Co takhle dát si chutné kyselo obohacené hlívou ústřičnou? Správné kyselo má lehce chlebovou vůni a po chlebu i chutná, kyselo voní také houbami, kmínem a čerstvými vejci. Založte chlebový kvásek a vyzkoušejte tradiční hustou polévku, která zasytí i toho nejnáročnějšího jedlíka.
Připravte si žitný chlebový kvásek (ideálně několik dní předem). Uvařte brambory ve slupce. Sušené houby zalijte horkou vodou a nechte cca 30 minut odstát.
2
V hrnci nechte rozpustit sádlo a máslo. Přidejte čerstvé houby, lehce orestujte, zasypte drceným kmínem a promíchejte. Do hrnce přidejte na kostičky nakrájenou cibulku a nechte ji zesklovatět.
Zatímco se polévka vaří připravte si vaječnou omeletu. Do misky si rozklepněte vajíčka, osolte a přidejte nakrájenou petrželku. Směs rozšlehejte a zakápněte mlékem. Na středním plamenu rozehřejte trochu másla na pánvi. Přidejte vaječnou směs a udělejte omeletu. Uvnitř by měla zůstat trochu tekutá. Hotovou omeletu dejte odpočinout na talíř.
6
Do polévky přidejte kvásek, trochu mléka, lžíci octa a zamíchejte. Povařte zhruba 8 minut. Osolte a opepřete podle chuti. Omeletu rozdělte na tři kusy, brambory oloupejte a překrojte, zalijte polévkou a podávejte.
7
TIP: Kvásek do polévky lijte přes sítko, abyste neměli v polévce hrudky.