Mouku nasypeme do mísy a dle chuti nastrouháme čerstvou citrovou kůru, do středu mouky dáme jemně nastrouhané brambory (ty nám zajistí vláčnost těsta), rozdrobíme droždí, přisypeme cukr krupici a zalijeme troškou mléka. Promícháme na řídkou kašičku, ze které necháme vzejít kvásek. Pak přisypeme vanilkový cukr, vlijeme vlažné máslo, rum, zbylé mléko a vypracujeme hladké těsto, které necháme na teplém místě pod utěrkou nakynout.
2
Těsto po vykynutí buď rozprostřeme na olejem vytřený pečící papír v remosce o průměru cca 33 - 35 cm, nebo těsto rozprostřeme přímo do remosky s troškou oleje.
3
Na těsto naneseme náplň dle vlastního výběru a na náplň můžeme přidat i pokrájené ovoce. Pak koláč posypeme drobenkou, remosku uzavřeme (další kynutí není potřeba), zapneme a pečeme cca 45 minut (záleží i na výšce náplně), dozlatova.