Připravte si krásně dozlatova osmažené domácí langoše, které se těm kupovaným nemůžou rovnat. A zkuste rovnou originální sladkou verzi namazanou ricottou a borůvkovým rozvarem. Věřte, že si všechny mlsné jazýčky výborně pochutnají.
Asi 100 ml mléka ohřejte tak, aby bylo teplé, nikoli horké. Přelijte ho do misky a rozdrobte do něj droždí. Přidejte lžíci mouky a cukr, promíchejte a nechte na teplém místě vzejít kvásek. Bude to trvat asi 10 minut. Do robotu s hnětacím hákem dejte zbytek mouky, sůl a kvásek, přilijte zbylé mléko a vypracujte těsto. Zakryjte ho utěrkou a nechte minimálně 30 minut kynout. Těsto vyklopte na pomoučněnou pracovní plochu, rozdělte na 8–10 bochánků, rukama každý roztáhněte na placku a nechte dalších alespoň 30 minut kynout. V kastrolu nebo hluboké pánvi rozpalte minimálně 3 cm vysoký sloupec oleje. Langoše smažte jeden po druhém asi 1 minutu z každé strany. Před smažením je můžete ještě dotvarovat. Pokud je více roztáhnete, budou tenčí a křupavější. Usmažené langoše odkládejte na papírovou utěrku.
Než těsto vykyne, připravte borůvkový rozvar. Přebrané borůvky dejte do kastrolu, zasypte cukrem a na mírném plameni vařte asi 30 minut. Nechte vychladnout.
3
Ricottu promíchejte s cukrem a přidejte pár lžic borůvkového rozvaru. Promíchejte a mažte na vychladlé langoše. Bohatě ozdobte bobulemi a zasypte moučkovým cukrem.