Je veliký, nadýchaný, voní mákem, povidly a vanilkou a děti i dospělí jej milují. Tenhle obří sladký knedlík je vzpomínkou na časy Rakousko-Uherska. Vraťte se s námi zpátky do minulosti!
Mouku nasypte do větší mísy. Udělejte v ní důlek, vlijte vlažné mléko, přidejte cukr, rozdrobte droždí a zlehka promíchejte. Přikryjte utěrkou a nechte vzejít kvásek, bude to trvat asi 10 minut. Poté přidejte vejce, sůl a rozpuštěné máslo. Vařečkou nebo v robotu s hnětacím hákem zpracujte hladké měkké těsto. Přendejte ho do mísy vytřené olejem, přikryjte utěrkou a nechte kynout přibližně 80 minut.
Po vykynutí těsto vyklopte na pomoučněnou pracovní plochu a rozdělte na 4 díly. Lehce je rozplácněte dlaní, naplňte povidly, zaviňte jako měšec a vytvarujte kulatý knedlík. Pod utěrkou je nechte nakynout, asi 15 minut.
Mezitím naplňte větší hrnec vodou do výšky 10 cm. Přes hrnec dejte utěrku, musí být lehce prověšená do hrnce, ale nedotýkat se vody. Pevně ji přichyťte prádlovou gumou, hrnec přiklopte poklicí a vodu přiveďte k varu. Knedlíky dávejte po jednom na utěrku, přiklopte a asi 12 minut napařujte. Místo utěrky můžete použít pařák na knedlík, ale hlídejte častěji hladinu vody, ať se nevyvaří. Hotové knedlíky propíchejte párátkem a uchovejte do podávání v teple.
Zatímco se knedlíky napařují, připravte omáčku. Do kastrolu nalijte smetanu s mlékem, přidejte cukr, vanilku a přiveďte téměř k varu. Rychle stáhněte plamen a vmíchejte žloutky. Omáčku šlehejte do zhoustnutí.