Mouku se špetkou soli a čerstvě nastrouhanou citronovou kůrou nasypeme do mísy, uprostřed uděláme důlek, do kterého nasypeme vanilkový cukr, který rozmícháme se žloutkem a rumem. K cukru přisypeme rozdrobené droždí, to zalijeme malým množstvým smetany na vaření nebo mlékem a promícháme na kašičku, ze které necháme vzejít kvásek. Do mísy pak přilijeme zbylou smetanu a vlažný rozpuštěný tuk. Ze všeho vypracujeme hladké, nelepivé těsto, které necháme na teplém místě nakynout do dvojnásobného množství pod utěrkou.
2
Těsto po nakynutí opět prohněteme, rozdělíme na několik stejně velkých dílků (cca 8-10ks), které naplníme dle chuti makovou nebo tvarohovou náplní, povidly, marmeládou... a do náplně můžeme přidat i švestky, rozinky..., to vše dle chuti. Buchty skládáme vedle sebe do olejem vymazané remosky (průměr cca 28cm), kterou po naplnění zaklopíme a zapneme. Další kynutí není nutné nebo jen velmi krátké, protože buchty stačí nakynout během zahřívání remosky.
3
Pečeme cca 35-40 minut, dozlatova. Po částečném vychladnutí buchty z remosky vyklopíme a oddělíme od sebe.
4
Před podáváním posypeme buchty moučkovým cukrem s vanilkou.
Mel bych dotaz - mame tyden Remusku D52 4l. Dua. Zkouseli jsme 2x tento recept - s makovou naplni. Bohuzel po 30 m peceni byly hoeni strany buchet trochu pripecene,zatimco spodky byly jeste ne uplne hotove. Je na to nejaky figl jak lepe prohrat dno,?Napr. remosku postavit na neco tepelne izolujiciho aby se spodek neochlazoval?Xekuji za rady. petr