Mouky nasypeme do mísy, přidáme citronovou kůru, sůl, vanilkový cukr a vše promícháme. Uprostřed uděláme důlek, do kterého dáme žloutek, rozdrobíme droždí a přidáme polovinu vlahého mléka. V důlku droždí zamícháme na řídkou kašičku a necháme pod utěrkou z ní vzejít kvásek.
2
Poté do mísy přidáme rum, vlažné máslo s mlékem a vše vymícháme dohladka. Opět zakryjeme utěrkou a na teplém místě necháme krátce přes půl hodinky odpočinout, kynout, kdy v polovině času ještě jednou těsto prohněteme.
3
Těsto rozprostřeme do koláčové formy o průměru cca 33 cm, kterou buď vyložíme pečícím papírem, který pokapeme olejem nebo formu rovnou olejem nebo máslem vymažeme.
4
Na těsto naneseme do pokojové teploty zchladlou jablečnou náplň, kterou posypeme drobenkou umíchanou z polohrubé mouky, moučkového cukru se lžící vanilkového nebo skořicového cukru a másla. Do drobenky můžeme vmíchat nasekané ořechy nebo plátky mandlí. Takto připravený koláč necháme před pečením krátce (postačí 5 minut) odpočinout.
5
Jablečná náplň: očištěná jablka hrubě nastrouháme do kastrólu, přidáme citronovou šťávu, skořici a cukr dle chuti. Pokud máme jablka moučnatější, přidáme i trošku vody a vše za občasného promíchání asi 5 minut podusíme pod poklicí. Pokud chceme náplň krémovější přidáme ke strouhaným jablkům před koncem dušení plnější lžíci vanilkového pudinku.
6
Pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů do zezlátnutí okrajů koláče a drobenky. Pokud budeme péct v remosce, není nutné krátké kynutí před pečením.