Květák dáme povařit do osolené vody doměkka, scedíme a necháme dobře okapat. Kdo chce, může ho povařit na páře. Poté v míse rozmačkáme šťouchadlem na brambory nebo vidličkou.
Na kousku másla si osmažíme pokrájený pórek dosklovata, přidáme na menší kousky pokrájené žampiony, schwarzwaldskou šunku (lze použít i libovější slaninu) a smažíme do povadnutí žampionů a vypaření přebytečné tekutiny. Před koncem smažení dochutíme petrželovou natí a dle chuti sušeným česnekem a muškátovým květem.
3
Žampionovou směs přisypeme ke květáku, přidáme vejce, dle chuti osolíme, opepříme a zahustíme hrubou moukou. Směs by měla být vláčná, dobře tvarovatelná.
4
Ze směsi tvarujeme karbanátky/placičky, které smažíme v rozpáleném oleji z obou stran dozlatova a po osmažení odkládáme na ubrousek odsát přebytečný tuk.
5
Podáváme s bramborovou kaší nebo samostatně. Výborné jsou i zastudena.