Květák předvaříme v osolené vodě do poloměkka. Scedíme a necháme okapat.
2
Cibuli na trošce oleje osmažíme dosklovata. Přidáme na kostičky pokrájené uzené a dále ještě smažíme asi 3 minuty. Přidáme nasekaný česnek, zamícháme a odstavíme.
3
Do vymazané zapékací misky nebo malé remosky nasypeme větší polovinu hrubě pokrájeného květáku, kterou zasypeme masem z pánve, dosypeme zbylý květákem, opepříme a dáme do předehřáté trouby na 200°C na cca 10-15 minut. Pak posypeme strouhaným sýrem, zalijeme rozšlehanými vejci se smetanou a dopečeme do rozpuštění sýra a ztuhnutí vajec.
4
Podáváme s bramborem, bramborovou kaší, zeleninovými saláty...
5
Výborné i vychladlé, jako chuťovka nebo svačinka.
6
Pokud chceme připravit květák jako bezmasý pokrm, vyměníme uzené maso za uzené tofu.
7
V remosce zapékáme dohromady i s přidáním sýra a vajec cca 30 minut.
Ježiš, to byla dobrota! Nechala jsem provonět mletý pepř hned po česneku, ale nakonec jsem se vyděsila, že to bude moc překořeněné, tak jsem to promíchala s povařeným květákem a pekla podle návodu spolu jako nákyp. Vajíčka, mléko, máslo a strouhaný sýr jsem přidala po 15 minutách a za chvíli z toho vyšla neskutečná lahoda. Skvělý recept!