Chutná fermentovaná zelenina je nabitá zdravím, její příprava je přitom úplně snadná. Vynikající je jen tak, nebo ji můžete třeba nakrájet do uvařené čočky, rýže nebo pohanky, dochutit kapkou javorového sirupu nebo medu a nasekanou petrželku. Skvělá je i k hummusu, masu či sýrům.
kg
zelenina
stejně tvrdá (dýně, mrkev, bílá ředkev, ředkvičky, řapíkatý celer, květák, brokolice)
1
ks
chilli papričky
20
g
sůl
1
lžička
římský kmín
2
snítka
rozmarýn
Postup přípravy receptu
1
Zeleninu očistěte a nakrájejte na špalíky o průměru asi půl cm. Květák a brokolici rozeberte na menší růžičky. Vše s chilli nasypte do skleněné nádoby s víkem. Sůl rozmíchejte v 1 l vody přidejte kmín s rozmarýnem. a nalijte k zelenině, musí být ponořená. Pokud je nad hladinou, zatižte ji například skleničkou naplněnou vodou a uzavřete potravinářskou fólií.
Nádobu umístěte na teplé a tmavé místo. Trvá nejméně týden, než se chuť a konzistence zeleniny začne měnit, ale ochutnávejte průběžně. Pokud zjistíte, že teď je to to pravé, fermentaci zpomalte přesunutím sklenice do chladu.
3
Recept pro vás připravil časopis F.O.O.D. (březen/2020)