Zavařené nakládané houby jsou delikatesa, která nesmí chybět v mnoha českých kuchyních. Nekupujte si zbytečně něco, co snadno zvládnete připravit sami doma. Tenhle recept je toho důkazem.
Houby očistěte, drobnější přepulte, větší nakrájejte na silné plátky. Vložte je do jemně vroucí osolené vody a 3 minuty blanšírujte. Opatrně je slijte, propláchněte ledovou vodou a rozdělte do sterilizovaných sklenic, dbejte přitom na to, abyste se při vkládání nedotýkali hrdla sklenic, pokud se tak stane, otřete je papírovou utěrkou. Přidejte po snítce rozmarýnu.
Do hrnce nalijte vodu s octem, přidejte cukr s bylinkami, kořením, 1 lžičkou soli a 5 minut povařte. Nálev přeceďte, přelijte houby, sklenice zavíčkujte a sterilujte asi 30 minut při teplotě 100 °C.