Skvělá variace rizota s lahodnými lanýži a šalotkou ovoněná bílým vínem vás mile překvapí. Nezapomeňte na lanýžový olej a parmazán, který dovede celý pokrm k naprosté dokonalosti.
Na másle poduste jemně nakrájenou šalotku. Jakmile zesklovatí, přisypte nevařenou rýži a promíchejte.
2
Po minutce přilijte suché bílé víno, které nechte chvíli vyvařit a postupně přilévejte horký kuřecí vývar. Za stálého míchání opakujte přilévejte vývar několikrát za sebou a mezitím si dejte do misky pár sušených kousků lanýžů a zalijte pár lžícemi horkého vývaru.
Dokud máte rýži ještě v hrnci, dle své chuti osolte a opepřete ideálně bílým pepřem, aby nenarušil barvu rizota. Vařte 18 minut a poté vypněte plotýnku.
Následně přisypejte ještě pár suchých lanýžových plátků, dva plátky másla a strouhaný parmezán, který pokrm dosolí. Nyní by mělo mít rizoto krásnou krémovou konzistenci.
5
Přidejte trochu lanýžového oleje, lanýžové plátky naložené ve vývaru na ozdobení a ihned podávejte na stůl. Případně můžete dochutit ještě trochou řeřichy.
TIP: Lanýžový olej je dost výrazné chuti, proto mějte na paměti, že ½ lžíce lanýžového oleje stačí na jednu porci rizota.