g
vařené brambory
v osolené vodě - oloupané, pokrájené
300
g
anglická slanina
nebo moravská, papriková...
2
ks
cibule
olej
1
ks
květák
- rozebraný na růžičky
200
g
sýr čedar
nebo Gouda - nastrouhaný
180
ml
smetana ke šlehání
sůl
pepř mletý
máslo
na vymazání pekáče
Postup přípravy receptu
1
Na trošce oleje osmažíme pokrájenou cibuli a slaninu. Oloupané brambory pokrájíme a uvaříme v osolené vodě, scedíme. Květák krátce povaříme v osolené vodě, pak scedíme a necháme řádně okapat.
2
Zapékací mísu vymažeme máslem, na dno dáme brambory, pak polovinu květáku, který jemně osolíme a opepříme a pokapeme smetanou, posypeme polovinou slaniny s cibulí, dáme polovinu sýru a zbytek květáku, jemně osolíme a opepříme, pokapeme smetanou, posypeme zbytkem slaniny a cibule a naposledy posypeme sýrem. Vše pokapeme zbylou smetanou a dáme zapéct na cca 30 minut do vyhřáté trouby dozlatova. Po vyndání necháme minutku odpočinout a servírujeme.
3
***Pokud vynecháme slaninu a dáme o dvě cibule více, máme vegetariánské jídlo.