• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Kysané zelí
Napište svůj komentář k receptu

Kysané zelí

autor: Janule
0.0
moje hodnoceni
2.6
hodnotilo: 15
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Kysané zelí
Nahrát fotku
 

Domácí kysané zelí

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 300
      g cibule nakrájená na nudličky nebo půlkolečka
    • 350
      g sůl lépe bez jódu
    • 12
      stroužek česnek 8-
    • 40
      g kmín max. ne víc
    • 2
      ks křen nakrájený na menší špalíčky
    • 1
      ks snítka kopru
    • 20
      kg hlávkové zelí nastrouhané

Postup přípravy receptu

1
Suroviny jsou na 16l sud.
2
Máme-li zelí nakrouhané, přidáme sůl, kmín a cibuli a ve vaničce je dobře promícháme, aby došlo k rovnoměrnému rozložení. Připravený sud začneme pěchovat nakrouhaným zelím. Je důležité zelí po přidání dobře upěchovat, aby pustilo šťávu, protože tak včas dojde ke správnému kvašení. Při plnění přidáváme stroužky česneku a křen - ten podpoří křehkost a svěží chuť zelí. Přebytečnou šťávu, která se začne tvořit, odebereme. Zatím ji ale nevyléváme, necháváme si ji připravenou, pokud by byla potřeba k doplnění.
3
Po naplnění sudu zelím vložíme snítku kopru - přidá zelí jemnější pikantnější chuť. Povrch zelí přikryjeme několika celými listy zelí. Zatížíme jej hladkým čistým kamenem, aby se nám při kvašení příliš "nezvedalo". Okraj soudku vytřeme, osušíme a na soudek přiložíme misku. Okraj zalijeme čistou studenou vodou. Během kvašení se může na okrajích objevit bílá pěna - povrchová plíseň. Je nutné ji okamžitě sebrat, stěnu sudu otřít a dbát na odstranění příčiny - tedy dbát na to, aby zelí nebylo "nasucho" a byl vždy dostatek šťávy na zelí.
4
Při kvašení zelí může dojít k tomu, že není dostatek šťávy v soudku. V tom případě je nejlepší svařit vodu se solí a po vychladnutí ji do soudku přilít. Poměr je asi 20 g soli na 1 litr vody. Nádobu umístíme v teplotě 15-20 stupňů C. Po 3-4 týdnech už obvykle můžeme zelí ochutnávat. Poté nádobu přeneseme do chladnějšího prostředí, vhodná je teplota maximálně 10 stupňů C. Dbáme, aby zelí bylo stále zakryto tekutinou a odstraňujeme pěnu a bílý povlak. Pro dlouhodobé uchování zelí jsou vhodné teploty kolem 4 stupňů C.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Domácí kysané zelí

Domácí kysané zelí

Zapékané kysané zelí

Zapékané kysané zelí

Kysané zelí ve sklenicích + salát

Kysané zelí ve sklenicích + salát

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Ivana | 16. 11. 2015 09:47

    žulová kostka se mi do soudku nevejde, neprojde hrdlem, tak mám šutr z lesa. Ale vydrželo až do 15. října, a to bylo ve sklepě cca 17°C přes léto, takže bez pár dní celý rok

  • Tomáš | 5. 11. 2015 11:37

    Já osobně jsem dříve do kysaneho zeli take pridaval cibuli podle nejaké babské rady, ale když jsem jednou zkusil bez cibule, tak mi konečný výsledek připadá lepší a už tedy cibuli nedávám. Ale možná zkusín ten česnek ;-).

  • Blanka | 22. 9. 2015 01:46

    V jinych receptech doporucuji zatizit zeli v sudu kostkou zuly. Pry to da zeli lepsi chut.

  • Pavel | 27. 9. 2013 14:00

    Dělal jsem zelí podle vašeho receptu a bylo fantastické, jen jsem vynechal ten česnek, kopr a křen. Jinak poměr soli, délka kvašení atp. je všechno super. Díky!

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Zavařování & nakládání
Ostatní Zavařování a nakládání Říjen Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Česnek Cibule Hlávkové zelí Kmín Křen Snítka kopru Sůl
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Hermelínové jednohubky

Hermelínové jednohubky

Cookies II.

Cookies II.

Mrkvová oříšková bábovka

Mrkvová oříšková bábovka

Bábovka s jablky a skořicí

Bábovka s jablky a skořicí

Čokoládový dort z jablek

Čokoládový dort z jablek

Houbové placičky s rýží

Houbové placičky s rýží

Tuňáková pomazánka s mascarpone

Tuňáková pomazánka s mascarpone

Jednoduché rybízové muffiny / koláč

Jednoduché rybízové muffiny / koláč

Red velvet brownies

Red velvet brownies

Doporučujeme

30 minut
Lečo s fazolemi a klobásou

Lečo s fazolemi a klobásou

Meruňkové knedlíky - kynuté

Meruňkové knedlíky - kynuté

30 minut
Zapečené těstoviny se zeleninou a houbami

Zapečené těstoviny se zeleninou a…

45 minut
Strouhaný koláč s tvarohem a borůvkami

Strouhaný koláč s tvarohem a borůvkami

60 minut
Znojemské okurky

Znojemské okurky

40 minut
Cuketové placky bez lepku

Cuketové placky bez lepku

15 minut
Chalupářské poháry

Chalupářské poháry

45 minut
Buřty na pivě

Buřty na pivě

20 minut
Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

Poslední sledované recepty

45
Meruňkové knedlíky - kynuté
Meruňkové knedlíky -…
39
Bešamel
Bešamel
35
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
27
Meruňková marmeláda (džem)
Meruňková marmeláda …
26
Višňový džem (marmeláda)
Višňový džem (marmeláda)

Zajímavé články

Ze zeměměřiče mistrem zmrzlinářem: Začínal mrkvovou, dnes prodává nejvíc pistáciové
Ze zeměměřiče mistrem zmrzlinářem: Začínal…
Superpotravina týdne: Meloun. 6 překvapivých pozitivních účinků plus recepty, které možná neznáte
Superpotravina týdne: Meloun. 6 překvapivých…
Od pondělí do pátku: 5 snadných večeří z cukety
Od pondělí do pátku: 5 snadných večeří z cukety
Letní pecky: Ať už z třešní, meruněk nebo melounu, pecky rozhodně nepatří do koše. Víme, co s nimi!
Letní pecky: Ať už z třešní, meruněk nebo melounu…
Neuvěřitelné tečkované dorty: Amatérská cukrářka si techniku zdobení vymyslela úplně sama!
Neuvěřitelné tečkované dorty: Amatérská cukrářka…
AHA.cz Žilková do toho praští? Svědectví z první ruky mluví za vše

Žilková do toho praští? Svědectví z první ruky mluví za vše

Mimibazar Levandule: Provoní i léčí

Levandule: Provoní i léčí

Dáma.cz 5 signálů, že vás někdo proklel, uřkl nebo uhranul: Jak se proti tomu bránit?

5 signálů, že vás někdo proklel, uřkl nebo uhranul: Jak se proti tomu bránit?

Blesk pro ženy Kraťasy a široká stehna? Klidně, když víte, po jakých sáhnout!

Kraťasy a široká stehna? Klidně, když víte, po jakých sáhnout!

Ženy.cz Porno v puse? 5 tipů na dokonalé sladkosti

Porno v puse? 5 tipů na dokonalé sladkosti

Blesk.cz Zubožený František Ringo Čech s fialovým obličejem: Porval jsem se, tvrdil, ale pak...

Zubožený František Ringo Čech s fialovým obličejem: Porval jsem se, tvrdil, ale pak...

SportRevue.cz FOTO: Fotbalista Mauro Zarate v Evropě pohořel. Mnohem víc zaujala jeho manželka

FOTO: Fotbalista Mauro Zarate v Evropě pohořel. Mnohem víc zaujala jeho manželka

Maminka.cz Neuvěřitelné – tahle holčička se narodila přeložená napůl!

Neuvěřitelné – tahle holčička se narodila přeložená napůl!

Blesk Horoskopy Nejhorší tchyně podle zvěrokruhu: Na které si musíte dát obzvlášť pozor?

Nejhorší tchyně podle zvěrokruhu: Na které si musíte dát obzvlášť pozor?

  • Recepty.cz
  • Kysané zelí
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact