Zelí nakrájíme na tenké nudličky. Do větší nádoby vrstvíme zelí, na kolečka nakrájenou cibuli, osolíme a vrstvy opakujeme. Přidáme pepř, kmín, bobkový list, cukr a neoloupané jablko nakrájené na měsíčky. Přilejeme 100 ml převařené studené vody a vše dobře promícháme.
2
Zelí natlačíme do pevného igelitového sáčku (rozměr asi 45x30 cm), vytlačíme vzduch a stlačíme naplocho. Vrchní část sáčku zatočíme a pevně uzavřeme. Sáček se zelím položíme na hlubší podnos, zatížíme dřevěnou destičkou a 3-4 kg závažím. Sáček položíme koncem nahoru, aby nevytékala šťáva. Umístíme na teplé místo, nejlépe slunečné.
3
Po 2 dnech sáček otveřeme, aby se uvolnil vzduch a zároveň zelí promícháme. Sáček opět uzavřeme a zatížíme. Postup ještě po 3 dnech zopakujeme. Pokud je teplo, do 10 dní máme hotové kysané zelí.