• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Lečo
Napište svůj komentář k receptu

Lečo

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
4.0
hodnotilo: 47
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Lečo
Lečo
Lečo
Lečo
Lečo
Lečo
Lečo
Lečo
6fotografií
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 3
      kg rajčata
    • 2
      kg paprika
    • 1
      kg cibule
    • 150
      g cukr
    • 50
      g sůl
    • 0,25
      l ocet
    • 0,25
      l rostlinný olej

Postup přípravy receptu

1
Papriku nakrájíme na proužky, cibuli na půlkolečka, rajčata můžeme oloupat (ale nemusíme) a taky nakrájíme.
2
Pak se všemi ostatními přísadami dáme na olej podusit. Až zelenina pustí šťávu a trochu změkne (nerozvaříme), plníme do sklenic a ještě sterilujeme 20-25 minut na 85 °C.
3
Z uvedené dávky je asi 18 sklenic o obsahu 3 dcl.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Rychlé fazolové lečo

Rychlé fazolové lečo

Bio lečo aneb jak zabít partnera :)

Bio lečo aneb jak zabít partnera :)

Jednoduché lečo z trouby

Jednoduché lečo z trouby

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Maruš | 20. 8. 2014 19:42

    Koření a sůl můžete klidně přidat. Jinak všem děkuji za vyzkoušení a těší mě, pokud je spokojenost. :-)

  • augulupus | 16. 8. 2014 03:22

    Dobry den, muzu pridat sul a koreni?

  • gruza.pavel
    gruza.pavel | 16. 9. 2012 13:03

    Vyzkoušeno moc dobré.

  • dagisiki | 16. 9. 2012 11:15

    výborné,budu dělat znova! :-)

  • petra 1128 | 29. 2. 2012 14:11

    je to super snadne a velice dobre

  • nnln | 14. 6. 2011 20:09

    tak asi nezkazí. jednu sklinku už jsem snědla na večeři.. a bez vajec:) přikládám fotku, než sním všechno:) jestli se nám urodí více rajčat nebo zase někde natrefím na levná, určitě udělám další várku

  • nnln | 14. 6. 2011 18:43

    lečo už je ve sklince. dobré je už teď, jen doufám, že se nezkazí..

  • recepty73
    recepty73 | 21. 10. 2010 16:59

    1*

  • Lucie Sedláčková | 12. 9. 2008 15:20

    moje babička dělá lečo stejně už spoustu let a je výýýýborné... přidávám do něj už jen vajíčko... jinak rozdíl mezi zeleninovým lečem a čalamádou je obrovský :) čalamádu bych teplou nejedla a lečo bych zase nejedla studený ;-)

  • Tereza J. | 31. 7. 2008 18:53

    Ešte k tej čalamáde, u nás sa pod čalamádou rozumie zmes na kolieska nastrúhaných uhoriek, cibule, zelených paradajok, na rezance narezanej papriky trochy kapusty v sladkokyslom alebo kyslom náleve, ktorá sa podáva ako príloha k jedlám, rovnako ako kyslé uhorky. Tú moju zmes by som najvýstižnejšie nazvala ako Paradajky a papriky vo vlastnej šťave, ako napísala Iva-Ma, nakoľko to nie zmes iba na lečo.

  • Tereza J. | 31. 7. 2008 18:48

    Iva-Ma, pochopili ste to dobre. Narežem paradajky a papriky , premiešam v mise, naložím do fliaš, uvoľnenú šťavu rozlejem a uzavriem. Sterilizujem vo vodnom kúpeli 20 min od začiatku varu. Takto zavarené papriky a paradajky môýem použiť nielen na lečo, ale všade tam, kde potrebujem paradajky a papriky.

  • Tereza J. | 31. 7. 2008 06:21

    Simčo, vzhľadom k tomu, že tie moje papriky a paradajky môžem použiť na čokoľvek, nielen lečo, vidí sa mi príhodný názov ako napísala Iva.Ma : Papriky a paradajky vo vlastnej šťave". Čalamáda je skutočne to, čo popisuje Oldřich i Maruš. U nás sa klasická čalamáda chápe ako zmes na tenké kolieska narezaných uhoriek, zelených paradajok, cibule, na rezance narezanej kapusty a papriky v kyslom alebo sladkokyslom náleve, ktorá sa podáva ako príloha k jedlu , trebárs namiesto uhoriek. Akékoľvek iné zmesi zeleniny sa čalamádou nenazývajú.

  • Tereza J. | 31. 7. 2008 06:13

    Tak teraz som sa naštvala, písala som príspevok a zmizol. Takže ešte raz - Iva-Ma, pochopili ste to dobre. Narežem paradajky a papriky , premiešam v mise, naložím do fliaš, uvoľnenú šťavu rozlejem a uzavriem. Sterilizujem vo vodnom kúpeli 20 min od začiatku varu. Takto zavarené papriky a paradajky môýem použiť nielen na lečo, ale všade tam, kde potrebujem paradajky a papriky.

  • Tereza J. | 31. 7. 2008 06:08

    Iva-Ma, áno, chápete to dobre. Narežem paradakly, papriky, premiešam v mise a naložím do fliaš, čťavu, ktorá sa uvoľní z paradajok, rozlejem do fliaš a uzavriem. Sterilizujem vo vodnom kúpeli, od bodu varu 20 min. Takto zasterilizovanú zeleninu môžem použiť nielen na prípravu leča, ale aj akýkoľvek iný účel, kde je treba papriky a paradajky. Presne ako píšete, vo vlastnej čťave.

  • Maruš - | 30. 7. 2008 23:17

    A ještě k čalamádě,ta se používá a konzumuje jako saláty,čalamáda je více kořeněná a sladkokyselá,z více druhů zeleniny,prostě jedlá sama o sobě.Tady tohle ne.A milé dámy,co tak vyzkoušet? :-)) Si představte 6 kg zeleniny a 15 dkg cukru.....:-)) Sladké to nebude.

  • Maruš - | 30. 7. 2008 23:01

    Konzervárny prodávají tento polotovar pod názvem Zeleninové lečo. A když je třeba lečo někde v ingrediencích,myslím,že nikoho nenapadne např.do nějakého ohnivého masa dávat hotové jídlo s uzeninou a vejci :-))

  • Oldřich Gargulák | 30. 7. 2008 22:26

    Lečo je většinou chápáno jako hotové jídlo (s uzeninou, vejci), čalamáda je zeleninová směs, někdy kořeněná, ale obvykle s octem. V tomto případě asi za LEČO těžko najdeme pokud možno jednoslovný název.

  • Simča Sládková | 30. 7. 2008 21:55

    No pravda, taky bych pod pojmem lečo čekala recept jak se vaří lečo = hotové jídlo. Je to sice v kategorii "zavařujeme" , ale člověk asi spíš hledá prostě podle názvu... Tady to by se spíš mohlo jmenovat "Čalamáda", neboť to má to sladokokyselé ochucení. A to, co psala Terezka, tak "Zelenina na přípravu leča" ....

  • Iva- Ma | 30. 7. 2008 21:54

    Terezko, chápu dobře, že to je spíš jako papriky a rajčata ˇ"ve vlastní štávě" a sterilizovat. - mám na mysli Váš příspěvěk.

  • Jana Remková | 30. 7. 2008 21:23

    No,hotové jídlo,nevím,byla by to hotovka,kdybych tam dala ty vejce a párek,ne?Tak,jako to kupujeme někdy v konzervě.Ale takhle je to jen polotovar,jestli se správně vyjadřuji.Terezko,no,je to možné,že jsem málo sterilizovala.je pravda,že jsem na všechno dala nová víčka a s tím mám fakt blbé zkušenosti a nejen já.Jeden rok jsme s kámoškama zavařovaly broskve.Nááádhera,jak tenisáky.Dovezené až z Jižní Moravy.Takže,nová víčka a jdem na to.VŠEM se nám většina pokazila.Hrůza.

  • Tereza J. | 30. 7. 2008 21:16

    Janka, pravdepodobne si málo sterilizovala a nechytlo viečko. Nakladám takto zeleninu už 35 rokov a výdy je výborná, Vlani sme mali hrozne veľa paradjok, takže ešte teraz mám asi 15 fliaš. Sú krásne, nič sa nekazí. A skutočne nedávam nič, ani soľ. Pod lečom rozumiem hotové jedlo, presne ako píše Laďka.

  • ladislava staffenová | 30. 7. 2008 20:18

    já tenhle recept znám pod názvem čalamáda a jak píše Terezka,dá se pak použít na cokoli.Pod pojmem lečo si taky představím hotové jídlo -rajčata,paprika,vejce, někdy uzenina.takže tady mám pocit,že se tu sešly dva pokrmy pod 1 názvem, ale to je jen můj názor,nechci rozputávat debatu,který název je ten nej...jen jak se používá u nás.Ćalamáda a lečo.To 1. má širší použití, to 2.je hotové rychlé jídlo :-)))Laďka

  • Jana Remková | 30. 7. 2008 18:37

    Terezko,já to normálně dusím i s cibulí a trochou oleje.Vždy vynikající,Někdy si opečeme klobásku,nebo párek,na to šoupneme to lečo,zahustíme vejci a super rychlá večeře je na světě.Jednou jsem to udělala tak,jak píšeš ty,protože mi to poradila mamka a ani se neptej,jak to dopadlo.Jestli jsem měla dobré 2 sklenice,tak to je hodně.Nevím,proč.Možná,že ta trocha oleje to trochu konzervuje,nevím,ale takhle se mi lečo nikdy nezkazilo.

  • Tereza J. | 30. 7. 2008 18:31

    Nakladám len papriku a paradajky narezané a zmiešané, nič nedusím, napechujenm do fliaš , rozlejem šťavu, ktorá sa uvošnila, a vysterilizujem, aby chytlo viečko. Na lečo máme radi cibuľu čerstvo podusenú, je voňavejšia. Zároveň môžem použiť zmes na akýkoľvek iný účel.

  • Jana Remková | 30. 7. 2008 17:44

    nedávám ocet,na co?Olej jen trochu na podušení a taky mám pocit,že se to nekazí,když je tam trošku oleje.Ale cukr?Jen trochu soli,paprika,cibule,rajčata.Leo,tohle lečo můžete použít i jinak.Je to rychlá večeře,kdo má rád.opečeme klobásku na kostičky,nebo párek,jak kdo má rád,na to tohle lečo a zahustíme vejci.K tomu chleba a mňam!!

  • Lea Smithy | 30. 7. 2008 15:18

    Chtěla jsem zjistit, jestli dělá lečo někdoj inak, ale vidím, že zůstanu u svého - jen rajčata a papriky. Cibulka je lepší osmažená a pak šup lečo. Take se hodí jen jako zelenina pod masíčko, když je v zimě drahá :-)

  • eva,eva | 4. 8. 2007 21:42

    Také nechápu proč se tam dává olej, ocet a cukr, to přece do leča nepatří?

  • Jitka Malinová | 13. 10. 2006 13:29

    Zavářím si jen papriky s rajčaty, bez cibule. Používám jako polotovar do různých pokrmů, nejen na lečo, takže by mi tam cukr, olej a ocet asi překážely. Ale proti gustu ....

  • Tereza Jarčušková | 13. 10. 2006 07:22

    Nakladám tiež ako paskudílek, ako polotovar. Mám rada čerstvo upraženú cibuľu a dochutenie a okrem toho môžem použiť aj na iný účel ako lečo.

  • paskudilek | 11. 10. 2006 16:41

    Já dělám lečo jen lormální,bez cukru a octu. Je to takový polotovat.Jak se to nakonec upraví,to se uvidí podle toho,co se z toho nakonec uvaří.Přidat a dochutit se to může vždycky.

  • Radka Sinkova | 16. 8. 2006 23:24

    Zijem v Mexicu od mojich 20 narodenin som moc rada, ze existuje tato stranka pretoze, recepty si nepamatam a kucharske knihy nie su tak dobre ako recepty.cz, drzim palce a este raz dakujem za pomoc kazdy den...

  • Maruš | 8. 8. 2006 11:03

    Já osobně dělám lečo na sladkokyselo.Kdysi jsem podle nějakého receptu zeleninu jen nakrájela a syrovou zavařila.To nebylo dobré.Pak jsem zeleninu podusila jen se solí a zavařila.Ještě to nebylo ono.Tak jsem důkladně prostudovala etiketu z leča od firmy Hamé.Tam je místo rajčat r.protlak a taky ocet,cukr a dokonce ještě umělé sladidlo.Tady v tomto receptu je 15 dkg.cukru na 6 kg.zeleniny+ ocet a to se mi nezdá mnoho.Je ale pravda,že každá hospodyňka vyžaduje něco jiného a každá rodina má jiné chutě.Kdo nemá rád lečo na sladkokyselo,ať ocet a cukr vynechá.Když rajčata jsou moc bledé,přidám do leča rajčatový protlak.

  • Zuzka Bernátová | 7. 8. 2006 19:20

    Do leča cukor nepatrý a do zaváraného už vôbec.Ak budete v zime potrebovať lečo trebárs do gulášu dáte to s cukrom? Ak má niekto rád lečo s cukrom odporúčam prisladiť až pri priamom použití.

Vyberte, co chcete vytisknout
Zdravě i chutně Zelenina Zavařování Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Cibule Cukr Ocet Paprika Rajčata Rostlinný olej Sůl
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Delikatesní salát

Delikatesní salát

Cibulový koláč se slaninou

Cibulový koláč se slaninou

Burgundská hovězí pečeně

Burgundská hovězí pečeně

Housky

Housky

Pečené kuře na zelí s medem

Pečené kuře na zelí s medem

Pařížské rohlíčky IV.

Pařížské rohlíčky IV.

Bostonské krémové mufiny

Bostonské krémové mufiny

Květák (brokolice) nejen v sýrovém bešamelu

Květák (brokolice) nejen v sýrovém…

Výborný jahodový dort

Výborný jahodový dort

Doporučujeme

20 minut
Těstovinový salát s pečenou zeleninou a bazalkovým pestem

Těstovinový salát s pečenou zeleninou…

10 minut
Voňavý sirup z bezinkových květů

Voňavý sirup z bezinkových květů

40 minut
Tartaletky s vanilkovým krémem a jahodami

Tartaletky s vanilkovým krémem a…

50 minut
Pečená vepřová žebra se salsou verde a kukuřicí

Pečená vepřová žebra se salsou verde…

45 minut
Grilovaná zelenina s omáčkou chimichurri a fetou

Grilovaná zelenina s omáčkou…

70 minut
Křehké galetky s rebarborou

Křehké galetky s rebarborou

80 minut
Koprová omáčka se ztraceným vejcem

Koprová omáčka se ztraceným vejcem

50 minut
Pizza s chřestem a parmskou šunkou

Pizza s chřestem a parmskou šunkou

30 minut
Bramborový salát s koprem a slaninou

Bramborový salát s koprem a slaninou

Poslední sledované recepty

350
Špagety se zeleninovou omáčkou a mletým masem
Špagety se zeleninovou…
25
Velikonoční nádivka
Velikonoční nádivka
24
Jednoduše brokolice
Jednoduše brokolice
24
Kýta v žampionové omáčce
Kýta v žampionové omáčce
23
Starodávné buchty
Starodávné buchty

Zajímavé články

Rychlé obědy či večeře: 10 receptů, se kterými uspějete i u dětí
Rychlé obědy či večeře: 10 receptů, se kterými…
Letní dobroty podle královny bezlepkové kuchyně Zdeňky Mazúrové: 5 receptů, které chutnají naprosto skvěle
Letní dobroty podle královny bezlepkové kuchyně…
Zavářky do polévky: Vymazlete svůj vývar lahodnými knedlíčky, nočky nebo svítkem
Zavářky do polévky: Vymazlete svůj vývar…
Šneky z listového těsta 12x jinak: Není nic snazšího, když chcete pohostit rodinu nebo návštěvu
Šneky z listového těsta 12x jinak: Není nic…
Domácí bezový sirup: Podrobný návod, jak ho připravit za tepla i za studena
Domácí bezový sirup: Podrobný návod, jak ho…
AHA.cz Jak Čenský překvapil: Paralelní vztah s Morávkovou?

Jak Čenský překvapil: Paralelní vztah s Morávkovou?

Mimibazar Jak se dostat po porodu do formy: Tyhle cviky zvládnete i doma

Jak se dostat po porodu do formy: Tyhle cviky zvládnete i doma

Dáma.cz JARMILA (54): Syn nás připravil o střechu nad hlavou, manžel se zhroutil

JARMILA (54): Syn nás připravil o střechu nad hlavou, manžel se zhroutil

Blesk pro ženy Když nejsou peníze ani čas: Ty nejlepší svatebky z konfekce

Když nejsou peníze ani čas: Ty nejlepší svatebky z konfekce

Ženy.cz Festival ABC 2025: Víkend plný nezapomenutelných zážitků

Festival ABC 2025: Víkend plný nezapomenutelných zážitků

Blesk.cz Karel Šíp: Utajená oslava 80!

Karel Šíp: Utajená oslava 80!

SportRevue.cz FOTO: Sonia Isaza - tahle osvalená ženská s umělými ňadry je novou přítelkyní Arturo Vidala

FOTO: Sonia Isaza - tahle osvalená ženská s umělými ňadry je novou přítelkyní Arturo Vidala

Maminka.cz Jak rodiče vychovávají neúspěšné děti? Co při výchově nedělat, aby byly děti spokojené a sebevědomé?

Jak rodiče vychovávají neúspěšné děti? Co při výchově nedělat, aby byly děti spokojené a sebevědomé?

Blesk Horoskopy Nejhorší řidiči horoskopu: Komu řízení opravdu nejde?

Nejhorší řidiči horoskopu: Komu řízení opravdu nejde?

Další doporučené recepty:

Lázeňský koláč
Lázeňský koláč
Léčivý med malé vyděračky
Léčivý med malé vyděračky
Léčivý sirup z jitrocele
Léčivý sirup z jitrocele
Lečo s bulgurem a cizrnou
Lečo s bulgurem a cizrnou
Lečo s hořčicí - bez zavaření
Lečo s hořčicí - bez zavaření
Lečo s mletým masem
Lečo s mletým masem
  • Recepty.cz
  • Lečo
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact