• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Grilování & BBQ Džemy a marmelády
  • Recepty.cz
  • Kyselé zelí do skla
Napište svůj komentář k receptu

Kyselé zelí do skla

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
3.6
hodnotilo: 55
doba přípravy: 120 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Kyselé zelí do skla
Nahrát fotku
 

Suroviny

12 porce
    • 10
      kg bílé zelí
    • 200
      g sůl
    • 50
      g kmín

Postup přípravy receptu

1
Nakrouhané zelí promícháme se solí a kmínem nejlépe v dětské vaničce a necháme asi 2 hodiny stát, až začne pouštět šťávu. Mezitím si nachystáme asi 12-13 sklenic o objemu 0,7 l. Zelí pěchujeme rukou do sklenice asi 2,5-3 cm pod okraj tak, aby mezi zelím nezůstával vzduch. Sklenice uzavřeme Omnia víčky, naskládáme na tác s vyšším okrajem, přikryjeme utěrkou a uložíme na teplém místě. Během několika dní se rozběhne mléčně kvašení a víčka se vydují. Když začnou víčka zase klesat, je čas přenést sklenice na chladné a tmavé místo a nechat ještě 2-3 týdny dokvasit. Trvanlivost je asi 1 rok.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Vejce do skla

Vejce do skla

Kyselé brambory

Kyselé brambory

Sladko-kyselé vepřové po thajsku

Sladko-kyselé vepřové po thajsku

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Pe3k | 25. 9. 2019 19:26

    Jeste na spodek sklenice jsem daval trochu cerstveho kopru, na ten jsem v popisu ingredienci zapomel.

  • Pe3k | 25. 9. 2019 19:24

    Vcera jsem si to pripravil a za 2-3 tydny uvidime, zda to bude k jidlu, nebo to vyhodim a zkusim znova. Daval jsem do 2 sklenic1,4 kg zeli, sul a kmin dle navodu, 4 bobkove listy, 10 kulicek cerneho pepre, 4 platky cibule, 4 platky cesneku, 1/2 nastrouhane mrkve ( ano, v Madarsku to tak nakladaji ) a davaji se jeste susena zrna kukurice, ale tu jsem nemel.

  • Kateřina L. | 29. 6. 2014 15:10

    Na podzim jsem toto zelí poprvé udělala. Část sklinek jsem měla s omnio-víčky a část se šroubovacími víčky. Rozdíl ve víčkách, resp.v kvalitě kyselého zelí nebyl žádný. Zelí bylo výborné, křupavé - ještě i v květnu. Obojí víčka jsem utáhla na pevno, skladovala v kuchyni 3-4 týdny. Některé víčka se nejprve nafoukly a potom klesly, některé se ani nehnuly. Po těch 4 týdnech jsem všechny sklinky dala do chladnější garáže. Jenom příště to zelí nebudu tolik nasilu mačkat do sklinek (jak tu kdosi radil), měla jsem to tam tak "dokonale" namačkané, že to nemělo skoro žádnou šťávu. Ale i tak bylo křupavé-naštěstí. Celkově - výborné zelí, budu dělat znova a z větší dávky.

  • EvaSk | 18. 9. 2012 15:25

    Máme víčka na vícenásobné použití a plechové spony, kterými se ta víčka při zavařování upevní. Máte zkušenosti i těmito sponami? (mám sice i hlavu na zavírání sklenic, ale ty výstupky už jsou dost obroušené, tak už ji raději nepoužívám)

  • lada | 22. 11. 2011 16:43

    Tento recept mohu jenom doporučit . Zelí všem moc chutná , dávám o trochu méně kmínu a soli. :-*

  • nikita5.1 | 7. 11. 2011 16:16

    Tohle zelí dělala moje babí a bylo super!Zítra ho taky udělám. Jaká teplota by k tomu kvašení měla být? Topíme si v krbokamnech, ráno celkem zima a večer i 27°C nevadí takové skoky? Ještě mě tak napodlo, šlo by takto připravit i červené zelí?

  • MJG | 3. 12. 2010 10:51

    Tak jsem to letos vyzkousela, dopadlo to nad ocekavani. Mohu doporucit. :-*

  • Věra Štroblová | 15. 10. 2008 15:14

    Jo a víčka samy klesnou a to jsem taky myslela že to asi vyhodím.... nechte to ono se to samo zakonzervuje....

  • Věra Štroblová | 15. 10. 2008 15:07

    Tak marie můžu se podělit o zkušenost :-))) jak vidíš fotky jsou focené po zavření sklenic a takto vydrží do příštího roku, já jsem sama byla překvapená , tekutina tam nebyla a zelí bylo v poho... někdy je dole bílá tekutina ale vůbec to nemá vliv na chuť zelí, tak se nebojte chystám se na to ale zatím se znažím zkonzumovat jablíčka protože je nemám kam uložit.

  • Marie Fikarova | 15. 10. 2008 13:18

    Dobrý den, zelí jsem podle receptu udělala, ale není ve sklenicích vidět žádná tekutina, i když jsem použila všechnu puštěnou šťávu a zelí do sklenic pěchovala. Nemátě někdo zkušenosti, zda se v tomto případě nebude kazit? Není potřeba sklenice otevřít a dolít převařenou vodou se solí? Děkuji Marie

  • Jolana Janková | 15. 10. 2008 13:07

    Zelí mám takto naložené 3. týden a víčka jsou pořád vyboulená, zatím neklesají, tak je mám stále v kuchyni. Je někde chyba nebo opravdu klesnou? Zelí je pořád krásně bílé, nechtěla bych to pokazit. Poradíte mi?

  • Vlasta Smékalová | 19. 9. 2008 13:30

    Tohle zelí s velkým úspěchem dělá moje maminka, navíc dává asi 1 kg cibule + naspod sklenice bobkový list, celý pepř a nové koření dle velikosti sklenice. Používá ty se šroubovacím uzávěrem, vždy je utáhne napevno a nic nehlídá.

  • Věra z Dc | 14. 3. 2008 14:43

    Tak jsem zelí konečně ochutnala a musím říct, že je moc dobré, sama jsem nevěřila, že jde tak jednoduše připravit zelí bez chemie a bez zaváření. Doporučuji vyzkoušet :-)

  • Věra z Dc | 27. 2. 2008 12:16

    Milé kuchařky poslala jsem foto tohoto receptu a ještě jsem ho neochutnala. Zelí prostě vypadá pořád nádherně nekazí se a sama jsem zvědavá co jsem dle tohoto receptu vytvořila... tak pokud někdo chcete bez chemie můžete zkusit tento recept.

  • Jára Pohlova | 21. 10. 2007 21:47

    Dělám to tak už léta, dá to víc práce (hlídání), než do zeláku, ale po přychycení víček už bez starostí vydrží mnohem déle. Zelí dávám do sklenic už umačkané předem ve vaničce.

  • Anonym | 17. 10. 2007 12:47

    Tak to je fakt super informace a jsem zvědavá,kde do zítra vezmu tolik obyčejných sklenic.Děkuji paní Máří.Jana

  • Máří | 16. 10. 2007 16:38

    S patentními sklenicemi (s gumičkou a zavíráním z drátku) zkušenost nemám. Kdysi jsem z nouze použila šroubovací víčka - první týden jen zlehka dotažená a pak jsem je pořádně dotáhla. Ale zelí z nich se mi zdálo méně trvanlivé a měkké.

  • Anonym | 16. 10. 2007 14:49

    Taky už to tak léta dělám a letos budu dělat opět.Jen nevím,pokud by to někdo věděl,jestli můžu použít i patentní sklenice,vždy jsem měla jen ty na zavírání hlavou a tak doufám,že i letos to dobře dopadne.Za případnou radu děkuji předem.Jana Remková

  • Petra Plevová | 15. 10. 2007 15:46

    Letos tohle určitě vyzkouším.Vždycky si vozíme kysané zelí jen po troškách od rodičů ze soudku,protože dlouho nevydrží.Takhle s tím bude jedna práce a ještě bude pokaždé při ruce :-)

  • Anonym | 15. 10. 2007 12:06

    Také tak nakládám zelí.Důležité je nalít do sklenic všechnu vodu,kterou zelí pustí.Je vynikající a nedá to moc práce.Evam

  • Máří | 15. 10. 2007 10:46

    Uzavírám je hlavou, při kvašení si vzduch najde cestu ven - někdy i se šťávou ze zelí, proto ten tác vespod. Když kvašení skončí, víčka zůstanou pevně přichycená.

  • Petra Plevová | 15. 10. 2007 10:42

    Víčka uzavíráme hlavou napevno,nebo jen tak přitlačíme rukou,aby mohl unikat vzduch?

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Přílohy, pečivo a luštěniny Zelenina
Pokrmy Přílohy Ze zeleniny Zeleninové Syrové Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Bílé zelí Kmín Sůl
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Kedlubnová polévka

Kedlubnová polévka

Ohavečské košíčky

Ohavečské košíčky

Máslová bábovka

Máslová bábovka

Kuře po židovsku podle paní Konstancie Železné

Kuře po židovsku podle paní…

Snadný štrůdl

Snadný štrůdl

Makové koblížky

Makové koblížky

Kynutá cmunda

Kynutá cmunda

Eintopf s červenou řepou

Eintopf s červenou řepou

Pečené sladké brambory s řepou

Pečené sladké brambory s řepou

Doporučujeme

30 minut
Fajitas v tortille

Fajitas v tortille

60 minut
Domácí rybízová marmeláda

Domácí rybízová marmeláda

40 minut
Krůtí špízy yakitori

Krůtí špízy yakitori

100 minut
Jahodové nanuky

Jahodové nanuky

20 minut
Cuketovo-brokolicový krém

Cuketovo-brokolicový krém

15 minut
Domácí zázvorovo-citronová limonáda

Domácí zázvorovo-citronová limonáda

20 minut
Poke bowl s lososem

Poke bowl s lososem

20 minut
Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

30 minut
Klasický burger

Klasický burger

Poslední sledované recepty

40
Rajčatový salát III.
Rajčatový salát III.
35
Máslové řízky
Máslové řízky
34
Celozrnný chléb z domácí pekárny
Celozrnný chléb z domácí…
29
Dýňová tortila
Dýňová tortila
25
Špekáčky na pivu
Špekáčky na pivu

Zajímavé články

Kam na samosběr meruněk? Na těchto místech si je ještě můžete natrhat
Kam na samosběr meruněk? Na těchto místech si je…
Grilovaný sýr, který chutná famózně. Recept a osvědčený postup!
Grilovaný sýr, který chutná famózně. Recept a…
Jak zamrazit jahody, aby si zachovaly chuť a vůni? Tyhle 4 způsoby jsou nejlepší
Jak zamrazit jahody, aby si zachovaly chuť a vůni…
Zmrzlina, kterou připravíte jen v sáčku: Geniální vynález na chatu, když udeří letní vedra
Zmrzlina, kterou připravíte jen v sáčku: Geniální…
Jídlo a pití do vedra: Co vás osvěží víc než zmrzlina nebo vychlazené pivo?
Jídlo a pití do vedra: Co vás osvěží víc než…
AHA.cz Krutá zpráva pro Václava Vydru... po 40 letech

Krutá zpráva pro Václava Vydru... po 40 letech

Mimibazar Čtení na léto: Hříšný jako Jesse - erotický román, který tě nenechá spát

Čtení na léto: Hříšný jako Jesse - erotický román, který tě nenechá spát

Dáma.cz Sluší jim to i po probuzení: Která znamení vypadají skvěle bez make-upu?

Sluší jim to i po probuzení: Která znamení vypadají skvěle bez make-upu?

Blesk pro ženy Světlana Nálepková slaví 65. narozeniny: Jaké je tajemství její luxusní postavy?

Světlana Nálepková slaví 65. narozeniny: Jaké je tajemství její luxusní postavy?

Ženy.cz 5 zlatých pravidel pro mozek, díky kterým budete v životě spokojenější

5 zlatých pravidel pro mozek, díky kterým budete v životě spokojenější

Blesk.cz Tereza Ramba jako zavražděná Monyová (†44): První fotky z natáčení!

Tereza Ramba jako zavražděná Monyová (†44): První fotky z natáčení!

SportRevue.cz 20 fotbalistů, jimž experti věštili zářivou budoucnost. U většiny se tvrdě spletli

20 fotbalistů, jimž experti věštili zářivou budoucnost. U většiny se tvrdě spletli

Maminka.cz Nejmladší supermodelka na světě vyrostla. Do krásy? Posuďte sami

Nejmladší supermodelka na světě vyrostla. Do krásy? Posuďte sami

Blesk Horoskopy Velký horoskop lásky na červenec: Kdo otěhotní a na koho čeká žhavá letní romance?

Velký horoskop lásky na červenec: Kdo otěhotní a na koho čeká žhavá letní romance?

Další doporučené recepty:

Kyselá polévka od Kolína
Kyselá polévka od Kolína
Kyseláče s rozmarýnem a jalovcem
Kyseláče s rozmarýnem a jalovcem
Kyselé brambory
Kyselé brambory
Kyselica (zelňačka) s čabajkou
Kyselica (zelňačka) s čabajkou
Kyselica (zelňačka) s černou čočkou
Kyselica (zelňačka) s černou čočkou
Kyselica s debrecínkou
Kyselica s debrecínkou
  • Recepty.cz
  • Kyselé zelí do skla
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact