• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Kyselé zelí do skla
Napište svůj komentář k receptu

Kyselé zelí do skla

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
4.5
hodnotilo: 160
doba přípravy: 120 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Kyselé zelí do skla
Nahrát fotku
 

Suroviny

12 porce
    • 10
      kg bílé zelí
    • 200
      g sůl
    • 50
      g kmín

Postup přípravy receptu

1
Nakrouhané zelí promícháme se solí a kmínem nejlépe v dětské vaničce a necháme asi 2 hodiny stát, až začne pouštět šťávu. Mezitím si nachystáme asi 12-13 sklenic o objemu 0,7 l. Zelí pěchujeme rukou do sklenice asi 2,5-3 cm pod okraj tak, aby mezi zelím nezůstával vzduch. Sklenice uzavřeme Omnia víčky, naskládáme na tác s vyšším okrajem, přikryjeme utěrkou a uložíme na teplém místě. Během několika dní se rozběhne mléčně kvašení a víčka se vydují. Když začnou víčka zase klesat, je čas přenést sklenice na chladné a tmavé místo a nechat ještě 2-3 týdny dokvasit. Trvanlivost je asi 1 rok.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Vejce do skla

Vejce do skla

Kyselé brambory

Kyselé brambory

Sladko-kyselé vepřové po thajsku

Sladko-kyselé vepřové po thajsku

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Pe3k | 25. 9. 2019 19:26

    Jeste na spodek sklenice jsem daval trochu cerstveho kopru, na ten jsem v popisu ingredienci zapomel.

  • Pe3k | 25. 9. 2019 19:24

    Vcera jsem si to pripravil a za 2-3 tydny uvidime, zda to bude k jidlu, nebo to vyhodim a zkusim znova. Daval jsem do 2 sklenic1,4 kg zeli, sul a kmin dle navodu, 4 bobkove listy, 10 kulicek cerneho pepre, 4 platky cibule, 4 platky cesneku, 1/2 nastrouhane mrkve ( ano, v Madarsku to tak nakladaji ) a davaji se jeste susena zrna kukurice, ale tu jsem nemel.

  • Kateřina L. | 29. 6. 2014 15:10

    Na podzim jsem toto zelí poprvé udělala. Část sklinek jsem měla s omnio-víčky a část se šroubovacími víčky. Rozdíl ve víčkách, resp.v kvalitě kyselého zelí nebyl žádný. Zelí bylo výborné, křupavé - ještě i v květnu. Obojí víčka jsem utáhla na pevno, skladovala v kuchyni 3-4 týdny. Některé víčka se nejprve nafoukly a potom klesly, některé se ani nehnuly. Po těch 4 týdnech jsem všechny sklinky dala do chladnější garáže. Jenom příště to zelí nebudu tolik nasilu mačkat do sklinek (jak tu kdosi radil), měla jsem to tam tak "dokonale" namačkané, že to nemělo skoro žádnou šťávu. Ale i tak bylo křupavé-naštěstí. Celkově - výborné zelí, budu dělat znova a z větší dávky.

  • EvaSk | 18. 9. 2012 15:25

    Máme víčka na vícenásobné použití a plechové spony, kterými se ta víčka při zavařování upevní. Máte zkušenosti i těmito sponami? (mám sice i hlavu na zavírání sklenic, ale ty výstupky už jsou dost obroušené, tak už ji raději nepoužívám)

  • lada | 22. 11. 2011 16:43

    Tento recept mohu jenom doporučit . Zelí všem moc chutná , dávám o trochu méně kmínu a soli. :-*

  • nikita5.1 | 7. 11. 2011 16:16

    Tohle zelí dělala moje babí a bylo super!Zítra ho taky udělám. Jaká teplota by k tomu kvašení měla být? Topíme si v krbokamnech, ráno celkem zima a večer i 27°C nevadí takové skoky? Ještě mě tak napodlo, šlo by takto připravit i červené zelí?

  • MJG | 3. 12. 2010 10:51

    Tak jsem to letos vyzkousela, dopadlo to nad ocekavani. Mohu doporucit. :-*

  • Věra Štroblová | 15. 10. 2008 15:14

    Jo a víčka samy klesnou a to jsem taky myslela že to asi vyhodím.... nechte to ono se to samo zakonzervuje....

  • Věra Štroblová | 15. 10. 2008 15:07

    Tak marie můžu se podělit o zkušenost :-))) jak vidíš fotky jsou focené po zavření sklenic a takto vydrží do příštího roku, já jsem sama byla překvapená , tekutina tam nebyla a zelí bylo v poho... někdy je dole bílá tekutina ale vůbec to nemá vliv na chuť zelí, tak se nebojte chystám se na to ale zatím se znažím zkonzumovat jablíčka protože je nemám kam uložit.

  • Marie Fikarova | 15. 10. 2008 13:18

    Dobrý den, zelí jsem podle receptu udělala, ale není ve sklenicích vidět žádná tekutina, i když jsem použila všechnu puštěnou šťávu a zelí do sklenic pěchovala. Nemátě někdo zkušenosti, zda se v tomto případě nebude kazit? Není potřeba sklenice otevřít a dolít převařenou vodou se solí? Děkuji Marie

  • Jolana Janková | 15. 10. 2008 13:07

    Zelí mám takto naložené 3. týden a víčka jsou pořád vyboulená, zatím neklesají, tak je mám stále v kuchyni. Je někde chyba nebo opravdu klesnou? Zelí je pořád krásně bílé, nechtěla bych to pokazit. Poradíte mi?

  • Vlasta Smékalová | 19. 9. 2008 13:30

    Tohle zelí s velkým úspěchem dělá moje maminka, navíc dává asi 1 kg cibule + naspod sklenice bobkový list, celý pepř a nové koření dle velikosti sklenice. Používá ty se šroubovacím uzávěrem, vždy je utáhne napevno a nic nehlídá.

  • Věra z Dc | 14. 3. 2008 14:43

    Tak jsem zelí konečně ochutnala a musím říct, že je moc dobré, sama jsem nevěřila, že jde tak jednoduše připravit zelí bez chemie a bez zaváření. Doporučuji vyzkoušet :-)

  • Věra z Dc | 27. 2. 2008 12:16

    Milé kuchařky poslala jsem foto tohoto receptu a ještě jsem ho neochutnala. Zelí prostě vypadá pořád nádherně nekazí se a sama jsem zvědavá co jsem dle tohoto receptu vytvořila... tak pokud někdo chcete bez chemie můžete zkusit tento recept.

  • Jára Pohlova | 21. 10. 2007 21:47

    Dělám to tak už léta, dá to víc práce (hlídání), než do zeláku, ale po přychycení víček už bez starostí vydrží mnohem déle. Zelí dávám do sklenic už umačkané předem ve vaničce.

  • Anonym | 17. 10. 2007 12:47

    Tak to je fakt super informace a jsem zvědavá,kde do zítra vezmu tolik obyčejných sklenic.Děkuji paní Máří.Jana

  • Máří | 16. 10. 2007 16:38

    S patentními sklenicemi (s gumičkou a zavíráním z drátku) zkušenost nemám. Kdysi jsem z nouze použila šroubovací víčka - první týden jen zlehka dotažená a pak jsem je pořádně dotáhla. Ale zelí z nich se mi zdálo méně trvanlivé a měkké.

  • Anonym | 16. 10. 2007 14:49

    Taky už to tak léta dělám a letos budu dělat opět.Jen nevím,pokud by to někdo věděl,jestli můžu použít i patentní sklenice,vždy jsem měla jen ty na zavírání hlavou a tak doufám,že i letos to dobře dopadne.Za případnou radu děkuji předem.Jana Remková

  • Petra Plevová | 15. 10. 2007 15:46

    Letos tohle určitě vyzkouším.Vždycky si vozíme kysané zelí jen po troškách od rodičů ze soudku,protože dlouho nevydrží.Takhle s tím bude jedna práce a ještě bude pokaždé při ruce :-)

  • Anonym | 15. 10. 2007 12:06

    Také tak nakládám zelí.Důležité je nalít do sklenic všechnu vodu,kterou zelí pustí.Je vynikající a nedá to moc práce.Evam

  • Máří | 15. 10. 2007 10:46

    Uzavírám je hlavou, při kvašení si vzduch najde cestu ven - někdy i se šťávou ze zelí, proto ten tác vespod. Když kvašení skončí, víčka zůstanou pevně přichycená.

  • Petra Plevová | 15. 10. 2007 10:42

    Víčka uzavíráme hlavou napevno,nebo jen tak přitlačíme rukou,aby mohl unikat vzduch?

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Přílohy, pečivo a luštěniny Zelenina
Pokrmy Přílohy Ze zeleniny Zeleninové Syrové Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Bílé zelí Kmín Sůl
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Kiwi řezy

Kiwi řezy

Brokolicová polévka II.

Brokolicová polévka II.

Balkánské řezy II.

Balkánské řezy II.

Sekaná podle Itala

Sekaná podle Itala

2x křenová omáčka se smetanou

2x křenová omáčka se smetanou

Pstruh na mandlích

Pstruh na mandlích

Staročeské zelí s kroupami a uzeným

Staročeské zelí s kroupami a uzeným

Rychlý jahodový koláč

Rychlý jahodový koláč

Grilovaná krkovička se zeleným chřestem a dvojím pyré

Grilovaná krkovička se zeleným…

Doporučujeme

45 minut
Kuřecí mini řízečky s bylinkovou strouhankou

Kuřecí mini řízečky s bylinkovou…

30 minut
Polévka ze zelí, rajčat a batátů

Polévka ze zelí, rajčat a batátů

80 minut
Palačinky s jablky a slaným karamelem

Palačinky s jablky a slaným karamelem

95 minut
Pastýřský koláč

Pastýřský koláč

60 minut
Dýňový cheesecake s ricottou

Dýňový cheesecake s ricottou

260 minut
Hovězí bourguignon

Hovězí bourguignon

105 minut
Řepánky

Řepánky

40 minut
Dýňový koláč s krémem ze smetanového sýra

Dýňový koláč s krémem ze smetanového…

50 minut
Lokše

Lokše

Poslední sledované recepty

21
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
20
Ratatouille
Ratatouille
15
Zelná polévka III.
Zelná polévka III.
13
Svařák
Svařák
13
Mrkvový koláč s ricottou
Mrkvový koláč s ricottou

Zajímavé články

Kvasit se dá víc než jen zelí: Zkuste fermentovaný oves jako zdravou snídani
Kvasit se dá víc než jen zelí: Zkuste…
Dušičkové pečivo: Připravte si kosti svatých, tradiční pochoutku našich předků
Dušičkové pečivo: Připravte si kosti svatých,…
Sladké moučníky z brambor: Upečte z nich kynutý závin nebo bábovku
Sladké moučníky z brambor: Upečte z nich kynutý…
Lahodný dýňový cheesecake: Vyzkoušejte tento geniální podzimní dezert v pečené i nepečené verzi
Lahodný dýňový cheesecake: Vyzkoušejte tento…
Nejstrašidelnější dorty světa: Bude vám z nich běhat mráz po zádech
Nejstrašidelnější dorty světa: Bude vám z nich…
AHA.cz Ornella Koktová v maléru? Případ pro sociálku, kleje babička Monika

Ornella Koktová v maléru? Případ pro sociálku, kleje babička Monika

Mimibazar GALERIE: Podzimní věnce nejen na dveře. Inspirujte se těmi nejkrásnějšími!

GALERIE: Podzimní věnce nejen na dveře. Inspirujte se těmi nejkrásnějšími!

Dáma.cz Tato znamení zemřou sama: Jste odsouzena ke smrti v ústraní?

Tato znamení zemřou sama: Jste odsouzena ke smrti v ústraní?

Blesk pro ženy Královna Halloweenu je zpět! Heidi Klum svými kostýmy vždycky vyrazí dech

Královna Halloweenu je zpět! Heidi Klum svými kostýmy vždycky vyrazí dech

Ženy.cz Vzpoura barev vs. klasický styl – Podívejte se, co zkombinovat s kabelkou Pinko a Tommy Hilfiger

Vzpoura barev vs. klasický styl – Podívejte se, co zkombinovat s kabelkou Pinko a Tommy Hilfiger

Blesk.cz Kdo si nenechal ujít divadelní svátek v Národním? Stašová, Trávníčkovi i Brzobohatý

Kdo si nenechal ujít divadelní svátek v Národním? Stašová, Trávníčkovi i Brzobohatý

SportRevue.cz FOTO: Abbey Clancy – tenhle poklad má doma bývalý fotbalista Peter Crouch

FOTO: Abbey Clancy – tenhle poklad má doma bývalý fotbalista Peter Crouch

Maminka.cz Zdravotní sestra adoptovala 14letou maminku i s jejími trojčaty: 'Je to ta nejlepší teenagerská máma!'

Zdravotní sestra adoptovala 14letou maminku i s jejími trojčaty: 'Je to ta nejlepší teenagerská máma!'

Blesk Horoskopy Velký horoskop financí na listopad: Štíry a Lvy čekají zlaté časy, Střelci by měli šetřit

Velký horoskop financí na listopad: Štíry a Lvy čekají zlaté časy, Střelci by měli šetřit

Další doporučené recepty:

Kyselá polévka od Kolína
Kyselá polévka od Kolína
Kyseláče s rozmarýnem a jalovcem
Kyseláče s rozmarýnem a jalovcem
Kyselé brambory
Kyselé brambory
Kyselica (zelňačka) s čabajkou
Kyselica (zelňačka) s čabajkou
Kyselica (zelňačka) s černou čočkou
Kyselica (zelňačka) s černou čočkou
Kyselica s debrecínkou
Kyselica s debrecínkou
  • Recepty.cz
  • Kyselé zelí do skla
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact