Květák rozebereme na růžičky a zpola jej uvaříme v osolené vodě - scedíme a necháme vychladnout. Pečené či vařené kuřecí maso nakrájíme na kousky, stejně tak vychladlý květák. Z mléka a mouky uvaříme hustou kaši, osolíme, do horké přidáme máslo, do chladné žloutky a sýr. Z bílků ušleháme tuhý sníh a obě hmoty opatrně spojíme, nakonec vmícháme pokrájený květák s masem.
2
Hlubší pekáč vymažeme máslem a vysypeme strouhankou, rozetřeme hmotu a pečeme ve středně vyhřáté troubě. Pokud jsme kuře pekli a zbyly nám výpečky, potřeme jimi povrch nákypu a necháme dopéct.
3
Podáváme teplé s bramborem jako hlavní jídlo, nebo studené jako slaný koláč, doplníme vhodným zeleninovým salátem.
Tak jsem dnes vařila a opravdu je to moc dobré. Místo květáku jsem dala brokolici a protože jsem líná, předem jsem ji nepovařila (avůbec to nevadilo). Určitě budu dělat častěji.
Zdena z JM
|29. 5. 2007 08:39
Výborné,jak teplé tak studené.Brambory nejsou třeba,stačí zeleninový salát.Dávám 1.
Jitka P.
|25. 5. 2007 09:26
Zde se nejedná o bešamel, ale o kaši podobnou krupicové.
Lenka K.
|24. 5. 2007 23:52
no nevím, jaké by to bylo bez mouky...přece jen bešamel bez mouky není bešamel...
Renda ***
|24. 5. 2007 17:34
Vypadá to skvěle a já to zkusím s brokolicí:-))
Dáša M.
|24. 5. 2007 17:12
Je to vynikající, takové lehké letní jídlo. Za studena se zeleninovým salátem je to velká dobrota. Výborný nápad je potřít nákyp výpekem , dodá to nákypu úžasnou chuť.
Anonym
|24. 5. 2007 11:37
Bez tý mouky je to lepší.
Irena Klasová
|24. 5. 2007 10:53
Tak na tohle se už těším, vypadá to hezky. Jen musím počkat, až mi sundají dlahu, s levou rukou se špatně dělá.