Uvaříme řídký bešamel: do kastrůlku dáme mléko a pomalu za stálého míchání přidáváme kašicku z mouky (tu jsme si předem řádně rozmíchali v části mléka), přidáme máslo, trochu muškátového ořísku, osolíme podle chuti a na mírném ohni přivedeme k varu. Za stálého míchání vaříme, dokud jemně nezhoustne. Necháme vychladnout. Bešamel musí být dost řidký, aby se v něm mohly uvařit lasagne. Lasagne jsem předem nevařila.
2
Ricottu smícháme s pestem a podle chuti muzeme dosolit (pesto jiz byva slane), rajčata necháme okapat a nakrájíme je na malé kousky. Do pekáčku dáme trochu bešamelu, pak lasagně, vrstvu ricotty s pestem, poklademe pár kousky rajčat, zalijeme bešamelem a posypeme třemi lžícemi sýru. Toto opakujeme a ukončíme vrstvou lasagní, které jen zalijeme bešamelem a zasypeme sýrem (4 vrstvy lasagni a 3 vrstvy ricotty). Dáme zapéct do předehřáté trouby na 180°C po dobu cca 40-50 minut, podle trouby. Po upečení necháme chvíli odpočinout a podáváme.
3
Pro zaryté milovníky masa můžeme vrstvy proložit libovou šunkou.
Ono zalezi prave na vkusu ;-) , ja osobne davam prednost jemnym chutim, pokud chcete pridat pepr nebo treba dat vice parmazanu nebo prisolit, ja se zlobit urcite nebudu =-O :-D. Zdravim Iva
to zní taky dobře.. že by snídaně? ;-) já jsem z těch cuket už vážně pomatená a jak vidím, kolik jich na tom kompostě roste, asi ještě dlouho budu :-[ ale na tu českou "ricottu" taky jednou dojde:)
Jsou výborné!! ale jsem z těch cuket tak zblblá, že jsem si myslela, že jsou i tady.. že ne, jsem si všimla, až když byla cuketa trochu podušená.. Už jsem ji do lasagní teda dala a nakonec vynechala ricottu, ať těch chutí už není moc. Ale hlavně to bazalkové pesto dělá skvělou chuť. Výborné!! a to jinak těstoviny nemusím :-)
je třeba to napravit:) a prochodit obchody:) asi se tady dá sehnat skoro vše, jen je škoda, že to, co je v Itálii asi celkem běžná surovina, tu je pomalu exotika a někdy zbytečně předražená.. ne vždy a ne všude, ale často.. což je škoda:(
Ja ho vetsinou delam cerstve a pak ho dam zmrazit. Take se da koupit uz hotove. V Cesku se da sehnat v prodejne s italskymi specialitami a nebo na internetu. Tvaroh klidne muzes pouzit, ten baleny v kostce trochu zjemni slehackou a pokud nemas po ruce pesto, tak jej muzes ochutit bylinkami a syrema a pridat trochu mletych orechu. ;-)
Ivo, prosím, bazalkové pesto si děláš sama nebo se dá koupit? a myslíš, že i u nás? hledám něco bez masa a lasagne jsou doma, ale trochu se bojím, co by udělal naslano a upečený ten tvaroh.. myslíš, že by to šlo?