Kynuté těsto a borůvky jsou dokonalý pár, ale do kynutých knedlíků se hodí takřka jakékoli ovoce - švestky, blumy, meruňky, jahody... Nemůžete udělat chybu.
Droždí rozdrobte do hrnku, vidličkou umíchejte s cukrem na kašičku, pak přilijte polovinu vlažného mléka a dobře promíchejte. Nechte v teple vzejít kvásek, asi 10 minut.
Do mísy prosejte mouku se špetkou soli, přilijte vzešlé droždí a zbylé mléko s rozšlehaným vejcem. Vypracujte měkké vláčné těsto, dejte ho do mísy vytřené olejem a nechte na teplém místě kynout zhruba 1 hodinu.
3
Vykynuté těsto vyklopte na mírně pomoučněnou plochu a vytvořte z něj váleček. Z toho pak ukrajujte kousky, každý rozmáčkněte v dlani a zabalte do něj přibližně dvě lžičky borůvek, záleží na velikosti. Knedlíky skládejte dál od sebe na pomoučněnou plochu, přikryjte utěrkou a nechte asi 20 minut znovu kynout.
Nakynuté knedlíky opatrně naskládejte do osolené vroucí vody, nechte jim dostatek místa nebo je raději rovnou vařte po dávkách, knedlíky totiž zvětší objem. Hrnec přiklopte poklicí a vařte 2 minuty z každé strany (přesný čas vaření záleží na velikosti knedlíků).
5
Hotové knedlíky vyndejte děrovanou naběračkou a hned propíchněte vidličkou, aby z nich unikla pára a nesrazily se. Podávejte přelité rozpuštěným máslem, kysanou smetanou a pocukrované.
6
Recept pro vás připravil časopis F.O.O.D. (červenec/2019)