Mouku nasypeme se solí do mísy, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, přisypeme půlku vanilkového cukru, přilijeme trošku vody a vytvoříme řídké těstíčko, ze kterého necháme vzejít kvásek.
2
Potom přidáme zbylý cukr a vodu a vymícháme hladké těsto, které v míse zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě cca 30 minut kynout.
3
Těsto po nakynutí ještě zvolna propracujeme a rozdělíme na cca 12 stejně velkých dílků, ze kterých vytvoříme kuličky, které na pomoučněném stole zploštíme, do jejich středu nandáme obrané, omyté a osušené víno (4-5 ks, dle velikosti bobulí) a špetku skořice.
4
Knedlíky opatrně, ale pevně uzavřeme a spojem je dáme na pomoučněný stůl, kde je necháme cca ještě 10 minut kynout.
5
Nakynuté knedlíky naházíme do velkého hrnce s vroucí vodou a vaříme zaklopené cca 5 minut. Alespoň jednou je promícháme, aby se otočily. Nejlepší je jeden na zkoušku rozevřít, zda je hotový. Po vyndání knedlíků cedníkem je IHNED propícháme vidličkou, aby z nich vyšla pára, která by nám knedlíky srazila. Aby se nám knedlíky v míse neslepily k sobě, posypeme je moučkovým cukrem nebo je pokapeme máslem.
6
Podáváme posypané moučkovým cukrem, přelité zakysanou smetanou nebo vyšlehanou šlehačkou, s tvarohem (my nejradši rozdrobený olešnický tvaroh), špetkou skořice..., vše dle chuti každého.
7
Vejce do těsta není potřeba přidávat (pokud se bez něj neobejdeme, postačí přidat žloutek).