• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Kysané zelí ve sklenicích + salát
Napište svůj komentář k receptu

Kysané zelí ve sklenicích + salát

autor: recepty73
0.0
moje hodnoceni
4.6
hodnotilo: 46
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Kysané zelí ve sklenicích + salát
Kysané zelí ve sklenicích + salát
Kysané zelí ve sklenicích + salát
Kysané zelí ve sklenicích + salát
Kysané zelí ve sklenicích + salát
Kysané zelí ve sklenicích + salát
Kysané zelí ve sklenicích + salát
Kysané zelí ve sklenicích + salát
6fotografií
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
  • Množství na cca 10 sklenic
    • 8
      kg hlávkové zelí
    • sůl 20 - 25 gramů na 1 kilogram nakrouhaného zelí
    • 1
      hrst kmín celý, cca
    • 10
      ks sklenice zavařovací a víčka, cca

Postup přípravy receptu

1
Zelí očistíme, zbavíme povadlých listů, rozkrojíme na menší díly tak, aby každý díl držel pohromadě kousek košťálu, pak se nám zelí při krouhání nebude rozpadat. Takto připravené zelí si pokrájíme na nudličky (košťál nekrájíme) do většího lavoru nebo mísy. Zelí v míse osolíme, okmínujeme, promícháme. Čistou paličkou nebo dnem silnostěnné sklenice zelí uboucháme, začne nám pouštět šťávu, kterou nevyléváme, ale dáváme si ji stranou. Pokud nemáme dostatečně velkou nádobu, dusáme zelí po částech, ale dbáme na to, aby všechny části zelí byly stejnoměrně osolené a okmínované.
2
Takto připravené zelí řádně napěchujeme do čistých, suchých sklenic asi dva a půl až tři centimetry pod okraj, případně přilijeme šťávu, kterou jsme během dusání odebrali. Zelí nesmí být "nasucho", ve sklenicích musí být šťáva. Sklenice od zelí (hrdla) očistíme, pevně uzavřeme, jako kdybychom zelí chtěli sterilovat a naskládáme si je nejlépe do hlubšího plechu. Ten nám případně zachytí šťávu, která bude ze sklenic vytékat během kysání. Přes sklenice přehodíme plátěnou utěrku, plech zastrčíme třeba pod postel :-) a nějaký čas si ho nebudeme všímat.
3
Pokud se nám víčka během procesu kysání vypoulí, není čeho se obávat. Ona se zase vrátí zpět a pokud ne, nevadí. Kysání trvá zhruba 3-4 týdny. Závisí to na okolní teplotě. Já tentokrát o zelí ani nevěděl, vytékalo minimálně, téměř vůbec, víčka zůstala stejně tak, jak jsem je nasadil a po 22 dnech je zelí hotové a už jsem z něj dělal salát.
4
Po vykysání zelí odneseme do sklepa.
5
Salát (množství dle chuti):
6
Vařené brambory pokrájíme na kostičky, přidáme pokrájenou cibuli, zelí i s trochou šťávy, osolíme, opepříme a zakápneme olejem. Promícháme, necháme v chladnu proležet alespoň hodinku a je to! Zdravý chutný salát, který je dobrý sám o sobě, ale i jako příloha.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Domácí kysané zelí

Domácí kysané zelí

Zapékané kysané zelí

Zapékané kysané zelí

Ukrajinské (rychlé) kysané zelí

Ukrajinské (rychlé) kysané zelí

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Lenka Mžourková | 20. 11. 2016 19:02

    Dneska jsme po 22 dnech ochutnali co jsme vyrobili a musím říct, že se nám hodně povedlo. <3

  • M.Vodňanská | 27. 10. 2016 17:42

    Je výborné. Chutná nám víc než to, do kterého jsme minule přidávali cibul. Děkuji za recept.

  • Květa | 25. 9. 2016 14:25

    Skvělé !

  • allena89
    allena89 | 22. 11. 2015 10:27

    Tohle zelí je prostě nejlepší! Loni nám nevydrželo ani do Vánoc, proto jsem letos naložila 30 kilo, tak doufám, že chvíli vydrží.

  • Jana Simonová | 8. 11. 2015 20:00

    Máme naloženo a teď už jen čekat jaké bude O:-)

  • Jana | 4. 11. 2015 17:44

    Zelí začalo kysat už po dvou dnech ve skelnicích a třetí neděli bylo už fakticky k jídlu a je vynikající!

  • Tkáčová | 29. 9. 2015 14:06

    Taky si děláme svoje zelí pro celou rodinu a postup mám stejný jako je tady. Děláme ho hodně a zhruba půlku po vykvašení stejně radši zarexuju, protože nikdy nevím kolik a se ho sní a jestli nějaké zbyde, tak spíš pro jistotu, aby se nevyhodilo. Dělám zelí ještě i ve sladkokyselém nálevu, ale tohle je stejně nejlepší.

  • Dušánková | 9. 11. 2014 16:16

    Zelí nemá chybu a salát zkusím stoprocentně taky! Je to parádní nedá moc práce a chutná skvěle.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Saláty Přílohy, pečivo a luštěniny Brambory Zelenina
Pokrmy Zdravě i chutně Přílohy Ze zeleniny Salát Brambory Zeleninové Saláty Syrové Kvašení Dietní Vegetariáni Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Hlávkové zelí Kmín Sklenice Sůl
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Hranolky

Hranolky

Olejová bábovka

Olejová bábovka

Cibulový koláč z pořadu "Jak na to"

Cibulový koláč z pořadu "Jak na to"

Vyprošťovací česnečka

Vyprošťovací česnečka

Kuřecí prsa se žampiony II.

Kuřecí prsa se žampiony II.

Zapečená růžičková kapusta podle hraběte Kinského

Zapečená růžičková kapusta podle…

Medové perníčky od babičky

Medové perníčky od babičky

Zeleninová česnečka s kroupami

Zeleninová česnečka s kroupami

Svěží koláč s lesním ovocem

Svěží koláč s lesním ovocem

Doporučujeme

20 minut
Kuřecí prsa s mozzarellou a pestem

Kuřecí prsa s mozzarellou a pestem

40 minut
Jahodová marmeláda našich babiček

Jahodová marmeláda našich babiček

80 minut
Čevapčiči

Čevapčiči

110 minut
Focaccia

Focaccia

10 minut
Voňavý sirup z bezinkových květů

Voňavý sirup z bezinkových květů

20 minut
Salát little gem se slaninou a parmazánem

Salát little gem se slaninou a…

30 minut
Jahodové knedlíky raz dva

Jahodové knedlíky raz dva

40 minut
Třešňový koláč s tvarohem

Třešňový koláč s tvarohem

20 minut
Jahodové tiramisu podle časopisu F.O.O.D.

Jahodové tiramisu podle časopisu F.O…

Poslední sledované recepty

99
Voňavý sirup z bezinkových květů
Voňavý sirup z…
73
Jahodová marmeláda (džem)
Jahodová marmeláda (džem)
46
Čertovský mls
Čertovský mls
41
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
41
Velikonoční nádivka
Velikonoční nádivka

Zajímavé články

Pohanka: Nenápadná bezlepková superpotravina, která je opět „in“. Dejte jí šanci i vy!
Pohanka: Nenápadná bezlepková superpotravina,…
Jak zhubnout 5 kg: Efektivní a zdravý plán i s jídelníčkem, díky kterému půjdou kila sama dolů
Jak zhubnout 5 kg: Efektivní a zdravý plán i s…
Dokonalé tiramisu: Jak na něj a bez čeho se neobejde?
Dokonalé tiramisu: Jak na něj a bez čeho se…
Od pondělí do pátku: Jednoduché rodinné večeře, které chutnají všem
Od pondělí do pátku: Jednoduché rodinné večeře,…
Co se starým pečivem? Tipy, jak z něj vykouzlit svačinu, oběd i večeři
Co se starým pečivem? Tipy, jak z něj vykouzlit…
AHA.cz Kuchařová se svlékla! Bouřlivá reakce okolí

Kuchařová se svlékla! Bouřlivá reakce okolí

Mimibazar Jak se dostat po porodu do formy: Tyhle cviky zvládnete i doma

Jak se dostat po porodu do formy: Tyhle cviky zvládnete i doma

Dáma.cz Největší lháři zvěrokruhu: Těmto znamením nevěřte ani nos mezi očima

Největší lháři zvěrokruhu: Těmto znamením nevěřte ani nos mezi očima

Blesk pro ženy Zapomeňte na podpatky! Stylistka radí, jaké letní boty vám přidají výšku bez bolesti

Zapomeňte na podpatky! Stylistka radí, jaké letní boty vám přidají výšku bez bolesti

Ženy.cz Jablko, Oliva nebo také Šalvěj: Které celebrity pojmenovaly své děti podle jídla?

Jablko, Oliva nebo také Šalvěj: Které celebrity pojmenovaly své děti podle jídla?

Blesk.cz Jana Švandová otevřeně: O vztahu s Bartoškou! A jejích velkých láskách

Jana Švandová otevřeně: O vztahu s Bartoškou! A jejích velkých láskách

SportRevue.cz Svatá přírodo! Petra Kvitová a 30 dalších nejprsatějších sportovkyň všech dob

Svatá přírodo! Petra Kvitová a 30 dalších nejprsatějších sportovkyň všech dob

Maminka.cz Kuriozita: Osmnáctiměsíční batole vypadá stejně jako jeho tříletá sestra. &#039;Každý měsíc kupuji nové boty,&#039; říká maminka

Kuriozita: Osmnáctiměsíční batole vypadá stejně jako jeho tříletá sestra. &#039;Každý měsíc kupuji nové boty,&#039; říká maminka

Blesk Horoskopy Červnový úplněk ve Střelci přinese touhu po nezávislosti a nových začátcích. Co čeká jednotlivá znamení?

Červnový úplněk ve Střelci přinese touhu po nezávislosti a nových začátcích. Co čeká jednotlivá znamení?

Další doporučené recepty:

Kynutý závin
Kynutý závin
Kyprý jablkový koláč
Kyprý jablkový koláč
Kysaná zelenina
Kysaná zelenina
Kyselá polévka od Kolína
Kyselá polévka od Kolína
Kyseláče s rozmarýnem a jalovcem
Kyseláče s rozmarýnem a jalovcem
Kyselé brambory
Kyselé brambory
  • Recepty.cz
  • Kysané zelí ve sklenicích + salát
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact