Pečlivě opláchnutý květák rozebereme na menší růžičky, zalijeme 1-2 litry vody, trochu osolíme a uvaříme doměkka. Pak přidáme jíšku a ještě vaříme. Chceme-li mít polévku jemnou, můžeme uvařený květák před přidáním jíšku prolisovat přes sítko.
2
Dosolíme a případně ještě jinak dokořeníme. Na talíři ještě můžeme přidat jemně nakrájenou petrželovou nať. Místo vody můžeme při přípravě použít také odvar z hovězích kostí.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Helena Stříbrná
|7. 11. 2007 10:54
Při přípravě květákové polévky postupiji jednodušeji. V hrnci udělám z másla a mouky jíšku, zaliji studenou vodou, osolím, přidám divoké koření / pepř + nové koření + bobkový list /, kostku vývaru a povařím. Potom přidám na růžičky rozebraný květák a uvařím do poloměka. Nakonec dochutím zelenou petrželkou a špetkou kari koření.
Tereza J.
|7. 11. 2007 10:01
Hustota polievky môže byť rôzna, podľa toho dáte množstvo vody. Niekto má rád polievky husté, niekto redšie. Toto by som nekritizovala. Veď si recept prispôsobím podľa vlastnej chuti.
Kamil Krybus
|6. 11. 2007 21:42
Na takový kousek květáku tolik vody? Běžně dávám 1/2 kg květáku na 1 litr vody a začínám zpěněnou cibulí na másle. Růžičky ponechám, košťál mixuji. Pěkná je v tom na kostky nakrájená půlka mrkev a jak říkáš posypat petrželkou.