Krásně nadýchané jsou lívance z kynutého těsta, jejichž příprava zabere sice trochu víc času, rozhodně ale stojí za to. Pusťte se do nich třeba hned o víkendu. Nejlepší jsou s našlehaným tvarohem s jogurtem a malinovým rozvarem.
Připravte kvásek. V misce rozmíchejte droždí se lžičkou cukru, přilijte trochu teplého mléka, vsypte lžíci mouky a promíchejte. Cukr, mléko i mouku odeberte z předepsaného množství surovin. Kvásek nechte na teplém místě, během deseti minut by měl vzejít.
Do větší mísy prosejte mouku, přidejte kvásek, vejce, zbytek cukru i mléka a umíchejte těsto. Přikryjte ho utěrkou a nechte na teplém místě asi 30 minut kynout. Těsto by mělo zdvojnásobit objem.
3
Mezitím dejte do rendlíku maliny a cukr, přiveďte k varu, stáhněte plamen a pomalu za občasného míchání vařte, až vznikne hustší omáčka. Tvaroh smíchejte s jogurtem a moučkovým cukrem a lehce vidličkou našlehejte.
Pánev nebo lívanečník vytřete máslem či ghí, lžící nanášejte lívance a opékejte je z obou stran dozlatova. Že je čas lívance obracet, poznáte podle toho, že se na těstě začnou tvořit bublinky. Lívance podávejte s našlehaným jogurtem, malinovým rozvarem a nasekanými pistáciemi.
5
Recept pro vás připravil časopis F.O.O.D. (květen/2020)