Květák rozebereme na růžičky a v osolené vodě krátce povaříme, pak scedíme, necháme okapat a vychladnout. Část růžiček (asi čtvrtinu) ponecháme na dozdobení.
2
Pokud budeme dělat salát, květák hrubě pokrájíme, pokud budeme chtít pomazánku, květák posekáme nadrobno a dáme do mísy. Přidáme najemno krájenou cibuli a okurku. Do pomazánky můžeme okurku nastrouhat. Přidáme majolku nebo smetanu (můžeme i půl na půl), hořčici dle chuti, osolíme, opepříme a promícháme. Salát dle potřeby můžeme naředit lákem z okurek a pomazánku naopak dle potřeby zahustit nastrouhaným vajíčkem.
3
Salát nebo pomazánku dáme do lednice proležet alespoň na dvě hodiny. Pak podáváme s čerstvým pečivem nebo na pečivu, dozdobené zbylým květákem, vejcem, okurkou...
4
Do salátu můžeme jako obměnu vmíchat kukuřici, papriku, šunku...
5
Květák můžeme povařit nejen ve slané vodě, ale i ve vodě se šťávou z jednoho citronu.