Lilky omyjeme a nakrájíme na plátky, posypeme solí a necháme vypotit minimálně 30 minut. Rozinky namočíme do vlažné vody. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka. Ve vetší pánvi rozehřejeme olej a osmahneme lilek nakrájený na kostičky, osolíme a opepříme. Lilek si odložíme na větší talíř, pokrytý ubrouskem (aby se nam odsál přebytečný olej). Ve stejné pánvi, kde jsme osmahli lilek, osmahneme cibuli dokud nezměkne. Přidáme olivy, rajčatové pyré, osolíme a necháme vařit asi 10 minut. Poté přidáme rozinky, kapary, pinie a lilek.Taktéž přidáme cukr a ocet, promícháme a vaříme dalších 20 minut. Necháme vychladnout. Můžeme podávat jako předkrm nebo jako hlavní jídlo s čerstvým pečivem.
2
Klasická italská "caponata" může být sicilská nebo neapolská, tohle je jedna z variací, kterou jsem našla v italském časopise o vaření.