Skutečně vydatná krémová polévka plná zeleniny vás zahřeje nejen v chladných dnech. Základ tvoří květák, mrkev, petržel a brambory ochucené voňavým kořením. Nesmí chybět smetana na zjemnění a opečená cizrna, která nahradí krutony.
Troubu předehřejte na 200 °C. Všechnu zeleninu i česnek očistěte, nakrájejte na kusy velké přibližně 2 cm a rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Přidejte i vařenou propláchnutou cizrnu, pokapejte olivovým olejem, posypejte kořením, solí, promíchejte a pečte dozlatova, přibližně 25 minut. Část pečeného květáku a cizrny si odložte stranou.
Vývar přiveďte k varu a přidejte do něj zbylou zeleninu z plechu. Jakmile bude zelenina měkká, rozmixujte polévku na jemný krém. Vmíchejte smetanu na zjemnění, prohřejte a polévku servírujte s odloženým květákem a cizrnou, posypanou petrželkou.