V hrnci rozehřejeme máslo s olejem, přidáme nastrouhané mrkve a orestujeme. Mrkev pustí zlatavou barvu, kterou polévku pěkně obarví a restováním i výborně dochutí. Mrkev posypeme moukou, kterou krátce za stálého míchání také orestujeme, pak zalijeme vodou a promícháme, přidáme očištěný květák rozdělený na růžičky, dochutíme solí (pepřem, kořením) a vaříme doměkka (nerozvařit). Velké kusy květáku můžeme rozmačkat na menší. Polévku případně ještě dochutíme a podáváme dozdobenou čerstvě nasekanou pažitkou nebo petrželkou.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Stana
|11. 10. 2016 14:05
vyborna rychla polevka :-P
Iva Jelencová
|24. 8. 2016 20:10
chutnala nám velmi a ráda zopakuji
Pavla
|14. 8. 2015 07:59
Děkuji za recept, byla skvělá.
Tereza
|25. 7. 2015 12:22
Dobrý den, hledám takhle recept na květákovou polévku a našla jsem tento. Začnu vařit a zjistím, že nemám hrubou mouku... Lze jí něčím nahradit? Díky :-( :-(
Dobroučká, jen jsem si ji trošičku vylepšila - doporučuju před servírováním nastrouhat trochu sýru na dno talíře. Zkusila jsem eidam a nivu - oboje výborný - eidam možná o něco lepší. ;-)
Mikča
|27. 2. 2012 18:17
Výborná, na jedničku :-)
Květa Ptáčková
|2. 1. 2012 14:27
Vařím jí dost často, je výborná :-* . Někdy s mrkví nastrouhám i petržel.
Výborná polévka. Většinu květáku jsem nastrouhala spolu s mrkví ještě za syrova, takže polévka je krásně hustá. Pro chuť jsem přidala jsem kostku bujónu (na více než litr vody jednu kostku).