Nakrouhané zelí promícháme se solí a kmínem nejlépe v dětské vaničce a necháme asi 2 hodiny stát, až začne pouštět šťávu. Mezitím si nachystáme asi 12-13 sklenic o objemu 0,7 l. Zelí pěchujeme rukou do sklenice asi 2,5-3 cm pod okraj tak, aby mezi zelím nezůstával vzduch. Sklenice uzavřeme Omnia víčky, naskládáme na tác s vyšším okrajem, přikryjeme utěrkou a uložíme na teplém místě. Během několika dní se rozběhne mléčně kvašení a víčka se vydují. Když začnou víčka zase klesat, je čas přenést sklenice na chladné a tmavé místo a nechat ještě 2-3 týdny dokvasit. Trvanlivost je asi 1 rok.
Vcera jsem si to pripravil a za 2-3 tydny uvidime, zda to bude k jidlu, nebo to vyhodim a zkusim znova. Daval jsem do 2 sklenic1,4 kg zeli, sul a kmin dle navodu, 4 bobkove listy, 10 kulicek cerneho pepre, 4 platky cibule, 4 platky cesneku, 1/2 nastrouhane mrkve ( ano, v Madarsku to tak nakladaji ) a davaji se jeste susena zrna kukurice, ale tu jsem nemel.
Na podzim jsem toto zelí poprvé udělala. Část sklinek jsem měla s omnio-víčky a část se šroubovacími víčky. Rozdíl ve víčkách, resp.v kvalitě kyselého zelí nebyl žádný. Zelí bylo výborné, křupavé - ještě i v květnu. Obojí víčka jsem utáhla na pevno, skladovala v kuchyni 3-4 týdny. Některé víčka se nejprve nafoukly a potom klesly, některé se ani nehnuly. Po těch 4 týdnech jsem všechny sklinky dala do chladnější garáže. Jenom příště to zelí nebudu tolik nasilu mačkat do sklinek (jak tu kdosi radil), měla jsem to tam tak "dokonale" namačkané, že to nemělo skoro žádnou šťávu. Ale i tak bylo křupavé-naštěstí.
Celkově - výborné zelí, budu dělat znova a z větší dávky.
EvaSk
|18. 9. 2012 15:25
Máme víčka na vícenásobné použití a plechové spony, kterými se ta víčka při zavařování upevní. Máte zkušenosti i těmito sponami? (mám sice i hlavu na zavírání sklenic, ale ty výstupky už jsou dost obroušené, tak už ji raději nepoužívám)
lada
|22. 11. 2011 16:43
Tento recept mohu jenom doporučit . Zelí všem moc chutná , dávám o trochu méně kmínu a soli. :-*
nikita5.1
|7. 11. 2011 16:16
Tohle zelí dělala moje babí a bylo super!Zítra ho taky udělám. Jaká teplota by k tomu kvašení měla být? Topíme si v krbokamnech, ráno celkem zima a večer i 27°C nevadí takové skoky? Ještě mě tak napodlo, šlo by takto připravit i červené zelí?
Tak jsem to letos vyzkousela, dopadlo to nad ocekavani. Mohu doporucit. :-*
Věra Štroblová
|15. 10. 2008 15:14
Jo a víčka samy klesnou a to jsem taky myslela že to asi vyhodím.... nechte to ono se to samo zakonzervuje....
Věra Štroblová
|15. 10. 2008 15:07
Tak marie můžu se podělit o zkušenost :-))) jak vidíš fotky jsou focené po zavření sklenic a takto vydrží do příštího roku, já jsem sama byla překvapená , tekutina tam nebyla a zelí bylo v poho... někdy je dole bílá tekutina ale vůbec to nemá vliv na chuť zelí, tak se nebojte chystám se na to ale zatím se znažím zkonzumovat jablíčka protože je nemám kam uložit.
Marie Fikarova
|15. 10. 2008 13:18
Dobrý den, zelí jsem podle receptu udělala, ale není ve sklenicích vidět žádná tekutina, i když jsem použila všechnu puštěnou šťávu a zelí do sklenic pěchovala. Nemátě někdo zkušenosti, zda se v tomto případě nebude kazit? Není potřeba sklenice otevřít a dolít převařenou vodou se solí? Děkuji Marie
Jolana Janková
|15. 10. 2008 13:07
Zelí mám takto naložené 3. týden a víčka jsou pořád vyboulená, zatím neklesají, tak je mám stále v kuchyni. Je někde chyba nebo opravdu klesnou? Zelí je pořád krásně bílé, nechtěla bych to pokazit. Poradíte mi?
Vlasta Smékalová
|19. 9. 2008 13:30
Tohle zelí s velkým úspěchem dělá moje maminka, navíc dává asi 1 kg cibule + naspod sklenice bobkový list, celý pepř a nové koření dle velikosti sklenice. Používá ty se šroubovacím uzávěrem, vždy je utáhne napevno a nic nehlídá.
Věra z Dc
|14. 3. 2008 14:43
Tak jsem zelí konečně ochutnala a musím říct, že je moc dobré, sama jsem nevěřila, že jde tak jednoduše připravit zelí bez chemie a bez zaváření. Doporučuji vyzkoušet :-)
Věra z Dc
|27. 2. 2008 12:16
Milé kuchařky poslala jsem foto tohoto receptu a ještě jsem ho neochutnala. Zelí prostě vypadá pořád nádherně nekazí se a sama jsem zvědavá co jsem dle tohoto receptu vytvořila... tak pokud někdo chcete bez chemie můžete zkusit tento recept.
Jára Pohlova
|21. 10. 2007 21:47
Dělám to tak už léta, dá to víc práce (hlídání), než do zeláku, ale po přychycení víček už bez starostí vydrží mnohem déle. Zelí dávám do sklenic už umačkané předem ve vaničce.
Anonym
|17. 10. 2007 12:47
Tak to je fakt super informace a jsem zvědavá,kde do zítra vezmu tolik obyčejných sklenic.Děkuji paní Máří.Jana
Máří
|16. 10. 2007 16:38
S patentními sklenicemi (s gumičkou a zavíráním z drátku) zkušenost nemám. Kdysi jsem z nouze použila šroubovací víčka - první týden jen zlehka dotažená a pak jsem je pořádně dotáhla. Ale zelí z nich se mi zdálo méně trvanlivé a měkké.
Anonym
|16. 10. 2007 14:49
Taky už to tak léta dělám a letos budu dělat opět.Jen nevím,pokud by to někdo věděl,jestli můžu použít i patentní sklenice,vždy jsem měla jen ty na zavírání hlavou a tak doufám,že i letos to dobře dopadne.Za případnou radu děkuji předem.Jana Remková
Petra Plevová
|15. 10. 2007 15:46
Letos tohle určitě vyzkouším.Vždycky si vozíme kysané zelí jen po troškách od rodičů ze soudku,protože dlouho nevydrží.Takhle s tím bude jedna práce a ještě bude pokaždé při ruce :-)
Anonym
|15. 10. 2007 12:06
Také tak nakládám zelí.Důležité je nalít do sklenic všechnu vodu,kterou zelí pustí.Je vynikající a nedá to moc práce.Evam
Máří
|15. 10. 2007 10:46
Uzavírám je hlavou, při kvašení si vzduch najde cestu ven - někdy i se šťávou ze zelí, proto ten tác vespod. Když kvašení skončí, víčka zůstanou pevně přichycená.
Petra Plevová
|15. 10. 2007 10:42
Víčka uzavíráme hlavou napevno,nebo jen tak přitlačíme rukou,aby mohl unikat vzduch?