g
uzené maso - vařené
, pečené plecko nebo bůček, dušená nebo uzená šunka cca
olej
TĚSTO:
1
lžička
sůl
necelá
0,50
kg
polohrubá mouka
0,50
kostka
droždí
větší
2,50
dl
vlažná voda
cca
1
špetka
cukr krupice
DOHOTOVENÍ:
kysané zelí
dušený špenát
cibulka
dozlatova osmažená
Postup přípravy receptu
1
Mouku nasypeme do mísy, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme větší polovinu droždí, přidáme špetku cukru, zalijeme cca 1dl vody a necháme krátce v klidu droždí rozpustit, pak nasypeme po obvodu(ne na droždí!) sůl, přidáme další část vody a od důlku s rozpuštěným droždím vypracováváme hladké, ne příliš tuhé, nelepivé těsto. Dle potřeby můžeme přidat trochu vody.
Hotové těsto necháme v teple asi 25 minut kynout, pak znovu promneme, rozdělíme na stejně velké dílky, z kterých uděláme placičky, do jejich středu nandáme směs, pevně zabalíme, spojem těsta položíme na pomoučněný stůl a necháme ještě jednou kynout(cca 15 minut).
3
Knedlíky naházíme do vroucí osolené vody a po vyplavání vaříme cca 5 minut. Během vaření je alespoň jednou opatrně promícháme, otočíme. Na zkoušku vyndáme jeden, který natrhneme a zjistíme, zda je vařený. Uvařené knedlíky po vyndání IHNED propícháme - necháme vyjít páru, aby se knedlíky nesrazily.
4
Na vaření zvolíme větší hrnec, knedlíky během vaření ještě nabydou.
5
Knedlíky podáváme ihned, posypané osmaženou cibulkou na oleji nebo sádle a s kysaným nebo dušeným zelím nebo dušeným špenátem.
6
Náplň: na trošce oleje osmažíme cibulku, přisypeme drobně pokrájené maso dle chuti(uzené, pečené...), ochutíme solí a pepřem. Před plněním knedlíků náplň necháme vychladnout.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Jitka Formánková
|18. 1. 2016 10:43
Recept je perfektní, skvěle napsaný a tak se knedlíky povedly i mně :-))
Lucka
|11. 8. 2014 14:18
Co mám napsat?Prostě to byl parádní oběd a moc moc děkuju.
Zorka
|3. 3. 2014 18:06
Výborné!!
Renáta
|22. 1. 2014 09:44
Dobrý den. Včera jsem zkoušela udělat knedlíky s uzeným podle zdejšího receptu a povedly se mi báječně. Množství odpovídalo, doba kynutí i vaření taky, prostě recept jak se patří. Někdy se mi stane, že je množství špatně a to dokonce ani v receptech z časopisů pro a to je kupuje tolik lidí.
Vendula
|18. 1. 2014 13:17
My zase nejradši kynutý. Bramborové čas od času taky udělám, přijdou mi ale těžký a bojím se, že se rozvaří.
Je u nás taknějak zažité, že kynuté knedlíky jsou sladké a s masem bramborové. Dělala jsem dneska švestkové, těsto nesladím a tak jsem do pár kousků zabalila kladenskou pečeni. Já tedy knedlíky vařím na páře, ale to je detail a s masem je to vážně dobrota. Stačilo hodně posypat cibulkou a po sladkém obědě to byla výborná tečka na závěr. Bezpochyby je brzy udělám i se zelím.