Přesně tak... ono se říká MED z pampelišek atd., není je to buď SIRUP nebo v případě např. PAMPELIŠEK jde o MARMELÁDU..."jenom" místo OVOCE jsou to BYLINKY. máme doma včeličky a pampeliškový med umí SKVĚLE jenom ho stačit vytočit, krásně vonní po pampeliškách a s tím co uvaří lidi NEMÁ VŮBEC NIC SPOLEČNÉHO
a kolik se tý kyseliny citronový dává :-\ ? děkuju za odpověď :-) 8-)
Sirup není med. Hodně lidí si myslí, že slova med a sirup jsou synonyma. Nejsou. Med je výrobek včel a to, co si vaříte doma by se nemohlo nyzývat medem, ani kdybyste to zkrmili včelám a pak z plástů vytočili. Med je pouze to, co vyrobí včely z nektaru nebo z medovice.
Milý pane Slavíku spisovatel E.T. Seton se dožil 86 let. Nevím nevím nic o tom, že by zemřel zrovna po šiškovém medu??? Už se těším na letošní úrodu šišek. Dožít se 86 let to je bomba ne ?
Chtěla bych to taky zkusit.Ty šišky mají být ještě zelené?Prosím o odpověď.
Žhavé nežhavé, já bych to nejedl. Jedovatost spočívá v tom, že to poškozuje ledviny. Postupně.
Pane Slavík ona "Retsina"..(řecké víno) také obsahuje pryskyřici - je proto specifická svou chutí...a jak je vidno ještě žiju...:o)))a také si pamatuji, že jako děti jsme s místními "gorolami" z Beskyd pryskyřici žvýkali místo žvýkačky, takže to s tou jedovatostí nebude tak žhavé asi....
Pane Slavik, nesouhlasim - prave priskyrice v mladych sisek z cerne borovice je leciva! Ted jsem se dovedela , ze tohle znali jeste stare kelty. Kamaradka to nasla v googlu.Ten med jim prez prestavky kazdou zimu uz 50let a jsem ziva, zdrava a cila jako vcelicka:-))))
Pozor, mlade sisky obsahuji pryskyrici, ktera je jedovata. Umrel na to treba E.T.Seton. Opatrne.
konečně jsem našla borovici, kde byly i šišky. Chystám se na to, dám vědět, jak to dopadlo
V lese byly moc vysoko,takže je mám ze sídliště,přidala jsem i nějaké delší zelené,jen jsem to pokazila kys.citronovou,myslela jsem podle receptu že tam patří celý sáček. Určitě budu dělat znovu,věřím v léčebné schopnosti,ač sídlištní
Nasbírala jsem je jedné nejmenované vesničce kde jsou takové borovice s dlouhým jehličím. Jsou to více méně takové "lepší borovice" přímo parádní...nesbírala jsem je v lese na těch vysokých klasických. Také jsem tyto borovice viděla různě na sídlištích... když se zadíváte pořádně šištičky uvidíte, jsou vždy na konci větve po dvou i po třech.
Pro mk: sice netuším odkud jste (protože v teplejších oblastech jsou šišky už přerostlé), ale tady na Vysočině v lese jsou na borovicích ještě docela malé zelené vhodné na med. Na vyšších stromech jsou šišky většinou nahoře, že se na ně nedosáhne. Moje známá dělala med i z šišek těch zakrslých ozdobných parkových borovic.
Muzu mit dotaz k tomuto receptu? Kde berete letos ty borove sisky? Nevim bud jsem slepa nebo zadne zelene sisky na borovicich letos nejsou a to jsem toho projela dost za posledni tyden.
Arian, včera jsem vyrobila opět váš vynikající med. Dala jsem vařit šišky na 1/2 hod. a pro nedostatek času je nechala odležet do druhého dne. Pak opět zahřála přecedila, přidala cuku a na dvojitou dávku 3 celé nakrájené citrony na kolečka. Med je náderný takový hodně tmavo červený a hustý. Je chuťově prostě božský. Dělala jsem ho loni a opravdu do čaje vynikající, dávám ho i na chleba na lívance atp. ( je pravda že jsem pucovala hrnec asi 1/2 hod. ale zato je jako ńový) díky ještě jednou.
Já tam toho cukru tolik nedávala a dělala jsem to z poloviční dávky. Fakt se mi to nějak vypařilo:).Asi jsem to vařila moc zprudka nebo já fakt nevím. Jsem asi jelito. Stejně si nejsem jistá vzhledem těch šišek...Ale dobré to je a moc.
Kocourku, z te vody na vareni sisek by vam melo zbyt aspon 0,8l a po pridani cukru a zhousteni mnozstvi je kolem 1-1,2l....nezlobte se, ale ani logicky to neni mozne - "1,25 kg cukru + vody" aby se cvrknul do pul male sklenicky?????
Tak jsem dnes něco vyrobila, ale nejsem si výsledkem jistá. Chuťově moc dobré,ačkoli se to ze začátku vůbec nezdálo. Udělalo se mi toho strašně málo. Je fakt,že jsem dělala z poloviční dávky, ale musela jsem dolévat vodu a nakonec mi vzniklo jen půl malé skleničky medu.
Budou to ty dřevnaté šištičky, měly by být ještě zelené, max. 3cm velké. Z těch jsem to vloni dělala, kašel jsme tím v počátku všichni zlikvidovali. Teď jsem vyráběla Sirup proti kašli ze smrkových větviček, také výborný.
Tak jsem něco nasbírasla,ale nejsem si jistá, jestli je to opravdu to, co to být má. Našla jsem malinkaté šištičky už dřevnaté (ne ze země). Pak taky něco, z čeho ty šišky nejspíš vzniknou-má to na sobě hodně pylu a je to hodně měkké. No a pak ještě takové ty mladé konečky větviček. Tak nevím, co použít. Nemohli byste mi někdo zaslat fotografii?
Pro Janu: nejlepsi chut ma med z borovych zelenich vršku, jenze moje babicka rikavala , ze je hrich to otrhavat, ze tim stromeckum ublizijeme - ze sisek med neni chutove tak jemny ale zato silnejsi, lecivejsi...navic prirode neublizime.
Jsem moc rada kdyz se nekomu povede, je opravdu lecivy! Jen bych poradila zvysit mnozstvi cukru, zrejme nehoustne tak, jak by mel byt.
Včera jsem objevila Váš recept a hned jsem ho vyzkoušela, už proto, že jsem na podobné "babské" recepty a rady zatížená a taky mě delší dobu trápí úporný kašel. Med má krásnou barvu, nádherně při vaření provoněl celý byt lesní vůní, má konzistenci medu z pampelišek, není moc pracný, tak teď jen doufám, že bude i tak léčivý. Po přečtení všech komentářů jsem použila také citron místo kyseliny, dělala jsem z dvojité dávky a už jsme dnes v práci stihly s kolegyněmi ochutnat v čaji. Všem moc chutná. Díky
No,tak tohle je záhada.Já v dětství občas slýchala-máš hubu na borový šišky,a znamenalo to být mlsný.Ale že se dá uvařit takhle med,to jen zírám.
chtela bych moc podekovat za recept, vcera jsem dala z dvojitej davky s hnedym cukrem a citronem. Hnedy cukr tomu dal tmavou barvu, vypada i chutna jak lesni med v lednici mi pekne zhoustnul. davam 1***diky
keď si prečítaš všetky komentáre, dozvieš sa viac, dokonca aj dátum, kedy zelené šišky oberať ;)
moc rada bych udelala, ale maji to byt zelene sisky nebo uz suche?
Jsem moc rada, ze ten med se vam povedl a dekuji za chvaly.
Už teď se těším jak vyrazím v r. 2006 na šišky, med je vynikající, dělala jsem z dvojité dávky a pomalu ubývá.
Zkusila jsem hned z dvojí dávky. Opravdu doporučuji!
Tak se mi podařilo úplnou náhodou sehnat u známých na zahradě 40 krásných šišek (průměr 3-4 cm) Med jsem dělala tak, že jsem 1/2 hod vařila šišky ve vodě pak nechala asi 3 hod odstát,přecedila, smíchala s cukrem a místo kyseliny jsem přidala na jednu dávku 1 citron nakrájený na plátky (je po uvařený jako kandovaný) Vařila asi 1 a půl hod. Barva nádherná jako u lesního medu je o malinko tekutější než pravý a je velmi dobrý voňavý. Myslím, že citrony jsou lepší než kyselina citronová....Želírovací cukr možná příště zkusím ke konci varu v menším množství. Dík za vynikající recept, je lepší než pampeliškový a jiné medy, které jsem zkoušela...
zdravim Pile:-) Opravdu nevim proc to nezhoustlo, tohle se mi jeste nikdy nestalo. Fakt je , ze to ma trosku ridsi konzistence, ale "voda" v zadnem pripade. Nicmene zajujal me napad s tim zelirovacim cukrem, chystam se to pristi rok vyzkouset. Jo, taky pouzivam na to stary hlinikovy hrnec:-))
Boze, jak vam vsem zavidim ty sisky. Zeme, kde ted ziji je veeeelika a tak jako byvale Rusko, ma vse neeeej -vetsi a neeej-lepsi, ale tim vlastne prichazi prave o ty sisky na med a o mnooooho dalsich veci. Male sisky jsem tu nikde nevidela, vlastne take kde, vsechno je oplocene. Az pojedu domu v tuto dobu , odvezu si jich cely pytel, pokud je nebudou povazovat celnici za teroristicky material a pak ten med urcite uvarim. Ted jen smutne cumim, jak si pochutnavate a preji dobrou chut.JH
Madam Pilence, med je dobrý! Já jsem silný kuřák a pomáhá mě to. Jako chemik radím nepoužívat rafinovaný cukr. Ruku líbám, madam!
Tak sisticky jsem si privezla nakonec z Jeseniku. Ale dalo to patrani, nez jsem objevila tu pravou velikost! Stejne musim polozit otazku: "Kde udelali soudruzi z NDR chybu". Sisky jsem varila 1/2 hodiny. Hezky to vonelo pryskyrici, lesem... Pak jsem do vyvaru pridala cukr a varila dalsi 1 a 1/2 a nic... Ziskalo to sice krasnou barvu (taky bych ji popsala jako staroruzovou), ale zda se mi, ze se vytratila chut a jen velmi lehce to zhoustlo. Ziskala jsem tak "cukrovou vodu", ktera bude doufam stejne leciva. Vyzkousim na kuracich v rodine. Co jsem udelala spatne? Dele varit? Pouzit zelirovaci cukr? Jinak rada pro ty co to chteji zkouset. Pouzijte stare hrnce a sito! At to pak nedrbete 1/2 hodiny jako ja! ,-) Pile
Ještě k těm vlašskýmm ořechům. Kdysi jsem si na inetu našla recept na kašel ze skořápek vlašských ořechů. Nemohu to najít, ale budu se snažit a pak to sem napíši.Skořápky se vařily a dál už přesně nevím, ale pomáhalo to na kašel stoprocentně.
Copak med z ořechů jsem si dala do oblíbených, ovšem ty ořešáky nejsou zase až tak dostupné.Otravovat někoho, kdo je má na zahradě je těžké, zvláště ve velkémj městě.V přírodě jen tak nerostou.
Tak jsem právě dovařila med, a musím říct, že je naprosto skvělý a doufám, že i léčebný účinek bude taktéž. Děkuji moc za tento recept a mám jen jediný dotaz. jaké je nejvhodnější místo pro skladování tohoto medíku. Děkuji
Arian,Vaše babička musela být ale šrtamanda a šikovná kuchařka, když tak čtu vaše recepty a zmiňujete se o babičce zní to jako pohádka
Děkuji paní Airan za recept medu,je ohromný. Včera jsem ho vařila,doufám že se povedl,má krásnou starorůžovoubarvu,dnes se chystám na další 2 dávky. Ještě aby vyléčil můj kašel. Vzkaz pro paní Lenku Juránkovou - mohu Vám pomoci ,zavolejte 607825735 od 8 - 20 kdykoliv.
Jak dam tlacitko zpet, tak se mi vytraci prihlaseni, ten komentar pred chvili byl muj:-)) Kucharko on-line, muzete tam pridat jmeno? Dekuji
Radila jsem se s tetou, jde to udelat i vetsimi, ale jak uZ podotkla tady pani Jana jsou takzvane "silnejsi" co se tyce pusobicich latek a UZ NEJSOU VHODNA PRO MIMINKA DO CAJE! Dospelym to tak nevadi:-)) Je mi moc lito a prekvapuje me, ze si jeste nikdo nevsiml liker ze zelenych orechu, zrovna ted je na ne doba a je lecivy zrovna tak jako ten med!
I u nás byla bojovka je sehnat, ale něco malého zeleného mám, tak jdu vařit a jsem zvědavá :) a mám kašel :(
Vařím med jako divá. Pro anonyma: také jsem vařila z větších šišek, zhruba 4 cm, jednu várku. řekla bych, že v těch větších je nějak více té pryskyřice, má totiž trošku tmavší barvu než ten z malých šišek.Jsem zvědavá jak to bude zabírat na kašel. Zrovna teď nikdo nekašle, abych mohla vyzkoušet účinek.
Dekuji za recept, který se mi velice hodí jak pro syna tak i pro me. Celý víkend jsme hledali borovice, abychom si mohli med vyrobit. Bohužel asi na nespravém místě. Prosím zda by mi mohl někdo poradit kde v okolí Prahy mohu šišky nasbírat, popřípadě kdo by mi prodal i malou skleničku medu - přijedu.
Dekuji moc vsem za zajem a kladne komentare, osobne si myslim, ze ten med je tak lecivy, ze si to zaslouzi:-))
Med je moc dobrý!
Ochutnala jsem po uvaření - je moc dobrý, dávám 1. :o) Doufám, že bude na kašel fungovat...
Tak jsem to nejprve zkusila z 10 šišek. Je to moc dobré, takže jsem dnes vyrazila na dalších 10 šišek a uvařila znova.Dá to už v tomto období práci najít ty malé šišky.Včera pršol. takže mi kapalo na hlavu jak jsem se snažila přitahnou větve s malými šiškami.
Anonyme, zkuste to, myslim ze by se nic nestalo. Neni pozde, ve vysokych polohach urcite jsou i mensi, sbirame je az do konce cervna:-)
Ty maličké šišky teď rostou na klečích (takové keřové borovice). Bývají v zahradách i parcích. Já vařila med z nich.
Můžou být šišky velké 4-5 cm?Menší už jsem nenašla.Nebo už je pozdě?
Pro Ivanu - nemusi se sterilovat, klidne to vydrzi do zimy, v nejhorsim zcukernati. Je to vhodne i pro miminka do caje. Jsem rada, ze synkovy pomohlo.
Vařila jsem včera, neboť syn má od pátku štěkavý kašel. Večer před spaním užil 2 lžíce a v noci nekašlal. Tu vodu s cukrem jsem vařila na mírném ohni cca hodinu a dost se to podobá medu. Dala jsem sirup do skleniček. Má se sterilovat, nebo to vydrží do zimy bez sterilace? Jinak moooooooc děkuju!
Pro anonyma - myslim ze je to pro kuraci to prave, doporucuji! Pro Hanku - kyselinu pridavam na konci, povarim chvili a je to:-) Kdo chce aby med krasne vonel a ma po ruce vonavou pelargonii, je to prima, staci pridat par listku (ne mokre, jinak zsukernati)
Kdy přidáme tu kyselinu? Děkuji za odpověď!
Zní to dobře, určitě vyzkouším! Jsem ulítlá na medech a takových věcech! Ale vždycky se to spotřebuje :)
Je dobré i pro kuřáky? Už léta mě trápí kašel?
Ano, maji byt zelene a jen z borovic! Ze starych sisek neudelate nic, ty neobsahuji lecivou priskyrici. Ted je ta nejprihodnejsi doba:-)) O vikendu se na ne chystam vyrazit.
myslím, že by asi byl příhodný čas na sběr šišek nyní 2-3 cm to jsou malé zelené šištičky ty starý hnědý by asi nebyly moc dobrý a myslím, že by se jich 20 ks nevešlo do hrnce ale ať posoudí Arian
Pěkně prosím, ty šišky mají být nezralé? Chtěla bych to vyzkoušet a fakt nevím...Dík
Jen malá rada: kdo děláte medy a sirupy ve větším množství, kupte si kyselinu citronovou v drogerii v kilovém balení. Vyjde Vás daleko levněji. Já to tak dělám taky.
Ta ráda vařím a zavařuji, že mi sestra, která nerada vaří říká "ještě že nejdou zavařit šišky" a hle už je tu recept a já jí překvapím.... Děkuj za recept, co nejdřív se vypravím pro 20 borových šišek...
Priznavam se, ze kyselinu citronovou davam od oka, je to spise min jak pul lzicky.
kyseliny citronové má být kolik asi 1/2 nebo 1 lžička ? není uvedeneno, kdybych to náhodou zkušela, protože se mi recept líbí abych to nezkazila.. děkuji