**Kvásek:** v cca 1/2 dcl vlažného mléka rozmícháme droždí, 1 lžičku krystalového cukru a 1 lžičku mouky. Necháme vykynout. Ze všech surovin vypracujeme těsto. Rozdělíme ho na 5 bochníků. Každý bochník vyválíme na cca 25 cm kruh silný cca 1/2 cm a rozkrájíme na 8 částí (trojúhelníků). Na každý dáme náplň k širší části trojúhelníku a zatočíme. Klademe na vymazaný pekáč dále od sebe (zvětší svůj objem). Na 40 kousků potřebujeme podle velikosti cca 3 pekáče. Necháme vykynout cca 1/2-3/4 hodiny. Potřeme rozšlehaným vejcem a v předhřáté troubě na 180 °C upečeme do růžova.
2
Pokud chceme rohlíky na slano, vál posypeme hrubozrnou solí, kmínem, sezamovými semínky apod. a na tom vyválíme jednotlivé bochníky.
3
**Poznámka:** kynutá těsta peču už dobrých 30 let, ale tento recept bez vajec a s práškem do pečiva mě před časem velmi mile překvapil. Těsto je nadýchané a nevysušuje se tak, jako když přidáme vejce.
Naprosto úžasné, nejlepší rohlíky, které znám! Též housky peču. Zatím jen na slano <3
Mirka G.
|20. 6. 2006 10:28
Toto cesto používam aj ja, je naozaj výborné, veľmi krehké, len ja dávam 2dcl oleja a soli zarovnanú malú lyžičku. Používam ho aj na slané rožteky, napríklad škvarkové, vtedy dávam cukru len malú lyžičku a viac soli
Marsí
|20. 6. 2006 10:23
Vypadá to opravdu zajímavě...ale jestli také my nebudeme z toho droždí a prdopeče hódně nafouklí a nakynutí...:o)))..ale jelikož jsem zvědavá jak opica, tak vyzkouším.