• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Kysané zelí
Napište svůj komentář k receptu

Kysané zelí

autor: Janule
0.0
moje hodnoceni
2.6
hodnotilo: 15
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Kysané zelí
Nahrát fotku
 

Domácí kysané zelí

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 300
      g cibule nakrájená na nudličky nebo půlkolečka
    • 350
      g sůl lépe bez jódu
    • 12
      stroužek česnek 8-
    • 40
      g kmín max. ne víc
    • 2
      ks křen nakrájený na menší špalíčky
    • 1
      ks snítka kopru
    • 20
      kg hlávkové zelí nastrouhané

Postup přípravy receptu

1
Suroviny jsou na 16l sud.
2
Máme-li zelí nakrouhané, přidáme sůl, kmín a cibuli a ve vaničce je dobře promícháme, aby došlo k rovnoměrnému rozložení. Připravený sud začneme pěchovat nakrouhaným zelím. Je důležité zelí po přidání dobře upěchovat, aby pustilo šťávu, protože tak včas dojde ke správnému kvašení. Při plnění přidáváme stroužky česneku a křen - ten podpoří křehkost a svěží chuť zelí. Přebytečnou šťávu, která se začne tvořit, odebereme. Zatím ji ale nevyléváme, necháváme si ji připravenou, pokud by byla potřeba k doplnění.
3
Po naplnění sudu zelím vložíme snítku kopru - přidá zelí jemnější pikantnější chuť. Povrch zelí přikryjeme několika celými listy zelí. Zatížíme jej hladkým čistým kamenem, aby se nám při kvašení příliš "nezvedalo". Okraj soudku vytřeme, osušíme a na soudek přiložíme misku. Okraj zalijeme čistou studenou vodou. Během kvašení se může na okrajích objevit bílá pěna - povrchová plíseň. Je nutné ji okamžitě sebrat, stěnu sudu otřít a dbát na odstranění příčiny - tedy dbát na to, aby zelí nebylo "nasucho" a byl vždy dostatek šťávy na zelí.
4
Při kvašení zelí může dojít k tomu, že není dostatek šťávy v soudku. V tom případě je nejlepší svařit vodu se solí a po vychladnutí ji do soudku přilít. Poměr je asi 20 g soli na 1 litr vody. Nádobu umístíme v teplotě 15-20 stupňů C. Po 3-4 týdnech už obvykle můžeme zelí ochutnávat. Poté nádobu přeneseme do chladnějšího prostředí, vhodná je teplota maximálně 10 stupňů C. Dbáme, aby zelí bylo stále zakryto tekutinou a odstraňujeme pěnu a bílý povlak. Pro dlouhodobé uchování zelí jsou vhodné teploty kolem 4 stupňů C.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Domácí kysané zelí

Domácí kysané zelí

Zapékané kysané zelí

Zapékané kysané zelí

Kysané zelí ve sklenicích + salát

Kysané zelí ve sklenicích + salát

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Ivana | 16. 11. 2015 09:47

    žulová kostka se mi do soudku nevejde, neprojde hrdlem, tak mám šutr z lesa. Ale vydrželo až do 15. října, a to bylo ve sklepě cca 17°C přes léto, takže bez pár dní celý rok

  • Tomáš | 5. 11. 2015 11:37

    Já osobně jsem dříve do kysaneho zeli take pridaval cibuli podle nejaké babské rady, ale když jsem jednou zkusil bez cibule, tak mi konečný výsledek připadá lepší a už tedy cibuli nedávám. Ale možná zkusín ten česnek ;-).

  • Blanka | 22. 9. 2015 01:46

    V jinych receptech doporucuji zatizit zeli v sudu kostkou zuly. Pry to da zeli lepsi chut.

  • Pavel | 27. 9. 2013 14:00

    Dělal jsem zelí podle vašeho receptu a bylo fantastické, jen jsem vynechal ten česnek, kopr a křen. Jinak poměr soli, délka kvašení atp. je všechno super. Díky!

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Zavařování & nakládání
Ostatní Zavařování a nakládání Říjen Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Česnek Cibule Hlávkové zelí Kmín Křen Snítka kopru Sůl
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Plněná bageta

Plněná bageta

Strouhaná tvarohová buchta

Strouhaná tvarohová buchta

Výborná chlebíčková pomazánka

Výborná chlebíčková pomazánka

Ryba v pivním těstíčku podle Viléma Vrabce

Ryba v pivním těstíčku podle Viléma…

Borůvková bublanina

Borůvková bublanina

Kořeněné kuře na česnekovém patizonu

Kořeněné kuře na česnekovém patizonu

Pečené smetanové řízky

Pečené smetanové řízky

Pravá Hoisin čína s nudlemi

Pravá Hoisin čína s nudlemi

Třešňové blondies

Třešňové blondies

Doporučujeme

40 minut
Houbové ragú s nudlemi

Houbové ragú s nudlemi

10 minut
Krémová dýňová polévka dle časopisu F.O.O.D.

Krémová dýňová polévka dle časopisu F…

45 minut
Vepřové s mrkví, hráškem a bylinkovými bramborami

Vepřové s mrkví, hráškem a…

55 minut
Jablka v těstíčku s vanilkovou omáčkou

Jablka v těstíčku s vanilkovou omáčkou

10 minut
Vejmrda

Vejmrda

30 minut
Mexická tortilla se zelným salátem

Mexická tortilla se zelným salátem

65 minut
Jablkový koláč s drobenkou

Jablkový koláč s drobenkou

45 minut
Bramboračka s bylinkovými noky

Bramboračka s bylinkovými noky

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

Poslední sledované recepty

80
Kýta v žampionové omáčce
Kýta v žampionové omáčce
31
Jablečný štrúdl z listového těsta
Jablečný štrúdl z…
27
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
27
Kančí guláš - staročeský
Kančí guláš - staročeský
24
Švestkový závin s tvarohem (mákem)
Švestkový závin s…

Zajímavé články

Velký houbový speciál: Vše, co potřebujete vědět o houbách + nejlepší recepty z hub
Velký houbový speciál: Vše, co potřebujete vědět…
Skořicové šneky 2x jinak: Upečte si voňavé podzimní blaho!
Skořicové šneky 2x jinak: Upečte si voňavé…
Zapomeňte na kuře! Květákové kung-pao chutná lépe než originální verze s masem
Zapomeňte na kuře! Květákové kung-pao chutná lépe…
Dýňová semínka nepatří do koše! Ukážeme vám, jak se dají zpracovat
Dýňová semínka nepatří do koše! Ukážeme vám, jak…
Nepřekonatelný dýňový krém: Uvařte si skvělou polévku podle známé foodblogerky
Nepřekonatelný dýňový krém: Uvařte si skvělou…
AHA.cz Krach vztahu u Dolanských! Syn Max promluvil

Krach vztahu u Dolanských! Syn Max promluvil

Mimibazar Muzikál „Taťkové“: Rozlučka se svobodou, jak ji nečekáte! Recenze představení plného mužských emocí

Muzikál „Taťkové“: Rozlučka se svobodou, jak ji nečekáte! Recenze představení plného mužských emocí

Dáma.cz Jaký strom vám přiřadili druidové? Najděte svou povahu v keltském horoskopu

Jaký strom vám přiřadili druidové? Najděte svou povahu v keltském horoskopu

Blesk pro ženy V šatníku českých političek: Kdo má styl na jedničku, kdo naopak propadl úřednické šedi?

V šatníku českých političek: Kdo má styl na jedničku, kdo naopak propadl úřednické šedi?

Ženy.cz Ženy, nebojte se říct ne. Kde končí flirt a začíná obtěžování?

Ženy, nebojte se říct ne. Kde končí flirt a začíná obtěžování?

Blesk.cz Celebrity u volebních uren nezapomněly na selfíčka. Komu to hodily?

Celebrity u volebních uren nezapomněly na selfíčka. Komu to hodily?

SportRevue.cz FOTO: Úsměvy a velká prsa v akci. To jsou americké roztleskávačky

FOTO: Úsměvy a velká prsa v akci. To jsou americké roztleskávačky

Maminka.cz Holčička váží v pěti letech 44 kilogramů. Udržet ji, aby se neujedla k smrti, je úkol na celý den, říká její maminka

Holčička váží v pěti letech 44 kilogramů. Udržet ji, aby se neujedla k smrti, je úkol na celý den, říká její maminka

Blesk Horoskopy Velký horoskop zdraví na říjen: Kdo bude náchylnější k virózám a koho potrápí záněty močových cest?

Velký horoskop zdraví na říjen: Kdo bude náchylnější k virózám a koho potrápí záněty močových cest?

  • Recepty.cz
  • Kysané zelí
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact