Děkuji za skvěly recept,dělala jsem poprvé a mňamka. Olej jsem dala olivový a od oka.
Kde vemu drubeží sádlo?,Děkuji.Danda
Já dělala přesně podle receptu a vše se povedlo...kynutou litou buchtu dělám už poněkolikáté
Upozornění: potřeba min. 750g mouky!!! Těsto bylo neskutečně lepivé, vůbec ne krásně hladké, jak to bývá. Dala jsem teda ještě druhou dávku sádla a oleje + přisypávala mouku, dokud nedrželo těsto hezky pohromadě. Ovšem kvásek nakynul krásně, až jsem se divila.
Já nevím, ale když dám 1/4 litru mléka, deci oleje, sádlo a dva žloutky a k tomu 500g mouky, tak už to řídké mám..Těsto se strašně lepilo, tak jsem přidávala a přidávala mouku..Nakonec to vyšlo a těsto je chuťově moc dobré i na druhý den...Ještě ke kvásku, opravdu je dobré zalít droždí vším tím mlékem? Jsem zvyklá vždy udělat něco jako kašičku..Tak to byla jsem tekutina, která nijak moc nechtěla vzejít...:-)
Děkuji za recept, zkousim ho v zemi, kde nemam ani polohrubou mouku, ani drozdi, vyrabim tedy z hladke mouky se susenym drozdim a vypada to, ze testo kyne, tak jsem zvedava na vysledek. Kdyz se podari, vyfotim a zaslu. Kucharkam a kucharum zdar!
jsem nemehlo,ale těsto se podařilo i mě,je vynikající a doporučuji všem,všechny kamarádky ho už mají taky :-)
Těsto je vynikající ;-) dělala jsem kynuté poprvé a dopadlo to obrovským úspěchem,teď je dělám pravidelně pro všechny v okolí ;-)
Samozřejmě že olivový olej babičky nepoužívalY. Babička měla napsáno stroze olej. Já sama jsem dole napsala slunečnicový nebo olivový, to kvůli všem těm možnostem, které narozdíl od našich babiček máme a po několikerém odzkoušení. Pokouším se pouze ulehčit všem začínajícím. Doufám, že jste taky napekl a nečetl jen začátek receptu. Jinak se mějte hezky, takové rýpání je opravdu úsměvné.
Dobrý den, myslím si, že na vině bylo opravdu horké máslo, které mohlo spálit kvasnice. To podle toho, že těsto vůbec nevykynulo. Ani dvojnásobné množství másla by nemělo těsto poškodit. Pokud je tuků moc, těsto samotné je nepřijme a vypustí je na okraj. Těsto se dá použít, ale pak už je v těstě tuk moc cítit a záleží jaká je náplň, jestli chuť přerazí. Po horkém másle by mohly ještě uškodit třeba starší kvasnice. Samotné se mi párkrát stalo, že jsem si nepřečetla trvanlivost kvasnic a těsto mi taky nevykynulo. Po upečení bylo cítit po kvasnicích. Nenechte se ale od pečení odradit, přeju hodně pekařských úspěchů. Petra Bukovská
Dobrý den, mám na Vás dotaz... Dělala jsem recept na kynutý koláč http://recepty.vareni.cz/kynuty-rebarborovy-kolac/ Bohužel jsem z nepozornosti a dost velké hlouposti připálila máslo... Bylo hodně černé, ale přecedila jsem jej a zbytek dala do těsta. Pro jistotu jsem rozpustila dalších - nakonec asi 70 g. Teď jsem zoufalá, protože mi těsto vůbec nenakynulo.. nedá se míchat, je tuhé, nemám možnost tam nijak vehnat vzduch, aby se v těstě vytvářely bublinky. Na lžíci se od začátku vůbec nelepilo. Myslíte, že to připálené máslo mohlo nějak zlikvidovat kvasnice? Nebo je to proto, že jsem tu následující dávku nalila do těsta aniž bych dostatečně dlouho počkala, až zchladne (že bylo moc horké)? Nebo že másla bylo nakonec příliš mnoho? Předem moc děkuji za odpověď
Dobrý den, mám na Vás dotaz... Dělala jsem recept na kynutý koláč http://recepty.vareni.cz/kynuty-rebarborovy-kolac/ Bohužel jsem z nepozornosti a dost velké hlouposti připálila máslo... Bylo hodně černé, ale přecedila jsem jej a zbytek dala do těsta. Pro jistotu jsem rozpustila dalších - nakonec asi 70 g. Teď jsem zoufalá, protože mi těsto vůbec nenakynulo.. nedá se míchat, je tuhé, nemám možnost tam nijak vehnat vzduch, aby se v těstě vytvářely bublinky. Na lžíci se od začátku vůbec nelepilo. Myslíte, že to připálené máslo mohlo nějak zlikvidovat kvasnice? Nebo je to proto, že jsem tu následující dávku nalila do těsta aniž bych dostatečně dlouho počkala, až zchladne (že bylo moc horké)? Nebo že másla bylo nakonec příliš mnoho? Předem moc děkuji za odpověď
to bych chtěl vidět, jak naše babky používali olivový olej
Moc dobré těsto. Pustila jsem se do kynutého poprvé v životě trochu s obavami. Ale tohle těsto je tutovka. Na jeden plech jsem dala tvaroh a broskve, posypala drobenkou. Na druhý plech povidla a půlené zavařené švestky, posypala drobenkou - úžasné ! ;-)
Těsto je opravdu výborné a velmi jednoduché - vláčné a nelepí se. Použila jsem na závin - 1/2 na tvarohový a 1/2 na jablečný. Určitě použiju znovu.
opravdu vyborne testo! dnes jsem delala a naplnila jako repanky... moc velika dobrota <3 davam 100% za 1 a dekuji
to přečtení této diskuze ,,se pouštím do kynutého těsta litého,,,sama jsem zvědavá jak to dopadne,,,,vypadá to snadně a je to napsané moooc pěkně pro nás začátečnice,,,,,mám pc otevřené tak chodím nakukovat ,abych nic nezapomenula,,,,DÍKY
Dělala jsem lité těsto na táč s ovocem a drobenkou. Těsto je opravdu výborné. Dávám 1
S těstem se krásně pracuje a sádlo není cítit ani trošku.Posílám důkaz a 1* :-)
Nejlepší těsto jaké jsem kdy dělala.
Pro p. Dagmar a všechny, komu chybí uvařený brambor. Brambor oloupete, nakrájíte na čtvrtiny, zabalíte do mokrého papíru a dáte na 3 min. do mikrovlnky. Ne že by byl jako den předem vařený, ale v nouzi.. a ještě když ho pak nastrouháte...
Milá Petro. Moc děkuji za návod, hned v pátek na to jdu a dám vědět, jak to dopadlo.Dělám i těsto s vařeným bramborem, ale na to musí člověk myslet dopředu, aby měl studený brambor. Fakt jsem zvědavá, já jsem velká kamarádka s kynutým těstem, tak určitě budu kamarádit i s tímto litým. Přeji hezký den a dám vědět
Děkuji R. Schultze.
Dagmar, postup na lité (řidší) kynuté těsto: kvásek: kostičku droždí smíchám se 100 g cukru na kašičku, přidám 1/4l vlažného mléka a lžíci polohr. mouky. Nechám v teple vzejít. Do mísy (hnětače) nasypu 500g polohr. mouky se špetkou soli, přidám 2 žloutky, lžíci sádla, 100 ml oleje a 1/4 l vlažného mléka. Vše zaliju vykynutým kváskem a pořádně rozmíchám až je těsto vláčné. Nechám kynout na teplém místě až zdvojnásobí objem. Těsto naliju na 2 plechy.Rozválím spíše urovnám přímo na plechu hodně naolejovaným válečkem. Pokladu ovocem a posypu drobenkou. Kraje nepotírám, záleží na Vás, jestli chcete mít zlatavé okraje. Nechám ještě 1/4 h kynout a dám péct do vyhřáté trouby, peču na 190C dokud okraje nezčervenají. Nebo zkusíte špejlí, musí po ní zůstat vpich. Po vychladnutí zakryji čistou utěrkou. A nebojte se, zkoušením se z Vás stane mistr. Já se to taky učila sama před 5 lety metodou pokusů. Zdravím.
Petro, to testo je vyborne. Z Vaseho testa jsem upekla boruvkovy kolac, vcera pizzu. Podobne testo znam od maminky. Je opravdu vlacne i druhy den.
Milé dámy. Děkuji všem za tolik rad a příspěvků na můj dotaz. Nechci fakt vypadat jako blb, ale to lití mi nějak nejde do hlavy. Když přidám ještě 1/4 mléka, tak to také nechám klasicky kynout ? A po nalití do pekáče potřu kraje vajíčkem jako to dělám běžně? Mám moc ráda tuto kuchařku on line, ale některé recepty jsou popsané jen tak halabala. Vždyť jsou mezi námi i začátečnice nebo lidi jako já, které nemají zkušenosti s litým těstem (já to mimochodem ještě neslyšela). To se týká i jiných receptů. Něco najdu, je mi nějaký detail nejasný a můsím čekat než mi někdo odpoví. Někdy se stane, že ani odpověď nedostanu, takže recept založím a nechám si zajít chuť. Tak litému těstu zdar a děkuji
Milé dámy, lité těsto se u nás užívá opravdu ve významu řídké. Toto kynuté s přidáním dalšího 1/4 litru mléka opravdu mírně "teče". Na plechu ho rozválím malým válečkem hodně poolejovaným, stejně válím i tužší těsto na velké koláče přímo na plechu. Lité kynuté těsto je skvělé v kombinaci ovoce (+tvaroh) + drobenka.Sádlo, pokud je kvalitní, se u nás netají, kuchyně jižní Moravy vychází z původních surovin: máslo, sádlo atd. A kynuté buchty jsou díky nim opravdu jako peříčko. Je fakt, že králičí sádlo jsem ještě nezkoušela, ale myslím si, že je to živočišnými tuky obecně. Pro Helu: brambor opravdu pomáhá, jenže ho mám málokdy po ruce, zrovna když peču. Toto těsto bývá dobré (přikryté utěrkou) i další dny.
Pokud chcete mít jistotu vláčného kynutého těsta další dny, přidejte do něj vařený strouhaný brambor (je zde několik takových receptů na koláče)
Kdysi mi jedna paní poradila, abych do kynutého těsta nebo cukroví, kde má být sádlo dávala sádlo z králíků. (králičí sádlo schovávám v marazáku a najednou vyškvařím, mám ho v lednici ve sklenici, a kynuté buchty jsou jako peříčko. (před dětmi to tajím, určitě by to nejedly, takhle zmizí plech hned.)
Kynutého těsta je více druhů - lité se říká tomu např. na táče s ovocem a drobenkou, je zkrátka řidší.
dámy, myslím, že jde o to, že "lité" těsto se používá ve dvou odlišných smyslech.Lité - jako typ těsta "na palačinky, bublaniny"a lité ve smyslu jakékoliv řídké těsto (tedy i kynuté), které je tak řídké, že se už nedá rozválet, ale na plech se více méně "vylije" (tedy přesněji vyškrábne z mísy). paní Petra tady určitě myslí toto řídké kynuté těsto (a zkuste to , je to výborné!)krásný den
Z kynutého těsta se dělají přece i lívance a taky se lijí na pánvičku.
Také jsem dosud žila v domnění, že lité těsto nemá s kynutým nic společného. Je to jinak ?
I kynuté těsto může být lité...
Petro moc se mi zamlouvá recept, ale nerozumím, výrazu litý koláč. Když je těsto kynuté, tak se přece nedá lít.Můžete mi podat vysvětlení?. My jsme také buchtoví atak zkouším všechna kynutá těsta a hledám takové,které bude i druhý den vláčné. Děkuji