• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Kyselé zelí do skla
Napište svůj komentář k receptu

Kyselé zelí do skla

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
3.6
hodnotilo: 55
doba přípravy: 120 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Kyselé zelí do skla
Nahrát fotku
 

Suroviny

12 porce
    • 10
      kg bílé zelí
    • 200
      g sůl
    • 50
      g kmín

Postup přípravy receptu

1
Nakrouhané zelí promícháme se solí a kmínem nejlépe v dětské vaničce a necháme asi 2 hodiny stát, až začne pouštět šťávu. Mezitím si nachystáme asi 12-13 sklenic o objemu 0,7 l. Zelí pěchujeme rukou do sklenice asi 2,5-3 cm pod okraj tak, aby mezi zelím nezůstával vzduch. Sklenice uzavřeme Omnia víčky, naskládáme na tác s vyšším okrajem, přikryjeme utěrkou a uložíme na teplém místě. Během několika dní se rozběhne mléčně kvašení a víčka se vydují. Když začnou víčka zase klesat, je čas přenést sklenice na chladné a tmavé místo a nechat ještě 2-3 týdny dokvasit. Trvanlivost je asi 1 rok.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Vejce do skla

Vejce do skla

Kyselé brambory

Kyselé brambory

Sladko-kyselé vepřové po thajsku

Sladko-kyselé vepřové po thajsku

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Pe3k | 25. 9. 2019 19:26

    Jeste na spodek sklenice jsem daval trochu cerstveho kopru, na ten jsem v popisu ingredienci zapomel.

  • Pe3k | 25. 9. 2019 19:24

    Vcera jsem si to pripravil a za 2-3 tydny uvidime, zda to bude k jidlu, nebo to vyhodim a zkusim znova. Daval jsem do 2 sklenic1,4 kg zeli, sul a kmin dle navodu, 4 bobkove listy, 10 kulicek cerneho pepre, 4 platky cibule, 4 platky cesneku, 1/2 nastrouhane mrkve ( ano, v Madarsku to tak nakladaji ) a davaji se jeste susena zrna kukurice, ale tu jsem nemel.

  • Kateřina L. | 29. 6. 2014 15:10

    Na podzim jsem toto zelí poprvé udělala. Část sklinek jsem měla s omnio-víčky a část se šroubovacími víčky. Rozdíl ve víčkách, resp.v kvalitě kyselého zelí nebyl žádný. Zelí bylo výborné, křupavé - ještě i v květnu. Obojí víčka jsem utáhla na pevno, skladovala v kuchyni 3-4 týdny. Některé víčka se nejprve nafoukly a potom klesly, některé se ani nehnuly. Po těch 4 týdnech jsem všechny sklinky dala do chladnější garáže. Jenom příště to zelí nebudu tolik nasilu mačkat do sklinek (jak tu kdosi radil), měla jsem to tam tak "dokonale" namačkané, že to nemělo skoro žádnou šťávu. Ale i tak bylo křupavé-naštěstí. Celkově - výborné zelí, budu dělat znova a z větší dávky.

  • EvaSk | 18. 9. 2012 15:25

    Máme víčka na vícenásobné použití a plechové spony, kterými se ta víčka při zavařování upevní. Máte zkušenosti i těmito sponami? (mám sice i hlavu na zavírání sklenic, ale ty výstupky už jsou dost obroušené, tak už ji raději nepoužívám)

  • lada | 22. 11. 2011 16:43

    Tento recept mohu jenom doporučit . Zelí všem moc chutná , dávám o trochu méně kmínu a soli. :-*

  • nikita5.1 | 7. 11. 2011 16:16

    Tohle zelí dělala moje babí a bylo super!Zítra ho taky udělám. Jaká teplota by k tomu kvašení měla být? Topíme si v krbokamnech, ráno celkem zima a večer i 27°C nevadí takové skoky? Ještě mě tak napodlo, šlo by takto připravit i červené zelí?

  • MJG | 3. 12. 2010 10:51

    Tak jsem to letos vyzkousela, dopadlo to nad ocekavani. Mohu doporucit. :-*

  • Věra Štroblová | 15. 10. 2008 15:14

    Jo a víčka samy klesnou a to jsem taky myslela že to asi vyhodím.... nechte to ono se to samo zakonzervuje....

  • Věra Štroblová | 15. 10. 2008 15:07

    Tak marie můžu se podělit o zkušenost :-))) jak vidíš fotky jsou focené po zavření sklenic a takto vydrží do příštího roku, já jsem sama byla překvapená , tekutina tam nebyla a zelí bylo v poho... někdy je dole bílá tekutina ale vůbec to nemá vliv na chuť zelí, tak se nebojte chystám se na to ale zatím se znažím zkonzumovat jablíčka protože je nemám kam uložit.

  • Marie Fikarova | 15. 10. 2008 13:18

    Dobrý den, zelí jsem podle receptu udělala, ale není ve sklenicích vidět žádná tekutina, i když jsem použila všechnu puštěnou šťávu a zelí do sklenic pěchovala. Nemátě někdo zkušenosti, zda se v tomto případě nebude kazit? Není potřeba sklenice otevřít a dolít převařenou vodou se solí? Děkuji Marie

  • Jolana Janková | 15. 10. 2008 13:07

    Zelí mám takto naložené 3. týden a víčka jsou pořád vyboulená, zatím neklesají, tak je mám stále v kuchyni. Je někde chyba nebo opravdu klesnou? Zelí je pořád krásně bílé, nechtěla bych to pokazit. Poradíte mi?

  • Vlasta Smékalová | 19. 9. 2008 13:30

    Tohle zelí s velkým úspěchem dělá moje maminka, navíc dává asi 1 kg cibule + naspod sklenice bobkový list, celý pepř a nové koření dle velikosti sklenice. Používá ty se šroubovacím uzávěrem, vždy je utáhne napevno a nic nehlídá.

  • Věra z Dc | 14. 3. 2008 14:43

    Tak jsem zelí konečně ochutnala a musím říct, že je moc dobré, sama jsem nevěřila, že jde tak jednoduše připravit zelí bez chemie a bez zaváření. Doporučuji vyzkoušet :-)

  • Věra z Dc | 27. 2. 2008 12:16

    Milé kuchařky poslala jsem foto tohoto receptu a ještě jsem ho neochutnala. Zelí prostě vypadá pořád nádherně nekazí se a sama jsem zvědavá co jsem dle tohoto receptu vytvořila... tak pokud někdo chcete bez chemie můžete zkusit tento recept.

  • Jára Pohlova | 21. 10. 2007 21:47

    Dělám to tak už léta, dá to víc práce (hlídání), než do zeláku, ale po přychycení víček už bez starostí vydrží mnohem déle. Zelí dávám do sklenic už umačkané předem ve vaničce.

  • Anonym | 17. 10. 2007 12:47

    Tak to je fakt super informace a jsem zvědavá,kde do zítra vezmu tolik obyčejných sklenic.Děkuji paní Máří.Jana

  • Máří | 16. 10. 2007 16:38

    S patentními sklenicemi (s gumičkou a zavíráním z drátku) zkušenost nemám. Kdysi jsem z nouze použila šroubovací víčka - první týden jen zlehka dotažená a pak jsem je pořádně dotáhla. Ale zelí z nich se mi zdálo méně trvanlivé a měkké.

  • Anonym | 16. 10. 2007 14:49

    Taky už to tak léta dělám a letos budu dělat opět.Jen nevím,pokud by to někdo věděl,jestli můžu použít i patentní sklenice,vždy jsem měla jen ty na zavírání hlavou a tak doufám,že i letos to dobře dopadne.Za případnou radu děkuji předem.Jana Remková

  • Petra Plevová | 15. 10. 2007 15:46

    Letos tohle určitě vyzkouším.Vždycky si vozíme kysané zelí jen po troškách od rodičů ze soudku,protože dlouho nevydrží.Takhle s tím bude jedna práce a ještě bude pokaždé při ruce :-)

  • Anonym | 15. 10. 2007 12:06

    Také tak nakládám zelí.Důležité je nalít do sklenic všechnu vodu,kterou zelí pustí.Je vynikající a nedá to moc práce.Evam

  • Máří | 15. 10. 2007 10:46

    Uzavírám je hlavou, při kvašení si vzduch najde cestu ven - někdy i se šťávou ze zelí, proto ten tác vespod. Když kvašení skončí, víčka zůstanou pevně přichycená.

  • Petra Plevová | 15. 10. 2007 10:42

    Víčka uzavíráme hlavou napevno,nebo jen tak přitlačíme rukou,aby mohl unikat vzduch?

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Přílohy, pečivo a luštěniny Zelenina
Pokrmy Přílohy Ze zeleniny Zeleninové Syrové Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Bílé zelí Kmín Sůl
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Fazole z Vysočiny

Fazole z Vysočiny

Drobenkový mazanec (bochánek)

Drobenkový mazanec (bochánek)

Vepřová pečeně Robert

Vepřová pečeně Robert

Coleslaw salat

Coleslaw salat

Kuřecí roláda s houbovou nádivkou

Kuřecí roláda s houbovou nádivkou

Ovocný koláč z pomazánkového másla

Ovocný koláč z pomazánkového másla

Špenátová omáčka

Špenátová omáčka

Dresing

Dresing

Borůvkové lívanečky

Borůvkové lívanečky

Doporučujeme

60 minut
Slaný chřestový koláč

Slaný chřestový koláč

20 minut
Sirup ze smrkových výhonků

Sirup ze smrkových výhonků

145 minut
Vepřové ragú s kukuřičnými knedlíčky

Vepřové ragú s kukuřičnými knedlíčky

30 minut
Risotto s chřestem

Risotto s chřestem

80 minut
Koprová omáčka se ztraceným vejcem

Koprová omáčka se ztraceným vejcem

60 minut
Jahodovorebarborový sypaný koláč

Jahodovorebarborový sypaný koláč

30 minut
Smažený bílý chřest

Smažený bílý chřest

30 minut
Chřestová polévka s pestem

Chřestová polévka s pestem

60 minut
Křehký dort s revení

Křehký dort s revení

Poslední sledované recepty

127
Koprová omáčka v netradičním pojetí
Koprová omáčka v…
104
Velikonoční nádivka
Velikonoční nádivka
58
Quinoa s dýňovým pyré
Quinoa s dýňovým pyré
57
Špagety se zeleninovou omáčkou a mletým masem
Špagety se zeleninovou…
56
Dýňové pyré s bramborem
Dýňové pyré s bramborem

Zajímavé články

Chcete mít větší úrodu? Pěstujte zeleninu společně s bylinkami. Které vysázet k paprikám, okurkám nebo mrkvi?
Chcete mít větší úrodu? Pěstujte zeleninu…
Jídlo jako kosmetický pomocník: 11 potravin, které vám zajistí krásnou pleť
Jídlo jako kosmetický pomocník: 11 potravin,…
Recept na čevabčiči: Skvělý pokrm, který zdomácněl v české kuchyni
Recept na čevabčiči: Skvělý pokrm, který…
Nejlepší sýrové pomazánky: Recepty, díky kterým nakrmíte rodinu i pohostíte návštěvy
Nejlepší sýrové pomazánky: Recepty, díky kterým…
Nejzdravější zeleninu na světě si můžete vypěstovat sami doma. Seznamte se s řeřichou potoční
Nejzdravější zeleninu na světě si můžete…
AHA.cz Návštěva Dády Patrasové v léčebně: Felixové dorazili do Bohnic!

Návštěva Dády Patrasové v léčebně: Felixové dorazili do Bohnic!

Mimibazar Vyzkoušeli jste: Vytřeno za pár minut. Inovovaný mop Spontex Express System+ šetří čas i záda

Vyzkoušeli jste: Vytřeno za pár minut. Inovovaný mop Spontex Express System+ šetří čas i záda

Dáma.cz Saka a blejzry pro letošní jaro: Takto je nosí známé influencerky nad 50!

Saka a blejzry pro letošní jaro: Takto je nosí známé influencerky nad 50!

Blesk pro ženy Kate Matl o Survivoru: Pavouk v rukávu, nálety vos, bodnutí štíra a zlomený prst! Co skrývá taška z ostrova?

Kate Matl o Survivoru: Pavouk v rukávu, nálety vos, bodnutí štíra a zlomený prst! Co skrývá taška z ostrova?

Ženy.cz Pomerančová kůže na zadku a stehnech: Nejlepší tipy a triky, jak se jí trvale zbavit

Pomerančová kůže na zadku a stehnech: Nejlepší tipy a triky, jak se jí trvale zbavit

Blesk.cz Survivor opustil další hráč: Vyletěl adept na vítězství!

Survivor opustil další hráč: Vyletěl adept na vítězství!

SportRevue.cz FOTO: Pro šmíráky. 28 sexy (ex)sportovkyň, které můžete sledovat na Twitteru

FOTO: Pro šmíráky. 28 sexy (ex)sportovkyň, které můžete sledovat na Twitteru

Maminka.cz Máma, jejíž syn nedávno spáchal sebevraždu, vzkazuje: Nekřičte a netrestejte. Vyjadřujte dětem lásku, podporu, ale i obavy

Máma, jejíž syn nedávno spáchal sebevraždu, vzkazuje: Nekřičte a netrestejte. Vyjadřujte dětem lásku, podporu, ale i obavy

Blesk Horoskopy 5 znamení zvěrokruhu, která jen tak neodpouštějí! Je mezi nimi i to vaše?

5 znamení zvěrokruhu, která jen tak neodpouštějí! Je mezi nimi i to vaše?

Další doporučené recepty:

Kyselá polévka od Kolína
Kyselá polévka od Kolína
Kyseláče s rozmarýnem a jalovcem
Kyseláče s rozmarýnem a jalovcem
Kyselé brambory
Kyselé brambory
Kyselica (zelňačka) s čabajkou
Kyselica (zelňačka) s čabajkou
Kyselica (zelňačka) s černou čočkou
Kyselica (zelňačka) s černou čočkou
Kyselica s debrecínkou
Kyselica s debrecínkou
  • Recepty.cz
  • Kyselé zelí do skla
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact