, to přece do leča nepatří?
Zavářím si jen papriky s rajčaty, bez cibule. Používám jako polotovar do různých pokrmů, nejen na lečo, takže by mi tam cukr, olej a ocet asi překážely. Ale proti gustu ....
Nakladám tiež ako paskudílek, ako polotovar. Mám rada čerstvo upraženú cibuľu a dochutenie a okrem toho môžem použiť aj na iný účel ako lečo.
Já dělám lečo jen lormální,bez cukru a octu. Je to takový polotovat.Jak se to nakonec upraví,to se uvidí podle toho,co se z toho nakonec uvaří.Přidat a dochutit se to může vždycky.
Zijem v Mexicu od mojich 20 narodenin som moc rada, ze existuje tato stranka pretoze, recepty si nepamatam a kucharske knihy nie su tak dobre ako recepty.cz, drzim palce a este raz dakujem za pomoc kazdy den...
Já osobně dělám lečo na sladkokyselo.Kdysi jsem podle nějakého receptu zeleninu jen nakrájela a syrovou zavařila.To nebylo dobré.Pak jsem zeleninu podusila jen se solí a zavařila.Ještě to nebylo ono.Tak jsem důkladně prostudovala etiketu z leča od firmy Hamé.Tam je místo rajčat r.protlak a taky ocet,cukr a dokonce ještě umělé sladidlo.Tady v tomto receptu je 15 dkg.cukru na 6 kg.zeleniny+ ocet a to se mi nezdá mnoho.Je ale pravda,že každá hospodyňka vyžaduje něco jiného a každá rodina má jiné chutě.Kdo nemá rád lečo na sladkokyselo,ať ocet a cukr vynechá.Když rajčata jsou moc bledé,přidám do leča rajčatový protlak.
Do leča cukor nepatrý a do zaváraného už vôbec.Ak budete v zime potrebovať lečo trebárs do gulášu dáte to s cukrom? Ak má niekto rád lečo s cukrom odporúčam prisladiť až pri priamom použití.