Nejprve připravíme kvásek. Droždí rozetřeme vařečkou s trochou cukru na řídkou kaši. Přilijeme zhruba polovinu vlažného mléka a rozšleháme, pak kvásek zahustíme moukou na řidší těstíčko a necháme v teple vzejít. Do mísy na těsto vsypeme zbytek cukru, vanilkový cukr a mouku, přidáme kvásek, rozpuštěné máslo a ostatní přísady. Vše zpracujeme v hladké nelepivé těsto a dáme do tepla kynout. Během kynutí těsto nejméně 2x přetužujeme. Po vykynutí rozdělíme těsto na dva bochánky, vyválíme z nich placky a posypeme hustě drobenkou. Dáme péct.
2
Po upečení rozřízneme placky napůl a plníme vanilk. krémem. (uvaříme pudink, za stálého míchání vychladíme, přidáme tvaroh, cukr dle chuti, šlehačku a mixerem vymícháme s máslem). Nejlepší je nechat koláče přes noc uležet.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
kisel
|31. 3. 2013 15:04
http://visitors2cash.com/ref.php?refId=106748
for more information
myšlenka
|15. 8. 2012 16:02
Těmto koláčům se říká "Pražské koláče". . . To jen, že ten název by byl mnohem kratší ;-)
Di -
|2. 2. 2010 05:51
No pro mě, počítačového antitalenta, je to spíše jako pohádka o Arabelině kouzelném prstenu. To jsou věci! Jak je to možné?
Simča Sládková
|1. 2. 2010 23:32
Jo jo, na srandičky, na ty vás užije...
Jarka O.
|1. 2. 2010 21:17
Jestli ona Simča nebyla v minulém životě Sherlock Holmes :-))
recepty 73
|1. 2. 2010 19:54
...:-)...to jsou věci...,hlavně,že na to Simča přišla!Kam se na ní soudruzi hrabou:-)
Simča Sládková
|1. 2. 2010 19:06
Když foto zvětšíte, je správné.... Takže někde udělali soudruzi z NDR chybu :-)
Tereza Turková
|1. 2. 2010 17:57
Divné, pošlu to k programátorovi, snad se na to podívá co nejdříve. Děkuji za upozornění.
Tereza Turková
|1. 2. 2010 17:57
Divné, pošlu to k programátorovi, snad se na to podívá co nejdříve. Děkuji za upozornění.
Ivana Samcová
|1. 2. 2010 17:56
Simčo, moc díky. Ještě, že to školství je. Klidně je zkoušejte dál, ať mám kam chodit na rady. Zdravím. Ivana
Di -
|1. 2. 2010 17:27
To foto sem asi nepatří, že?
Simča Sládková
|1. 2. 2010 17:18
Ivanko - přetužení ke pro nás laiky totéž, co přepracování těsta - tedy to, co s kynutým těstem běžně dělá každá hospodyně... Já to vím jen díky tomu, že pracuji na internátě, kde bydlí cukráři a pekaři a občas je zkouším, když se mi zdá, že flákají učení :-). Simča
Ivana Samcová
|1. 2. 2010 15:38
Vůbec netuším, co je to "přetužování", vím, že už jsem se kdysi ptala, ale nevěděl by jste někdo? Díky za odpověď. Ivana
alena žohová
|22. 8. 2008 09:35
v pekárně by šlo asi připravit těsto- dopéct klasicky...přetužit- ještě jednou, nebo dvakrát zpracovat, pro lepší kynutí. Krém přeplácaný není, zkuste si to, je to tvaroh odlehčený NAŠLEHANOU šlehačkou, máslo přidávám aby krém netekl..Ano, výsledek při tomto množství jsou dva koláře:-)
Olga Zehnalová
|21. 8. 2008 21:08
Dievčatá, ja si myslím, že šľahačka sa pridá do krému tekutá lebo sú to len 4 lyžice, to je len na zjemnenie krému- to by sa také malé množstvo zle šľahalo, ale keby sme ju tam nedali nič by sa nestalo ako píše Alenka.Tento koláč chcem teraz upiecť na víkend, len sa chcem spýtať, či dobre rozumiem - hotový výsledok budú vlastne dva koláče, že ?
zdenka supolova
|21. 8. 2008 18:20
To teda vypadá lákavě,šlo by to těsto udělat v pekárně?
alena s.
|12. 8. 2008 16:22
Dík za recept,je to Pražský koláč,ale o mnoho lepší,než kopovaný.krém jsem trochu upravila,dala jsem 2 pudingy na O,5 l mléka a vynechala jsem šlehačku -a bylo to užasný!Dávám za 1!
Lucie Knyová
|11. 8. 2008 16:01
Myslím, že to bude varianta "Pražského koláče", který býval vždy velmi dobrý.
Miroslava Severová
|11. 8. 2008 13:57
Já bych řekla, že to bude spíše ušlehaná šlehačka, i když se mi to zdá dost přeplácané - pudink,šlehačka,máslo a tvaroh ?
Ivana Samcová
|10. 8. 2008 14:50
Paní Aleno, nevím, co znamená "přetužujeme", - promícháme? Ještě jsem se chtěla zeptat na tu šlehačku, asi to bude tekutá, neušlehaná, viďte? Jinak recept vypadá velmi lákavě. Díky za radu. Ivana