RADA: Jak na kynuté těsto?
Opravdu je to tady špatně napsáno. Takže upřesňuji: Do mísy nasypeme 100 g pol. mouky a 200 g hl. mouky. Uděláme důlek a do něj rozdrobíme 2 kostky kvasnic, přisypeme 150 g cukru krystal a sůl. Necháme vykynout. Zaděláme řidší těsto. No a potom přisypáváme 450 g hl. mouy a přilíváme cca 300 ml teplého mléka. Pokud chcete dělat malé plněné koláčky tak těsto musí být tuhší. Tzn. Nesmí se lepit mezi prsty. Pokud chcete koláč natáhnout na plech jak je na fotce tak doporučuji udělat řidší těsto.
Dobrý den, v přehledu ingrediencí je napsáno 100 g polohrubé mouky a 450 g hladké mouky. Dále v postupu se dají obě mouky do mísy, tedy 100g polohrubé a 450 g hladké a přidají kvasnice. Po zadělání řidšího těsta se přidává zase mouka s teplým mlékem. Nikde není uvedeno množství hladké mouky, která se dává do teplého mléka? A na 550 g mouky dvě droždí je to moc. Za nás začínající prosím o opravu. Děkuji
Musela jsem hodne dosypavat mouky, ale nakonec jsem testo nechala ridci a buchta primo famozni. Namisto tuku jsem dala maslo a pridala stamprlu rumu. Testo rozdelila na 4 dily, 1dil vyvalela na plechu, potrela vyslehanym tvarohem s cukrem, rumem a vajickem. prikryla druhym dilem. Na jeden plech jsem dala povidla a druhy rozmyxovane jahody s cukrem. Posypku. Moje 15 mesicni dcera jen prohlasila mnaaaam .... moje ;-) ...... dekuji
Parádní těsto! Vyšlo mi na 2 a půl plechu. A nejlepší byly s mákem a švestkami.
ještě jsem zapoměla říct,že to není spálené kolem dokola,ale je to pomazané povidlama :-) .
...tenhle koláč je úžasný ...dávám 1 :-) ....přidala jsem pár svých fotek...jednu koláč za syrova a druhou fotku z upečeným koláčem :-) ...
Koláčky jsou báječné, dělala jsem je podle receptu už dvakrát a pokaždé se po nich jen zapráší. Mléko dávám opravdu dost teplé a pokaždé těsto narostlo ;-)
Jo a určitě nejste ze staré školy. Mojí mámě je 58 let. A dělá to tak celý život. A mám pocit že moje babička (tento recept je od ní) ,která nikdy neměla čas to dělala stejně.
Hlavně to nepřežeňte s teplotou. Já nevím kolik stupňů C má ale když do něj dám prst tak to vydržím. Nekouří se z něj. Není prostě vlažné je více teplé až horké. A kvasnice musí být studené a vejce taky. Prostě já potraviny nevydělávám z lednice aby měly pokojovou teplotu. Na tyto koláče jsem dostala současného partnera. Pokud se Vám povedou tak vydrží vláčné měkké i 2 dny.
Martino, vy jste mě tak zblbla s tím mlékem, že to snad nakonec i vyzkouším...:-)
Děkuji Jarko O. za odpověď za mě. Možná jsem to nepřehledně napsala. Na zadělání řidšího těsta použijete 300 g hl. a pol. mouky no a potom přilíváte mléko s 450g mouky.
Máte pravdu, Jarko, díky za upozornění.
Blanko, ono je tam ještě dalších 450 g hladké mouky. Taky jsem si všimla až po důkladnějším prostudování. Jinak recept vypadá dobře, až na to horké mléko v postupu :-)...asi jsem už ze staré školy, některé nové postupy mě míjejí :-))
Martinko, rozhodně vás nechci kamenovat, ale zdá se mi, že 2 kostky kvasnic na 30 dkg mouky hodně. Takže určitě tam patří? Mám zkušenost, že pokud dám do buchet víc kvasnic, těsto mi po upečení klesne, tak proto se ptám. Díky za odpověď.
myslim ze problem je, ze kazdy chape horke mleko jinak :) nikdo vas nepranyruje
Děkuji Jano T. už jsem si připadala jak na pranýři. Nedalo mito a zeptala jsem se své sestry, která x let peče vynikající koláčky na svatby. Také dává horké mléko, protože vydělává studené kvasnice z lednice.
Martino, je to v pohodě, chce to vyzkoušet a nedržet se zavedeným předpisů. Hodně experimettuji a mám spoustu vychytávek, jak si zjednodušit a zrychlit některé zažité postupy. Když nemán čas - nechat těsto 1 hodinu vykynout - dám misku do teplé vody a je vykynuto třeba za 15 - 20 minut !! Je to sice pěkné , všechny ingredience pokojové teploty, ale co když spěchám! Pak si to zjednoduším a urychlím jak jen to jde. A jde to!!
Martino, ale na kynuté těsto by měly mít všechny použité ingredience pokojovou teplotu, tedy i mouka, kvasnice,...
horúce mlieko zničí kvasinky, preto dávam len vlažné
Já jsem nenapsala vařící mléko. Máma mi vždy říkala nedávej tam vlažné. A důvod? Když vyděláme kvasnice z lednice tak jsou studene a když na ně nalejeme vlažné mléko tak špatně vykynou. Já dávám horké a vždy krásně nakynou. Ale to záleží na každé kuchařince.
Kvasinky jsou živý oraganismus a teplo nad 40°C je spolehlivě zabije.
Iveto, berete mě to z pusy, než jsem došla ke komentářům myslím na to samé - horké mléko NE!! musí být jen vlahé. Když jsem se učila péci parkrát jsem dalal horké mléko nebo tuk a nikdy se mi to nepovedlo.
U kynutého koláče horké mléko? Vždy jsem slýchávala a četla, že u kynutých těst musí být mléko vlažné! Jinak těsto nevykyne. Tak tedy nevím. Nespletla jste se?