Hladkou mouku dáme do mísy, uděláme v ní důlek, do něj rozdrobíme droždí, přisypeme moučkový cukr, přilijeme decilitr vlažného mléka a trošku promícháme, necháme vzejít kvásek. Poté přidáme rozpuštěné vlažné máslo, vanilkový cukr, citronovou kůru, rum, sůl, vejce, zbylé mléko a olej, vše řádně promícháme a na teplém místě necháme vláčné těsto asi 30 minut kynout.
2
Pak těsto na pomoučněném stole rozválíme na obdélníkový plát, který potřeme změklým máslem, pevně svineme a roládu pokrájíme nití nebo pomaštěným nožem na plátky.
3
Kolečka z těsta přeneseme na vymaštěný plech nebo plech vyložený pečícím papírem. Uprostřed každého kolečka vytlačíme důlek, který naplníme dle své chuti makovou, povidlovou, tvarohovou, ořechovou nádivkou nebo jablečným nebo hruškovým rozvarem...
4
Na plechu necháme ještě krátce nakynout a dáme péct do předehřáté trouby (180°C) dorůžova na cca 20 minut.
5
*Koláčky před pečením můžeme potřít vejcem, posypat žmolenkou nebo po upečení posypat moučkovým cukrem.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Hana S.
|20. 2. 2017 20:20
Právě jsme je s manželem dopekli - z těsta jsme dělali klasické koláče, uvnitř tvaroh, nahoře povidlí + drobenka. Jsou výborné!
Anonymous
|22. 6. 2013 14:26
Naprosto vynikající, máslo koláčům dodá báječnou chuť.
Jarča
|2. 5. 2013 15:14
Dneska vyzkoušeno, dávám jedničku <3 jako náplň jsem zvolila tvaroh s pudinkem a povidla a je to mňamka, navrch ještě potřu máslem s rumem a bude to nebeská symfonie :-)