Mouky nasypeme se solí a cukry do mísy, promícháme a uděláme uprostřed důlek, do kterého rozdrobíme droždí, to zalijeme částí mléka s rumem a promícháme v řídkou kašičku. Z té necháme v teple, pod utěrkou, vzejít kvásek, ke kterému následně přidáme žloutek, zbylé mléko a máslo. Vše řádně promícháme a vařečkou vypracujeme hladké, nelepivé těsto, které necháme opět v teple a pod utěrkou odpočinou, kynout.
Mleté ořechy nasypeme do kastrolku, ochutíme citronovou kůrou, rumem, osladíme, přilijeme mléko a na mírném ohni krátce povaříme. Pokud by náplň byla příliš řídká, můžeme ji zahustit piškotovou drtí. S tím ale počkáme až po zchladnutí, kdy náplň houstne. Výborné je část cukru nahradit pikantní marmeládou, dá náplni šmrnc.
3
Vykynuté těsto opět jemně propracujeme, rozdělíme na stejně velké dílky, které zploštíme, do jejich středu nandáme zchladlou ořechovou náplň, buchtičky pevně uzavřeme a spojem klademe, do máslem nebo olejem vymazaného pekáčku. Takto připravené buchty necháme ještě krátce odpočinout, postačí tak 15 minut a poté vložíme do předehřáté trouby na 180 °C.
4
Pečeme v předehřáté troubě 5-7 minut, poté teplotu snížíme na 160-170 a dopečeme dozlatova. Doba pečení cca 25-30 minut.
5
Před podáváním můžeme buchty pocukrovat moučkovým cukrem s vanilkou.