hrnek
mleté vlašské ořechy
- nemusí být, pokud nechceme
160
g
cukr krupice
dle chuti, cca
sůl
- špetka
250
ml
mléko
vlažné
60
g
moučkový cukr
1
ks
vanilkový cukr
450
g
polohrubá mouka
30
g
droždí
necelá 1 kostka, cca
citronová kůra
čerstvě nastrouhaná, dle chuti
100
g
rozpuštěné máslo
vlažné
Postup přípravy receptu
1
Mouku v míse smícháme se solí, vanilkovým cukrem, citronovou kůrou a uprostřed uděláme důlek. Do důlku rozdrobíme droždí, přidáme moučkový cukr a přilijeme část vlahého mléka. Střed mouky s droždím promícháme na řidší kašičku a necháme vzejít kvásek. Poté přilijeme zbylé mléko, vlažné máslo a ze všeho vypracuje vláčné nelepivé těsto, které necháme pod utěrkou kynout cca 3/4 hodiny. Nakynulé těsto přendáme na slabě pomoučněný stůl a vyválíme ho do obdélníku, který potřeme rozehřátým máslem, posypeme cukrem, skořicí a případně i ořechy dle chuti. Obdélník těsta pak pevně opatrně zavineme a okraje k sobě jemně přitiskneme. Pak závin přeneseme do bábovkové formy, kterou jsme řádně vytřely olejem nebo sádlem. Ve formě necháme těsto ještě cca 15 minut odpočívat, pak bábovku vložíme do předehřáté trouby na 170 stupňů a pečeme cca 25 minut dozlatova. Po vydání necháme krátce zchladnout, pak bábovku vyklopíme. Před podáváním můžeme ještě posypat moučkovým cukrem.
2
Podáváme s čajem, kakaem nebo bílou kávou klidně i jako sladký oběd či večeři.
Tuto bábovku jsem měl možnost ochutnat a tak mi chutnala, že jsem musel najít recept a povedlo se Právě ochutnány první kousky a všichni si chrochtají Za mě nejlepší bábovka Napadlo mě i při pečení přidat med, ale to zkusím v druhém kole :-P
Lenka
|22. 7. 2016 11:31
Snědla se ještě než stačila uplně vychladnout. Prima recept )