Tak moje babička dělala něco podobného,upekla takové válečky cca 10cm dlouhé, ale nebyly plněné makem a další postup byl stejný a říkala tomu šulánky. Makem plnila koblihy a to byla taky bašta.
I moje mamka ho vaří mimo dům:c)...bydlí na vesnici,tak s tím není problém.V prodejně zdravé výživy jsem se ptala,ale k dostání byla zatím jen melasa.Jinak,ještě jsem si vzpomněla na výbornou variantu se sirobem,kterou každoročně dělá moje babička-upeče makové buchtičky,pak je namáčí v kastrůlku s vařícím se sirobem a hned je obaluje v nastrouhaném perníku.Znáte to někdo?To jsem se ale odklonila od topinkového receptu,omlouvám se:c)
Nedá se sirob sehnat v prodejnách zdravé výživy? Kupovala jsem tam melasu, tak je možná i sirob k mání. Domácí sirob byl báječný, ale než se uvařil, tak ta ingenzivní snad ne ani vůně . V bytě bych se do něj nepustila i na vsi ho babička vařila na zimu mimo barák.
Vážně je škoda,že se sirob nedá v českých obchod.sehnat.Dělávali ho moji prarodiče.Babička pak napekla bramborové placky nebo vdolky a v sirobu jsme je namáčeli a baštili...je to skvělý produkt!Moje mamka sirob dělala před dvěma lety,tenhle rok to doufám zopakuje.S topinkami jsem ho zatím nejedla,vyzkouším:)
Sirup vozím z německa, v českých obchodech jsem jej též hledal v podstatě marně... Ale domací výroba jistě nic nezkazí...
Sirup z cukrové řepy-myslíte "SIROB"?Ten vařila moje babička, ale ta už bohužel není a na sirob v krámě jsem nepřišla.