Italská klasika v podobě lasagní poslouží jako výtečný oběd či večeře. Plátky těstovin proložené boloňskou a bešamelovou omáčkou a kousky mozzarelly si všichni strávníci zamilují. Ozdobené parmazánem a bazalkou jsou lasagne naprosto bezkonkurenční.
V širokém kastrolu rozpustíme 50 g másla. Když začne pěnit, přidáme slaninu a zeleninu s česnekem. Na středním ohni osmahneme (2-3 minuty). Přidáme mleté maso. Za stálého míchání smažíme dohněda (cca 5 minut).
Vaříme pod pokličkou na mírném ohni cca 60 minut. Podle potřeby dolíváme vývar nebo vodu.
5
V dalším hrnci rozehřejeme 2 lžíce másla na bešamelovou omáčku. Vmícháme mouku a krátce osmahneme. Přilijeme mléko a pečlivě mícháme, aby se nevytvořily žmolky.
6
Omáčku přivedeme k varu a na středním ohni vaříme do zhoustnutí (cca 10 minut).
7
Ochutíme solí, pepřem, muškátem a citronovou šťávou.
8
Troubu předehřejeme na 200°C, horkovzdušnou na 180°C.
9
Do formy nalijeme trochu bešamelové omáčky tak, aby pokryla dno. Poklademe plátky těsta, které zakryjeme boloňskou omáčkou. Posypeme mozzarellou. Formu plníme střídavě plátky těsta, boloňskou omáčkou, bešamelovou omáčkou a mozzarellou. Poslední vrstvu tvoří bešamelová omáčka.
10
Hotové lasagne posypeme parmazánem a vločkami másla (1 lžička).
11
Pečeme v troubě 40 minut dozlatova.
12
Před podáváním necháme 5–10 minut v teplé troubě odpočívat.
13
Zasypeme čerstvou bazalkou a podáváme. Dobrou chuť. :)